Koskettavat kuvat kertovat surusta: Näin Ukrainan MM-unelma murskaantui

Wales eteni jalkapallon MM-kisoihin dramaattisella voitolla.

Oman maalin tehnyttä Andri Jarmolenkoa lohdutettiin pelin jälkeen.

5.6.2022 22:10

Ohi on. Näin voi sanoa sekä Walesin että Ukrainan tapauksessa. Cardiffissa sunnuntaina ratkaistiin MM-kisapaikan kohtalo, ja sen otti Wales. Kotiyleisön riemuksi 1–0-voittotulos sinetöi maan ensimmäisen MM-kisapaikan sitten vuoden 1958.

Odotus, siis, on ohi.

Vaikka MM-paikan merkitys on Walesillekin valtava, niin Venäjän sorron ikeen alla urhoollisesti olemassaolostaan taistelevalle Ukrainalle paikka Qatarin MM-nurmella olisi ollut symbolisesti valtava triumfi. Toivon signaali, jollaisen urheilu voi lähettää.

Ohi on, sekin.

Tappion tuska paistoi poikkeuksellisen voimakkaasti ukrainalaispelaajien kasvoilta, kun he yksi toisensa perään lyyhistyivät Cardiffin stadionin nurmen pintaan suremaan kohtaloaan.

Erityisen julma oli kapteeni Andri Jarmolenkon kohtalo. Ottelun kapteenitähdet – Jarmolenko ja Walesin Gareth Bale – eivät kumpikaan olleet pelanneet MM-kisoissa. Vain yksi saisi paikan. Ja molemmat olivat keskeinen osa ottelun ratkaisua.

Bale lähetti 33. minuutilla vapaapotkun maalille, jonka Jarmolenko epäonnisesti puski omaan maaliin.

Jarmolenko, ja moni muukin, pääsi kokeilemaan tasoittamista. Ukraina oli niskan päällä läpi ottelun, mutta Walesin maalivahti Wayne Hennessey oli lukuisilla akrobaattisilla pelastuksillaan illan tähti.

Jarmolenkon valitettavaksi tehtäväksi jäi joukkueen johtaminen ylpeänä aplodeeranneiden vierasjoukkueen fanien eteen. Kentällä ja katsomossa riitti kyyneliä, samoin vastaanottimien äärellä ympäri Ukrainan.

Järkyttyneitä ilmeitä kiovalaisessa ravintolassa.

MM-kisat jäivät Ukrainalta haaveeksi. Tuska paistaa kauas.

Sosiaalisessa mediassa harva kiukustui Walesin kisapaikasta, sen verran harvinaisesta saavutuksesta on kyse. Ennemmin ukrainalaiset saivat osaksi paljon myötätuntoa. USA:n jalkapalloliitto tiivisti yhteen twiittiin sen, mitä moni kotikatsomossakin saattoi ajatella.

– Vaikka Ukraina hävisi Walesille, US Soccerissa inspiroiduttiin Ukrainan maajoukkueen hengestä ja urhoollisuudesta. Tämän kamalan hyökkäyksen kohteeksi joutumisen aikana Ukrainan pelaajat ovat tuoneet paljon kaivattua uskoa ja toivoa kaikille kanssaihmisilleen. Ukrainan kansalaiset inspiroivat meitä, ja haluamme osoittaa vankkumattoman tukemme kaikille ystävillemme Ukrainassa, liitto twiittasi.

Ukrainan pelaajat kiittivät kannattajia.

Walesille MM-kisapaikka on historian toinen, mutta ensimmäinen, jonka se hankki alusta loppuun saakka omilla peliansioillaan. 1958 maailmanpolitiikka puuttui peliin toisella tapaa peliin, silloin kisoista jo kertaalleen pudonneen Walesin kannalta suotuisasti.

Ukraina on pelannut kerran historiassaan MM-kisoissa, vuonna 2006. Tuolloin maa selvisi puolivälieriin.

Wales ansaitsi juhlansa kovalla työllä.

Gareth Bale juhli villisti MM-kisapaikkaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?