Outo koronatestikohu Afrikan mestaruuskisoissa – ”Tämä on skandaali”

Afrikan mestaruuskisojen koronatesteistä nousi kohu. Burkina Faso jätti valituksen.

Bertrand Traorén kipparoima Burkina Faso hävisi sunnuntaina isäntämaa Kamerunille Afrikan mestaruuskisojen avausottelun.

Burkina Faso hävisi isäntämaa Kamerunille jalkapallon miesten Afrikan mestaruuskisojen avausottelussa sunnuntaina. Ottelu päättyi Kamerunille 2–1.

ESPN:n mukaan ottelua edelsi koronakohu. Lauantaina viisi Burkina Fason pelaajaa –Edmond Tapsoba, Oula Abass Traore, Soumaila Ouattara, Saidou Simpore ja Aboubacar Dango – sekä joukkueen päävalmentaja Kamou Malo ja kolme muuta joukkueen jäsentä olivat saaneet positiivisen tuloksen koronatestistä.

ESPN kertoo, että Burkina Faso jätti tapauksesta virallisen valituksen Afrikan jalkapalloliitolle. Burkina Fason liitto on esittänyt syytöksiä ottelua edeltäneiden koronatestien väärinkäsittelystä.

ESPN:n näkemän valituksen mukaan liiton puheenjohtaja Lazare Bansse oli valituksessa todennut, että ”on syitä epäillä testitulosten luotettavuutta”.

– Näytteidenotossa oli selkeitä poikkeavuuksia, valituksessa todettiin.

Burkina Fason mukaan koronatestien ottajat olivat tulleet joukkueen hotelliin vasta kello 22 perjantai-iltana herättäen pelaajat. Myös toinen testaajaryhmä oli yrittänyt tulla tekemään koronatestit joukkueelle, mutta tämän ryhmän Burkina Faso oli käännyttänyt pois, sillä valituksen mukaan testaajat olivat olleet asialla ilman virallisia lupadokumentteja.

– Toinen ryhmä saapui paikalle näyttämättä minkäänlaisia virallisia henkilöllisyystodistuksia. Tästä ja epäilyksistämme huolimatta hyväksyimme testien keräämisen kunnioituksesta Afrikan jalkapalloliittoa kohtaan, valituksessa todettiin.

Africanewsherald-uutissivuston mukaan Burkina Fason apuvalmentaja Firmin Sanou oli todennut lehdistötilaisuudessa, että Afrikan jalkapalloliitto oli ”selvästi kertonut, etteivät he olleet lähettäneet” ensimmäistä testaajaryhmää. Tämän vuoksi joukkue oli käännyttänyt testaajat hotellilta.

Burkina Fason joukkueelle lauantaina tehdyt testit olivat ESPN:n mukaan antigeenitestejä eli pikatestejä, kun turnauksen säännöissä todetaan, että joukkueet on testattava PCR-testeillä 48 tuntia ennen otteluita.

– Tämä on skandaali. Tätä ei voi hyväksyä. Mikseivät he tehneet PCR-testejä? Burkina Fason kapteeni, valioliigajoukkue Aston Villasta tuttu hyökkääjä Bertrand Traoré totesi lauantaina ESPN:lle.

Afrikan jalkapalloliitto ei kommentoinut tapausta ESPN:lle. Nigerialaisen The Cable -uutissivuston mukaan liiton edustaja on kiistänyt kaikki Burkina Fason syytökset ja epäilyt väärinkäytöksistä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?