Sotaa vastustava venäläinen ex-urheilija sai syytteen armeijan halventamisesta – taustalla rohkea dokumentti

Entinen ammattijalkapalloilija Jevgeni Savin sai syytteen Venäjän armeijan halventamisesta.

Kuvituskuvaa.

24.1. 14:32

Kaikki venäläiset eivät seiso maan presidentin Vladimir Putinin johtaman hyökkäyssodan takana. Yksi heistä on entinen ammattijalkapalloilija, nykyisin median alalla työskentelevä Jevgeni Savin.

Savin tuomitsi kotimaansa sotamaansa sotatoimet jo nopeasti niiden alettua. Hän kuvasi viime keväänä sotaa kriittisesti käsittelevän Youtube-dokumentin, jossa tuomitsi sodan jyrkästi. Dokumentissa haastateltiin ukrainalaisia jalkapalloilijoita, kuten Andri Jarmolenkoa.

Venäjällä dokumenttia ei otettu vastaan hyvällä, ja Ylen mukaan Savinia on syytetty kotimaassaan muun muassa maanpetturiksi ja juudaaksi.

Nyt Venäjä uhkailee Savinia oikeustoimilla. Savinia syytetään Venäjän armeijan halventamisesta, kertoo muiden muassa moskovalainen lehti MK. Syyttämispäätös rekisteröitiin maanantaina 23. tammikuuta, mutta oikeudenkäynnille ei ole asetettu vielä päivämäärä.

Jos Savin todetaan syylliseksi, häntä uhkaa 50 000 ruplan eli vajaan 700 euron sakkorangaistus.

Savin, 38, pelasi ammattilaisurallaan useissa eri joukkueissa Venäjän kahdella korkeimmalla sarjatasolla. Kaudella 2021–22 hän johti puheenjohtajan vakanssilla perustamaansa FC Krasavaa Venäjän toisella sarjatasolla.

Kaudelle 2022–23 seura ei saanut Venäjän jalkapalloliitolta lisenssiä. Seuran harjoittelu krasnogorskilaisella stadionilla kiellettiin huhtikuussa heti dokumentin julkaisua seuranneena päivänä.

Ex-futaaja on uransa jälkeen luonut uraa mediakentällä. Hän on työskennellyt asiantuntijana venäläisellä Match TV:llä ja pyörittänyt omaa, nimeä Krasava kantavaa blogiaan.

Toukokuussa 2022 Savin pakeni MK:n mukaan Venäjältä ja muutti perheineen Kyprokselle. Savin itse kertoi muuton johtuvan hänen sosiopoliittisesta asemastaan Venäjällä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?