BBC valtavan kohun keskellä: tähtijuontajan hyllytys tyrmistyttää

Gary Lineker rikkoi BBC:n mukaan yleisradioyhtiön puolueettomuutta koskevia sääntöjä.

BBC hyllytti Gary Linekerin.

10.3. 23:19

Lontoo

Jalkapalloa rakastavassa Britanniassa nousi kohu perjantaina, kun yleisradioyhtiö BBC ilmoitti ottavansa ex-jalkapallotähden Gary Linekerin sivuun tämän vetämästä jalkapallo-ohjelmasta, suositusta Match of the Daysta.

Syynä ovat Linekerin kommentit Britannian hallituksen uudesta turvapaikkalinjauksesta.

Britannian konservatiivihallitus on esittänyt suunnittelemiaan keinoja pysäyttää vaaralliset maahantuloyritykset kanaalin kautta. Esitykseen sisältyy esimerkiksi se, että maahan laittomasti tulleet poistetaan maasta neljän viikon kuluessa ja heitä kielletään koskaan enää tulemasta Britanniaan. Veneillä kanaalin kautta tulevat ihmiset joko palautetaan kotimaahansa tai turvallisena pidettyyn kolmanteen maahan, kuten Ruandaan.

Englannin entinen maajoukkuetähti Lineker, 62, kuvaili viikolla suunnitelmaa "mittaamattoman julmaksi" ja sanoi sen muistuttavan Saksaa 1930-luvulla eli natsi-Saksaa. Linekerin viestit ovat kuohuttaneet viime päivinä, ja hallituksen edustajat ovat arvostelleet häntä.

BBC:n mukaan Lineker on rikkonut yhtiön puolueettomuutta koskevia sääntöjä.

– Emme ole koskaan sanoneet, ettei Garyllä saisi olla mielipiteitä tai ettei hän saisi ilmaista näkemystään itselleen tärkeistä asioista. Olemme kuitenkin sanoneet, että hänen ei pitäisi asettua kenenkään puolelle poliittisissa kysymyksissä tai ristiriidoissa, BBC kertoi verkkosivuillaan.

Lineker on ollut BBC:n kovapalkkaisin tähti kaudesta 2017–2018 lähtien. Hän ansaitsi esimerkiksi viime kaudella eli 2021–2022 1,35 miljoonaa puntaa eli noin 1,53 miljoonaa euroa.

Linekerin hyllytys on tyrmistyttänyt Britanniassa monet ja aiheuttanut nopeasti valtavan kohun.

Valioliigakierrokseen keskittyvän Match of the Dayn formaatti muuttuu täksi lauantaiksi. Yhtiö kertoi myöhään perjantai-iltana, että viikonlopun ohjelma toteutetaan ottelukoosteilla ilman studio-osuutta.

Aiemmin perjantaina Linekerin tv-kollegoista ainakin Ian Wright ja Alan Shearer ilmoittivat jäävänsä pois lauantain lähetyksestä "solidaarisuudesta" Linekeriä kohtaan.

Lineker, 62, kuului peliurallaan maailman huippuhyökkääjiin. Hän esimerkiksi voitti maalikuninkuuden Meksikon MM-kisoissa 1986. Hän pelasi Englannin maajoukkueessa yhteensä 80 ottelua ja teki 48 maalia.

Pelaaja edusti seuratasolla Leicesteriä, Evertonia, Barcelonaa ja Tottenhamia ennen kuin siirtyi jäähdyttelemään uransa loppuvaiheessa Japaniin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?