Markku Peltoniemi, 74, asui lapsuudessaan Vesku Loirin naapurissa – paljastaa nyt monilahjakkuuden poikkeuksellisen tempun

HJK:n ex-pelaaja ja pitkäaikainen joukkueenjohtaja Markku Peltoniemi asui lapsena Vesa-Matti Loirin naapurissa.

Vesa-Matti Loiri tarkkana maalillaan heinäkuussa 1972. Kyse oli HJK:n ja puolalaisen Gornik Katowicen välisestä harjoitusottelusta.

11.8. 18:34

Keskiviikkona kuolleen Vesa-Matti Loirin urheilu-urasta on kirjoitettu ansiokas artikkeli, mutta ihan jokainen taiteilijan temppu ei siihen juttuun mahtunut. Loiri oli niin monipuolinen hahmo, että kikkoja riitti maassa, vedessä ja ilmassa. Hän oli rämäpää kentällä ja kaukaloissa, mutta osoitti taitojaan myös urheilukenttien ulkopuolella.

– ”Vesku” oli kimmoisa kaveri ja olisi varmaan hypännyt pienellä harjoittelulla korkeutta ainakin 180 senttiä, Markku Peltoniemi sanoo.

”Peltsi” on HJK:n eniten pelaaja ja pitkäaikainen joukkueenjohtaja. Loirin kanssa hän pelasi samassa joukkueessa kaudella 1972, jolloin taiteilija oli Klubin kolmosmaalivahti. Nimenomaan Peltoniemi värväsi Loirin raitapaitoihin marraskuussa 1971.

– Istuimme Artistit Oy:n pikkujouluissa samassa pöydässä ja puheeksi tuli meidän maalivahtitilanne, Peltoniemi kertoo.

Ykkösveskari oli Paavo Heinonen, joka istui myös samassa pöydässä Espoon Dipolissa. Hänen vaimonsa Anneli oli Peltoniemen Anja-vaimon sisko. He muodostivat suositun Koivistolaiset-lauluduon ja olivat Loirin tuttuja.

Paavo Heinonen (vas.), Vesa-Matti Loiri ja Antti Niemi ovat HJK:n entisiä maalivahteja. Kuva vuodelta 2013.

Peltoniemen ja Heinosen houkuttelemana Loiri vaihtoi Töölön Vesasta Klubiin ja pelasikin muutamana ottelun kaudella 1972.

– Näyttelijätyönsä takia Veskulla oli paljon poissaoloja, mutta niitä hän korvasi treenaamalla aamupäivisin Saharan kentällä huoltaja Torsten ”Totti” Nikaderin kanssa.

– Veskulla oli tosi paljon intoa treenaamiseen ja hän eli täysillä mukana joukkueen arjessa, Peltoniemi sanoo.

Vierasotteluihin mentiin bussilla, ja jos Loiri oli mukana, matka oli normaalia rattoisampi.

– Niillä matkoilla kävi ilmi, miten lahjakas persoona hän oli. Toisaalta hän kohteli kaikkia inhimillisesti eikä tuonut itseään esille.

Esiintymisten vuoro oli sitten juhlissa ja banketeissa. Loiri oli vakiokasvo monissa HJK:n tai Suomen palloliiton tilaisuuksissa. Niissä Loiri saattoi antaa taidonnäytteen, joka vaatii notkeutta ja rohkeutta.

– Vesku oli todella taitava limboamaan, Peltoniemi sanoo.

Näyttelijä hallitsi kroppansa mestarillisella tavalla ja kykeni taivuttamaan sitä eri asentoihin.

– Limboamisessa hän pääsi todella alhaalla olleen narun ali, Peltoniemi vakuuttaa.

Vesa-Matti Loiri sai rautaa ylös ja pystyi tarvittaessa menemään matalalta alas. Kuva vuodelta 1969, jolloin Loiri treenasi tosissaan nyrkkeilyä.

– Hän halusi näyttää urheilijakavereilleen, millaisiin temppuihin pystyy.

Kyse on pikemmin lasten kuin aikuisten harrastuksesta. Loirikin oli harjoitellut limboamista jo pienenä. Silloin hän asui osoitteessa Mannerheimintie 69. Sattumoisin Peltoniemen perhe asui osoitteessa Mansku 71, ja kolme vuotta Vesa-Mattia nuorempi Markku hääri mukana isompien poikien leikeissä.

– Suosituin leikkipaikka oli lähistön Laakson metsä, jonne tehtiin majoja ja talvella lumilinnoja sekä hyppyrimäkiä, Peltoniemi kertoo.

Viime vuosina Peltoniemi ja Loiri tapasivat melko harvoin, mutta yhteisiin muistoihin oli helppo palata.

– Vesku oli tavallinen kaveri, jonka kanssa oli luontevaa jutella futiksesta ja muustakin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?