Reuters: Qatar häätänyt tuhansia työntekijöitä kodeistaan jalkapallon MM-kisojen lähestyessä

Osa häädetyistä kertoo joutuneensa lähtemään kodistaan vain parin tunnin varoitusajalla.

Kisoja isännöivän Qatarin ulkomaalaisten työntekijöiden kohtelu ja maan tiukat sosiaaliset normit ovat herättäneet runsaasti kansainvälistä kritiikkiä.

29.10.2022 5:30

Qatar on häätänyt tuhansia ulkomaisia työntekijöitä kerrostaloista, jotka sijaitsevat maan pääkaupungin Dohan keskustassa. Samalla alueella tulevat yöpymään jalkapallon MM-kisojen aikana vierailevat fanit, kodeistaan häädetyt työntekijät kertovat uutistoimisto Reutersille.

Työntekijät sanoivat, että viranomaiset olivat evakuoineet ja sulkeneet yli tusinan rakennuksia, mikä on pakottanut pääasiassa Aasiasta ja Afrikasta tulleet työntekijät etsimään suojaa entisten kotiensa ulkopuolella sijaitsevilta kaduilta.

Jalkapallon MM-kisojen on määrä alkaa 20. marraskuuta. Kisoja isännöivän Qatarin ulkomaalaisten työntekijöiden kohtelu ja maan tiukat sosiaaliset normit ovat herättäneet runsaasti kansainvälistä kritiikkiä. Monet tahot ovat kyseenalaistaneet ylipäätään sen, että kisat järjestetään Qatarissa.

Reutersin tietojen mukaan ihmisiä on häädetty kodeistaan hyvin lyhyellä varoitusajalla. Yhdessä tapauksessa viranomaiset kertoivat keskiviikkoiltana 1 200 ihmisen kotina toimivan kerrostalon asukkaille, että heillä oli vain kaksi tuntia aikaa lähteä.

Viranomaiset palasivat reilut pari tuntia myöhemmin, pakottivat kaikki ulos ja lukitsivat rakennuksen ovet, häädetyt kertoivat Reutersille. Jotkut miehistä eivät olleet ehtineet hakemaan omaisuuttaan ajoissa pois kodeistaan.

– Meillä ei ole paikkaa, jonne voisimme mennä, eräs mies kertoi häädön jälkeisenä päivänä valmistautuessaan nukkumaan toisen yön kadulla.

Hän ja useimmat muut Reutersille puhuneet työntekijät kieltäytyivät antamasta nimeään tai henkilötietojaan peläten viranomaisten tai työnantajien kostotoimia.

Lähistöllä viisi miestä lastasi patjaa ja pientä jääkaappia lava-auton takaosaan. He sanoivat löytäneensä huoneen Sumaysimahista, joka sijaitsee noin 40 kilometriä Dohasta pohjoiseen.

Qatarin hallituksen virkamies sanoi, etteivät häädöt liity MM-kisoihin, ja ne suunniteltiin ”pitkän aikavälin kattavien Dohan alueiden uudelleen järjestämissuunnitelmien mukaisesti”.

– Kaikki on sittemmin sijoitettu turvalliseen ja tarkoituksenmukaiseen majoituspaikkaan, virkamies sanoi ja lisäsi, että poistumispyynnöt ”olisi tehty riittävällä varoitusajalla”.

Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa ei vastannut Reutersin kommenttipyyntöön. Qatarin MM-kisojen järjestäjät lähettivät tiedustelun Qatarin hallitukselle.

Noin 85 prosenttia Qatarin kolmen miljoonan ihmisen väestöstä on ulkomaalaisia työntekijöitä.

Noin 85 prosenttia Qatarin kolmen miljoonan ihmisen väestöstä on ulkomaalaisia työntekijöitä. Monet häädetyistä työskentelevät kuljettajina, päivätyöläisinä tai sopimustyöläisinä yrityksille.

He vastaavat itse asumisjärjestelyistään, toisin kuin suurissa rakennusliikkeissä työskentelevät, jotka asuvat kymmeniä tuhansia ihmisiä majoittavilla leireillä.

Eräs työntekijä sanoi, että häädöt kohdistuivat yksinäisiin miehiin, eikä perheellisiä työntekijöitä oltu häädetty.

Reutersin toimittaja näki yli tusinan rakennuksia, joiden asukkaat kertoivat häädöistä. Joistakin rakennuksista oli katkaistu sähköt.

Suurin osa rakennuksista oli kaupunginosissa, joista hallitus on vuokrannut rakennuksia MM-fanien majoitusta varten. Järjestäjien verkkosivuilla on luettelo Al Mansourassa ja muilla alueilla sijaitsevista rakennuksista, joissa asuntoja mainostetaan hintaan 240–426 dollaria yöltä.

Qatarilainen virkamies sanoi, että kunnalliset viranomaiset ovat panneet täytäntöön vuoden 2010 lain, joka kieltää ”työläisleirit perheiden asuinalueilla”. Kuvaus kattaa suurimman osan Dohan keskustaa.

Lähi-idän ulkomaisten työntekijöiden puolesta kampanjoivan Migrant-Rights.orgin projektijohtajan Vani Saraswathin mukaan häädöt ”ylläpitävät Qatarin kimaltelevaa ja rikasta julkisivua tunnustamatta halpatyövoimaa, joka sen mahdollistaa”.

– Tämä on parhaimmillaankin tarkoituksellista gettouttamista. Häädöt pienellä varoitusajalla sen sijaan ovat käsittämättömän epäinhimillisiä, Saraswathi sanoi.

Eräs haastateltu työntekijä sanoi, että hänet pakotettiin vaihtamaan rakennuksia Al Mansourassa syyskuun lopulla, mutta hänet siirrettiin 11 päivää myöhemmin noin 400:n muun kanssa ilman ennakkoilmoitusta.

Bangladeshista kotoisin oleva kuljettaja Mohammed kertoi asuneensa samassa naapurustossa 14 vuotta, kunnes keskiviikkona viranomaiset sanoivat, että hänellä oli 48 tuntia aikaa lähteä huvilasta, jonka hän jakoi 38 muun ihmisen kanssa.

Hän sanoi, että työntekijät, jotka rakensivat infrastruktuurin Qatarille MM-kisoja varten, työnnettiin sivuun turnauksen lähestyessä.

– Kuka teki stadionit? Kuka teki tiet? Kuka teki kaiken? Bengalilaiset, pakistanilaiset. Meidän kaltaisemme ihmiset. Nyt he pakottavat meidät kaikki ulos.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?