ManUn ex-kapteeni Bryan Robson hehkutti Helsingissä avattua museota: ”Maailman toiseksi hienoin”

Manchester Unitedin entiset pelaajat olivat pääosassa, kun Helsingin Hernesaareen koottu museo vihittiin käyttöön.

Bryan Robson kertoi museonjohtaja Jere Virtaselle muistoja kuvasta, jossa ManUn ex-kapteeni nostaa FA-cupin pystiä keväällä 1985.

23.9. 10:14

Globaalissa jalkapallossa paljon nähnyt ja kokenut Bryan Robson oli vaikuttunut päästessään tutustumaan Hernesaaressa torstaina avattuun Manchester United -museoon. Helsinki Red Room tarjoaa valtavan kattauksen perinneseuran historiasta, pelaajista ja valmentajista.

Robson on vieraillut useissa paikoissa, joissa on Unitedille omistettuja huoneita tai museoita. ManUn monivuotinen kapteeni hehkutti avauspuheenvuorossaan suomalaishankkeen loistokkuutta.

– Kaikkialla ei tykätä siitä, mitä nyt sanon, mutta mielestäni tämä on maailman toiseksi hienoin Manchester United -museo maailmassa Old Traffordin museon jälkeen.

Robson on ollut mukana parin kolmen vuoden ajan museon suunnittelussa ja ystävyysottelun järjestämisessä. Samalla hän on ystävystynyt museohankkeen primus motorin Jere Virtasen kanssa.

Virtanen oli illan avajaistilaisuudessa helpottunut ja onnellinen, kun koronapandemian takia venynyt projekti saatiin vihdoin maaliin.

– Tässä rupeaa pikku hiljaa tajuamaan, mitä on saatu aikaiseksi, Virtanen äimisteli vieraidensa keskellä.

Manchester Unitedin ex-pelaajat median tentissä. Vasemmalta Wes Brown, Danny Simpson, Lee Martin, David May, Ben Thornley ja valmentaja Bryan Robson.

Unitedin porukka kävi yksi toisensa jälkeen kiittelemässä suomalaisen työpanosta seurakulttuurin vaalimisessa.

– Kyllähän tässä fanipojan pää on pyörällä, Virtanen sanoi.

Myös monen vieraan päätä viirasi, kun he ihmettelivät 35 000 esineen kokoelmaa.

Museo on nyt vihitty käyttöön, mutta sinne ei ole asiaa kenellä tahansa.

– Museokortilla on turha koputella oven takana eikä ManUn kausikorttikaan takaa sisäänpääsyä, Virtanen sanoo.

Hernesaaren museossa riittää ihasteltavaa.

Mutta jos jollain on hyvä idea yksityistilaisuudesta tai vastaavasta, niin museonjohtaja on valmis neuvottelemaan.

Museon ihailun lisäksi englantilaisvieraat kertoivat näkemyksiään perjantaina pelattavasta ottelusta Huuhkajien ex-pelaajia vastaan.

Unitedin puolustuksen pitkäaikainen (1998–2011) lukko Wes Brown muisti pelanneensa useita suomalaisia vastaan ja mainitsi nimeltä Mikael Forssellin. Perjantaina kaksikko kohtaa Töölön jalkapallostadionilla hieman leppoisammissa merkeissä.

Suomalaiset muistanevat Brownin parhaiten Mestarien liigan loppuottelusta keväältä 2008, jolloin hän syötti Cristiano Ronaldon iskemän avausmaalin. Brown pääsi juhlimaan Mestarien liigan voittoa toisen kerran, sillä hän oli nuorena miehenä mukana jo vuoden 1999 riemujuhlassa, jolloin Alex Fergusonin miehistö nousi huikealla tavalla voittoon viime minuuttien maaleilla.

Kaksinkertainen Mestarien liigan voittaja Wes Brown on edelleen hyvässä formissa.

Nyt Brownilla on ikää 42 vuotta ja kropassa muutama kilo enemmän kuin aktiiviaikoina. Hän ilmoittikin olevansa hieman huolissaan Suomen legendajoukkueen nuorekkaasta ilmeestä. Lisäksi sinivalkoisilla on selvä miesylivoima, koska nimilistalta löytyy lähes 30 nimeä, kun Unitedin paidan pukee 15 ex-peluria.

– Tällaiseen ystävyysotteluun voi valmistautua huomattavasti rennommin, mutta haluamme silti voittaa, Unitedin kirjoilla vuosina 2006–2010 ollut Danny Simpson sanoi.

Hänen mukaansa erotuomarin vihellyksen jälkeen mieli palaa vanhaan muottiin ja kentällä painetaan täysillä. David May iloitsi, kun Robson oli saanut houkuteltua mukaan muutaman nuoremman pelurin.

– Jolloin me vanhukset voimme piiloutua, May lohkaisi.

May pelasi ”Red Devilsissä” vuosina 1994–2003 eli Fergusonin kultaisen kimaltavalla ajanjaksolla.

– Fergusonin alaisuudessa kasvaneilla pelaajilla ei ole kentälle marssiessaan mitään muuta mielessä kuin voittaminen, May sanoi.

Valmentajavelhon arvostus oli haastattelujen perusteella kovaa luokkaa ja pelaajat halusivat ehdottomasti asettua kuvattavaksi paikkaan, jossa taustalla näkyi Sir Alex.

Kun Ferguson ei ole enää virassaan eikä valvomassa, pelaajatkin voivat käyttäytyä vapautuneemmin. Helsingissä heillä on mahdollisuus nauttia Suomen syksystä täysin siemauksin, sillä reissu jatkuu sunnuntaihin saakka.

Robson ei ollut ensimmäistä kertaa Suomessa. Kesäkuussa 1982 hän oli tositoimissa, kun Englanti saapui Suomeen pelaamaan harjoitusottelun Espanjan MM-turnauksen alla.

Mitä muistoja sinulla on vuoden 1982 maaottelusta Suomea vastaan Helsingin Olympiastadionilla?

– Siitä matsista jäi mukavia muistoja, koska voitimme 4–1 ja tein kaksi maalia, hyväntuulinen Robson vastasi.

Pasi Rautiainen (vas.) yrittää pysäyttää Bryan Robsonia Olympiastadionin nurmella kesäkuussa 1982.

– Olisin tietysti voinut onnistua paremmin ja tehdä hattutempun, Englannin entinen maajoukkuekapteeni naurahti.

Englantia valmensi tuolloin toinen Robson, nimittäin Bobby Robson, joka suhtautui hyvin ystävällisesti Suomea luotsanneeseen Martti Kuuselaan ja otti nuoren suomalaisen mukaan joukkueensa pelimatkalle Romaniaan.

Bryan Robson ei muistanut 1980-luvun suomalaispelureita nimeltä, mutta 1990-luvulla Valioliigassa esiintyneet sinivalkoiset suuruudet olivat jääneet mieleen. Englannin maajoukkueelta odotetaan aina mestaruutta arvokisojen alla, mutta Suomen paineet ovat hieman vaatimattomammalla tasolla.

– Te olette pieni kansa, eikä sellaisesta väkimäärästä hevin löydy riittävästä laadukkaita pelaajia, jotta voisitte haastaa 60–70 miljoonan ihmisen maita, Robson sanoi kohteliaasti.

ISTV näyttää perjantaina ottelun United Legends–Finland All Stars suorana lähetyksenä kello 17.30 alkaen. Ennen ottelua pelataan näytösottelu Aston Gilla–FC FightBack. ISTV:n lähetys ottelusta alkaa kello 16.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?