Erling Haalandin hankkiminen maksaa tähtitieteellisiä summia – tässä ovat 21-vuotiaan supertähden houkuttelevimmat vaihtoehdot

Kaikki Euroopan suurseurat ovat Erling Braut Haalandin, 21, perässä.

Erling Haaland tuulettamassa maalia. Tuttu näky Signal Iduna Parkilla.

8.1.2022 23:11

Borussia Dortmundiin kaksi vuotta sitten siirtynyt hyökkääjätähti on pelannut mustakeltaisissa 75 ottelua ja maalannut 76 kertaa. Täysosumien päälle norjalainen on tarjoillut 20 maalisyöttöä.

Nuori, iso ja vahva, mutta nopea, teknisesti taitava sekä ennen kaikkea huippumaalintekijä. 194-senttinen hyökkääjä pääsee täsmällisen ennakoinnin avulla jatkuvasti laatupaikkoihin, löytää tyhjät tilat rangaistusalueelta tai räjähtää kepeästi puolustuslinjan selustaan.

Norjalaisen ympärillä pyörivä huhumylly on yltynyt niin kovaksi, että Dortmundin toimitusjohtaja Hans-Joachim Watzke kertoi kuulevansa suojatistaan kaikkialla, minne meneekin.

Espanjalaislehti Marcan mukaan Dortmund olisi antanut Haalandille tammikuun loppuun asti aikaa päättää tulevaisuudestaan.

Vaikka Haalandin siirtosumma olisi selvästi alle pelaajan markkina-arvon, norjalaisen hankkiminen ei tule halvaksi.

Ranskalaislehti L’ Equipe laski hankinnan kokonaiskustannukseksi 300 miljoonaa euroa.

75 miljoonan euron siirtosumman päälle tulisivat muhkeat komissiomaksut. Haalandia edustava kohuagentti Mino Raiola käärisi ranskalaisaviisin mukaan 20 miljoonaa euroa. Norjalaisen isä, entinen valioliigapelaaja Alf-Inge Haaland saisi saman summan.

Hyökkääjän arvioidaan hamuavan kuusivuotista sopimusta, joka toisi hänelle 30–35 miljoonan euron vuosiansiot. Tähtitieteellinen palkkapyyntö olisi samaa luokkaa kuin mitä Cristiano Ronaldo nettoaa Manchester Unitedissa.

Siirtohuhuja nostattaa etenkin Haalandin vuoteen 2024 ulottuvasta sopimuksesta löytyvä 75 miljoonan euron ulosostopykälä. Se astuu voimaan ensi kesänä. Näin ollen maalitykin saa selvästi alle markkinahinnan.

Haalandin leiri on rakentanut nuorukaisen uraa fiksuin siirroin. Kotimaansa Moldessa läpilyöneen lupauksen ensimmäinen seura ulkomailla oli itävaltalainen Red Bull Salzburg. Itävallan pääsarja ei ole Euroopan kovimpia, mutta ”tölkkiseura” tunnetaan hyvänä pelaajahautomona.

Kesällä 2019 Haaland nähtiin Suomessa alle 19-vuotiaiden EM-turnauksessa.

Myös Salzburg-sopimuksessa oli ulosostopykälä, vain 20 miljoonaa euroa, mikä varmisti, ettei Haaland jää jumiin Itävaltaan.

Tammikuussa 2020 Haaland kieltäytyi Manchester Unitedia valmentaneen maanmiehensä Ole Gunnar Solskjärin kosiskeluista. Marraskuussa potkut Unitedista saanut Solskjär valmensi Haalandia Moldessa.

Unelmien teatterin sijaan Haaland valitsi Dortmundin. Seuravalinnassa painoi kaksi asiaa.

Ensinnäkin Dortmund on tullut tunnetuksi hyvänä kehitysalustana nuorille pelaajille. Toisekseen saksalaisseura jakoi kortit norjalaishelmen tulevaisuudesta Haalandin leirin käsiin 75 miljoonan euron ulosostopykälän muodossa.

Haalandin seuraavasta siirrosta on spekuloitu kiihtyvään tahtiin jo muutama vuosi. Pelaaja on kuitenkin pysynyt vaitonaisena.

Espanjalaislehti AS:n mukaan Marbellassa majaileva Haaland olisi sanonut paikallisille pelaavansa ensi kaudella Espanjassa.

Vahvimpana vaihtoehtona on pidetty Real Madridia.

– Hän valitsee Real Madridin, koska se on suurin seura, norjalainen jalkapalloasiantuntija Per-Jarle Heggelund sanoi VG:lle.

– Huippu on saavutettu, jos Haaland valitsee Valioliigan. Seuraava siirto olisi joko sivuttain tai hieman alaspäin. Real Madridissa hän valitsee ”huippuluokan”, mutta voi tulevaisuudessa ottaa silti pienen askeleen ylöspäin. Tuntuu, että tuuli puhaltaa kohti Espanjan pääkaupunkia, Norjan Viaplayn asiantuntijana toimiva Petter Veland arvioi.

Myös Barcelona on mukana spekulaatioissa. AS:n mukaan Haaland olisi jo valinnut tulevaksi seurakseen Blaugranan.

Barcelonan rasitteena on kuitenkin tukala taloustilanne. Katalaaniseura osti hiljattain Ferran Torresin Manchester Citystä. Seura joutuu kuitenkin myymään pelaajiaan, jotta saa 55 miljoonaa euroa kustantaneen Espanjan maajoukkuepelaajan rekisteröityä.

Valioliigaseuroista varteenotettavimpana – jopa ainoana – vaihtoehtona pidetään Manchester Cityä. Seura on Haalandille tuttu, sillä hänen isänsä pelasi Taivaansinisissä 2000-luvun alussa. The Athleticin siirtoguru David Ornstein paljasti, ettei Valioliigan kärkiseura ole havittelemassa Haalandia tammikuusssa, mutta norjalainen kesän hankintalistan kärjessä.

City periaatteessa kaipaisi kärkipelaajaa. Haalandin hankinta poikkeaisi kuitenkin seuran linjasta. City kylpee öljyrahassa, mutta seura ei ole juurikaan hankkinut valmiita supertähtiä. City on myös varonut tarjoamasta pelaajille liian isoja sopimuksia. Tällä tavoin seura on saanut pidettyä palkkarakenteensa aisoissa.

Toinen öljyseura PSG on odotetusti myös mukana spekulaatiossa. Pariisilaisten uskotaan kosiskelevan Haalandia entistä hanakammin, jos viimeistä sopimuskauttaan pelaava Kylian Mbappé karkaa kesällä Real Madridiin.

Norjalaissensaatio siirtynee vasta kesällä, mutta tuleva osoite voi olla selvillä jo ennen vuoden lämpimimpiä kuukausia.

Haalandin aiemmista siirroista voi ainakin vetää sen johtopäätöksen, että urheilulliset perusteet painavat tulevassa supersiirrossa eniten. Puille paljaille maalitykki ei jää, vaikka ei hyppäisikään isoimman setelitukun perään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?