Karut paljastukset hyväksikäyttötapauksista järkyttävät supertähteä: ”Tuntuu hirveältä”

Yhdysvaltain maajoukkueen tähtipelaaja Megan Rapinoe pitää selvityksen tulosta "kauhistuttavana" ja vaatii Fifalta pelaajien suojelua.

Megan Rapinoe vaatii Fifalta toimia.

6.10. 23:03

Lontoo

Yhdysvaltalainen tähtipelaaja Megan Rapinoe vaatii Yhdysvaltain NWSL-liigan pelaajille parempaa suojaa seksuaaliselta hyväksikäytöltä ja muilta väärinkäytöksiltä. Rapinoe pitää tuoreen selvityksen tietoja pelaajien hyväksikäytöstä "kauhistuttavina".

Yhdysvaltain entisen oikeusministerin Sally Yatesin alkuviikosta julkaisema raportti sisälsi useita syytöksiä liigan valmentajien loukkaavasta käytöksestä.

Yates haastatteli selvitykseen yli 200 liigan pelaajaa, joihin kuului muiden muassa useita Yhdysvaltain maajoukkuepelaajia.

Viime viikolla arvostettu urheilumedia Athletic julkaisi synkän selvityksen NWSL:ssä valmentaneen Paul Rileyn toimintatavoista. Valmentajan epäillään muun muassa harrastaneen seksiä joidenkin pelaajiensa kanssa, lähetelleen itsestään paljastavia kuvia ja kosketelleen pelaajia epäsopivasti.

Lue lisää: Tähtivalmentajaa syytetään seksuaalisesta häirinnästä – Megan Rapinoe latasi paljonpuhuvan kommentin

Tuoreet uutiset ovat pistäneet Rapinoen mielen matalaksi.

–  Nämä tiedot kuulostavat kauheilta, vaikka olisi jo osittain tietoinen väärinkäytöksistä. Tuntuu hirveältä, kun ne on nyt tuotu esiin näin kattavasti. Tämä on monelle traumatisoiva muistutus väärinkäytöksistä, Rapinoe totesi.

–  Kaikkien naisten urheilussa toimivien on vaikeaa kohdata tämä, mutta toivon, että varmistamme, ettei tätä enää tapahdu.

NWSL-liigan OL Reign-seurassa pelaava Rapinoe odottaa, että Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa ja Yhdysvaltain liitto määrittävät lajiin tiukemmat ohjeistukset pelaajien turvaksi.

–  Valmentajien väärinkäytöksiä on tullut esiin vuosittain, mutta mitään ei ole tehty pelaajien suojelemiseksi, Rapinoe ihmetteli.

–  Lajiin tarvitaan eettiset linjaukset, joiden perusteella väärinkäytöksiin syyllistyvät saatetaan vastuuseen. Muuten tätä on vaikea korjata.

Yhdysvaltain maajoukkueessa kaksi maailmanmestaruutta saavuttaneen Rapinoen mielestä Fifa on viime kädessä vastuussa pelaajien turvallisuudesta. Aiemmin hän on kamppaillut muun muassa pelaajien tasa-arvon puolesta.

Yhdysvaltain maajoukkueen on tarkoitus kohdata maaottelussa Englanti perjantaina Wembleyllä. Molemmat joukkueet aikovat osoittaa ennen ottelua tukensa väärinkäytösten uhreille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?