KHL

Farssi sai päätöksensä: KHL joutui taipumaan

Julkaistu:

KHL
Venäjän urheiluministeriö jyräsi lopulta KHL:n ulkomaalaisasiassa, mutta päällimmäisenä koko tapauksesta jäi mieleen iso farssi, kirjoittaa Petri Seppä.
Ollako vai eikö olla? Ulkomaalainen vai ei?

Tätä kysymystä on palloteltu KHL:ssä valkovenäläisten ja kazakstanilaisten pelaajien osalta nyt jo toista viikkoa. Torstaina asiaan saatiin lopullinen piste.

Venäjän urheiluministeriö jyrähti uudelleen, ja siihen loppui KHL:n uhittelu. Valko-Venäjän ja Kazakstanin kansalaisia aletaan 28. elokuuta eteenpäin kohdella ulkomaalaispelaajina ja piste.

Aikaisemmin KHL oli ilmoittanut pitävänsä oman päänsä ja jatkavansa viime vuoden tulkinnalla, jossa valkovenäläiset ja kazakstanilaiset eivät rasittaneet venäläisjoukkueiden ulkomaalaiskiintiötä. KHL oli lähestynyt jopa Venäjän oikeusministeriötä asian kanssa.

Urheiluministeriön uuden jyrähdyksen jälkeen KHL:nkin häntä meni kiltisti koipien väliin, ja liigan keskustoimisto ilmoitti seuroille, että valkovenäläiset todellakin ovat ulkomaalaisia perjantaista alkaen.

Urheiluministeri Vitali Mutkon julkilausuma sääntö kuuluu yksiselitteisesti seuraavasti: joukkue saa peluuttaa kerrallaan viittä sellaista pelaajaa, jotka eivät voi edustaa Venäjän maajoukkuetta.

Vatvominen on mennyt täydeksi farssiksi. Ensinnäkin urheiluministeriön ensimmäinen ilmoitus tuli kuusi päivää ennen kauden avausottelua – ajankohtana, jolloin joukkueiden kokoonpanot olivat jo täysin valmiita.

Siinä vaiheessa monelle seuralle valahtivat löysät pöksyyn: kaikkia kokoonpanossa olleita pelaajia ei olisikaan saanut peluuttaa. Se oli usealle joukkueelle täysin mahdoton yhtälö.

KHL:n henkisen tuen ansiosta moni seura kuitenkin rikkoi avausottelussaan urheiluministeriön päätöstä: Neftehimik Nizhnekamsk peluutti kauden avauksessaan peräti seitsemää ulkomaalaiseksi laskettavaa, Jokerien avausvastustaja Severstal Tsherepovets ja Moskovan Spartak kuutta.

Tästä eteenpäin se ei enää käy!

Ulkomaalaispäätös on asettanut valkovenäläispelaajat kakkosluokan kansalaisen asemaan. Moni joukkue on jo antanut valkovenäläisille potkut, koska heitä ei ole enää mahdollista peluuttaa: Torpedo Nizhni Novgorod potki pois hyökkääjä Vjatsheslav Makritskin, Vitjaz Podolsk purki sopimuksen Valko-Venäjän maajoukkuepuolustajan Ilja Shinkevitshin kanssa, Moskovan Spartak pasitti puolustajat Dmitri Korobovin ja Andrei Antonovin ulos joukkueesta... Lista saanee surullista jatkoa lähipäivinä.

Sekoilun suurimpina häviäjinä ovat Valko-Venäjän kansalaiset. Seuroistaan poispotkituilla valkovenäläispelaajilla on tässä kohtaa kautta vain niukasti vaihtoehtoja.

He voivat epätoivoisesti etsiä pelipaikkaa niistä venäläisistä KHL-seuroista, joiden ulkomaalaiskiintiössä on vielä tilaa. Tai Minskin Dinamosta, jota ulkomaalaiskiintiöt eivät koske.

Tai sitten he voivat palata kotimaansa jääkiekkoliigaan – paljon vaatimattomampiin oloihin ja paljon pienemmällä palkalla. Muissa jääkiekkosarjoissa heille ei ole ainakaan suuressa määrin ottajia.

Ulkomaalaissekoilu on yksi lisä KHL:n isossa sekaannuksessa, jota ovat jo ryydittäneet länsimaiden talouspakotteet ja maan yleinen taloudellinen tilanne. Farssi myös vie tehokkaasti huomion maailman toiseksi parhaan jääkiekkoliigan pelillisestä puolesta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt