Missä kunnossa Juoksukoulun tähdet ovat nyt?

Julkaistu:

Ilta-Sanomien Juoksukoulun oppilaat Maria Sid ja Jyrki Anttila yllättivät itsensäkin kuntotestissä.
Juoksukoulun oppilaat Maria Sid ja Jyrki Anttila olivat innostuneen jännittyneitä ennen Vierumäen urheiluopistolla tehtyä kuntotestiä. Testipäällikkö Pekka Pulkkinen ja fysioterapeutti Henri Salonen tekivät molemmille lihastasapainokartoituksen ja valojänistestin.

- En osaa yhtään arvioida, mitä kuntotesteissä ilmenee. On kiinnostavaa saada tietää oma lähtötaso. Viime aikoina olen käynyt hiihtämässä. Aikaisemmin kävin salilla nostelemassa painoja, mutta töitä ja kiireitä on ollut viime aikoina paljon. Haasteena on ujuttaa treenit niiden väliin, Maria mietti.

Jyrki on jo ehtinyt käydä juoksulenkillä yhdessä valmentaja Samuli Vasalan kanssa. Hän pyöritteli päätään, sillä valmentaja oli puhua pälpättänyt koko lenkin ajan. Ylämäessä Jyrkiä alkoi hengästyttää.
- Veikkaisin, että kuntoni on sellaista keskitason luokkaa, Jyrki arveli.

Samuli virnisti Jyrkin huolelle ja lohdutti, ettei tällä ole mitään hätää. Mies jaksoi juosta tasaista vauhtia 45 minuuttia ja jutella samalla. Se kielii riittävän hyvästä kunnosta.

Testit aloitettiin lihastasapainokartoituksella. Jyrkillä löytyi kireyttä hartioista, minkä hän arveli johtuvan tenorin epätasapainoisesta lauluasennosta. Lähentäjiin ja pakaralihaksiin tulisi saada lisää tehoa. Liikkuvuus ja venyvyys ovat kuitenkin muuten hyviä.

Marialla etu- ja takareisissä sekä lonkassa oli kireyttä. Kun ne saadaan kuntoon, askel pitenee merkittävästi. Mariankin liikkuvuus on kiitettävässä kunnossa.

Lihastasapainokartoitukseen kuuluu sähkömittaus, joka kertoo lihaskunnon, hauiksen ympäryksen, kehon koostumuksesta esimerkiksi rasvan määrän ja hapenottokyvyn. Maria oli iloinen tuloksesta.
- Jippii! Minulla on ollut lihaksia aina, mutta nyt selvisi prosentitkin! Olisin masentunut, jos niitä ei olisi ollut, ja nyt pitäisi puurtaa salilla rasvaprosentin pienentämisen lisäksi. Iän myötä lihakset täytyy pitää kunnossa.

Marian hapenottokykykin on hieman suomalaisten naisten keskitason yläpuolella. Jyrkin kehon rakenne ja tasapainotila olivat oikein hyviä ja hapenottokykykin keskitasoa parempi. Häntä masentaa hiukan se tosiasia, että vatsaa täytyy saada hieman pienemmäksi.
- Kahvipullat täytyy jättää pois, Jyrki suri.

Valojänistestissä selvitettiin oikeat yksilölliset harjoitussykkeet. Maria ja Jyrki juoksivat molemmat useampia kierroksia sisäradalla, ja laidassa vilkkuva valo määräsi kunkin kierroksen tahdin.

Alussa juostaan hitaammin ja loppua kohden vauhtia kiristetään. Syke määräytyy viimeiseltä kierrokselta. Molempien syke oli lopussa 179.

Marialle testin tulos tarkoittaa, että hän saa treenata aluksi vain tahtia, joka nostaa sykkeen 125-145 tienoille. Tämä tarkoittaa rauhallisia kävely- tai hiihtolenkkejä ja intervalliharjoituksia eli kävelyn ja kevyen juoksun vuorottelua.

Jyrki saa kevyemmän sekä rankemman viikko-ohjelman. Mukaan mahtuu myös kovia treenejä. Hän oli erittäin tyytyväinen kuntotestinsä tulokseen, joka oli keskitasoa parempi. Jyrkin mielessä kangastelee jo loppukesän maraton.