Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa jatkaa valmistelujaan MM-kisojen järjestämiseksi joka toinen vuosi. Futiksen kattojärjestö haluaa tehdä kruununjalokivestään – ja ylivoimaisesti merkittävimmästä rahanlähteestään – yhä useammin koko maailman karnevaalin.
Puheenjohtaja Gianni Infantino on korostanut puheenvuoroissaan sitä, että kisat on järjestettävä useammin, jotta nykynuoret saadaan entistä paremmin houkuteltua lajin pariin.
Kisojen järjestäminen useammin tietäisi luonnollisesti enemmän rahaa Fifan jäsenliitoille. Infantino on löytänyt uudistukselleen tukea erityisesti Afrikan, Keski-Amerikan ja Aasian maiden joukosta. Fifa kaavailee äänestystä 211 jäsenvaltion kesken.
Merkittävimmin muutosta vastustavat Euroopan jalkapallon kattojärjestö Uefa ja Etelä-Amerikan Conmebol.
Tiistaina Infantino otti osaa Uefan jäsenliittojen kanssa konferenssipuheluun, ja hänen ehdotuksensa sai uutistoimisto Reutersin mukaan kovaa kritiikkiä. Kokouksen jälkeen Uefan puheenjohtaja Alexander Ceferin latasi täyslaidallisen Infantinon suuntaan.
– Pyydän Fifaa erittäin vakavasti luopumaan äänestysaikeista, koska äänestyksellä voi olla kamalia seurauksia jalkapallolle yleisesti, Ceferin sanoi.
– Tällaisesta asiasta ei pidä järjestää tämän tyylistä äänestystä. Ei pelkästään vakavien seurauksien vuoksi vaan siksi, että esimerkiksi seurat tai liigat eivät saa minkäänlaista sananvaltaa, ja tämä idea on vahingollinen niiden olemassaololle.
Jalkapallon suurmaita huolestuttaa ehdotuksessa moni asia. Yksi huoli on niiden omat rahakkaat maanosaturnauksensa, EM-kisat ja Copa America, jotka järjestettäisiin MM-kisojen välivuosina, mutta niiden ympärillä olisi vesittymisen pelko.
Luvassa voi olla todella raju taistelu lajin tulevaisuudesta. Uutistoimisto AP:n saamien tietojen mukaan osa Euroopan maista on väläyttänyt jopa rajuinta toimenpidettä: Fifasta eroamista.
Joka toinen vuosi järjestettävät MM-kisat aiheuttaisivat joka tapauksessa merkittäviä mullistuksia jalkapallokalenteriin. Fifa aikoo kokouksessaan harkita uudenlaista mallia vuoden jalkapallokalenterille, jossa kansainväliset karsintaottelut pelattaisiin tiiviimmin lyhyemmässä ajassa.
Aivan oma haasteensa olisi esimerkiksi Pohjoismailla, jotka julkaisivat yhteisen tiedotteen, jossa ilmoittivat olevansa uudistusta vastaan. Kevät-syksy -rytmissä pelattavat sarjat muuttuisivat entistä vaikeammin pelattaviksi, jos joka kesä pelattaisiin arvokisoja.
Uefa-maiden mielestä useammat arvokisat vaatisivat yhä enemmän huippupelaajilta, jotka pelaavat jo nykyisellään 70–80 ottelua kaudessa ja matkustavat seura- ja maajoukkueturnausten vuoksi paljon. Palkanmaksajien eli seurojen näkökulmasta rasituksen lisääminen entisestään ei ole hyväksi.
Pelaajayhdistys FIFPro vastustaa uudistusta ja se ilmaisi tukensa Real Madridin maalivahdille Thibault Courtois’lle, joka kritisoi paitsi Fifan ehdotusta niin myös Ceferiniä ja Uefaa pelimäärän jatkuvasta kasvattamisesta. Mestarien liigan tuleva kasvaminen 36 joukkueeseen kasvattaa taas pelimääriä.
– Tämä ottelu pelattiin vain rahan takia. Uefa saa lisää rahaa ja ottelun televisioon, Courtois sanoi Belgian ja Italian välillä pelatun Kansojen liigan pronssiottelun jälkeen.
Courtois’n mukaan arvokisoja halutaan joka kesälle, eikä se jätä pelaajille ollenkaan taukoja lepoa varten. Tämä taas kasvattaa loukkaantumisriskiä.
– Tämä vain näytti taas, että pelaamme liikaa pelejä. Ensi vuonna MM-kisat pelataan marraskuussa, joten sarjapelit jatkuvat taas kesäkuun lopulle. Pelaajat loukkaantuvat, mutta ei ketään kiinnosta pelaajien asiat enää. Pitkän kauden jälkeen pitää taas pelata neljä Kansojen liigan peliä, sitten on kaksi viikkoa lomaa. Se ei riitä, kun pitää pelata 12 kuukautta huipputason pelejä.