Huuhkajatuomio: Kauan odotetusta ensi-illasta tuli surkea – katsomosta näytetty kuuden sanan viesti oli osoitus tyylikkyydestä

Ilta-Sanomien huuhkajatuomio iskee kyntensä lauantai-illan Ukraina-tappion kuumiin puheenaiheisiin.

9.10.2021 23:00

Huuhkajat kohtasi lauantai-iltana kotiyleisönsä edessä Ukrainan huipputärkeässä MM-karsintaottelussa.

IS:n raati käy läpi 1–2-tappioon päättyneen pelin kiinnostavimmat asiat persoonallisella otteellaan.

Raadissa ovat tällä kertaa toimittajat Saku-Pekka Sundelin, Janne Kosunen ja Mikko Knuuttila.

Saku-Pekka Sundelin

Puheenaihe

Nämä MM-karsinnat alkavat olla Suomen osalta taputeltu, kun Huuhkajat hävisi väkevälle Ukrainalle Olympiastadionilla. Suomen joukkueessa alkanee uusi aika, sillä metrit alkavat muutamilta pelaajilta loppua. Ikävä kyllä kamppailu Ukrainaa vastaan osoitti, ettei esimerkiksi Tim Sparvin korvaaminen ole helppoa. Glen Kamara ei ollut parhaimmillaan Thomas Lamin rinnalla. Kun Ukraina meni puolustusasemiin, Urho Nissilä toi valtavasti piristystä keskialueelle.

Pettymys paistoi Suomen kapteenin Lukas Hradeckyn olemuksesta tappion jälkeen.

Punainen kortti

Suomen avauspuoliaika oli karsintojen heikointa peliä Huuhkajilta. Lukemat 1–2 olivat siinä kohtaa oikeastaan paremmat, mitä joukkue ansaitsi. Vieraat rynnivät vahvasti Suomen maalia kohti aina kun kotijoukkue menetti pallon. Ja se menetti sen jatkuvasti. Joona Toivio teki harvinaisen virheen avausmaalissa, kun hän syötti melkein sokkona pallon avaustilanteesta keskelle.

Lue lisää: Suomen MM-haaveet kokivat ison kolauksen – näin kiperä on Huuhkajien tilanne

Tähti

Andri Jarmolenkolle riitti se, että hän teki ensimmäisen puoliajan mitä tahtoi. Iso, vahva, taitava ja nopea West Hamin peluri iski maalin Suomen virheestä ja alusti Ukrainan voittomaalin sivurajaheitosta. Jarmolenkon rinnalla hyökkääjä Roman Jaremtshuk oli yhtä lailla lähes mahdoton pysäytettävä Huuhkajille ajoittain. Suomen joukkueesta ei ole lauantailta syytä juuri tähtiä jaella. Teemu Pukki oli sentään terävämpi kuin aikoihin.

Iso, taitava ja vahva Andri Jarmolenko (oik.) oli kentän kuningas Huuhkajia vastaan.

Tyyli

Teemu Pukin maali oli todellinen räkämaali ja se muistutti – tohtiiko tätä edes sanoa –erästä osumaa samassa päädyssä ja samasta kulmasta kuin vuonna 1997. Onnekkaita pomppuja oli vain pari vähemmän. Tärkeää Huuhkajien kannalta oli viimein onnistua erikoistilanteesta. Niitä oli harjoiteltu erityisen paljon ennen EM-kisoja. Ainoa ongelma oli, ettei Suomi saanut kisoissa juuri hyökkäyspään erikoistilanteita.

Ilmiö

Helsingin lauantai, ihmisiä menossa ravintoloihin, teattereihin ja jalkapallo-otteluun. Näin sen kuuluukin olla. Toivottavasti korona-aika alkaa olla ohi. Lähes 30 000 katsojaa oli enemmän, mitä Olympiastadionilla on nähty Suomen ottelussa sitten 2013 Espanjaa vastaan. Tunnelma oli hieno. Harmi Huuhkajien kannattajien kannalta, että paikalla oli myös ikävä vastustaja, joka meni pilaamaan illan.

Janne Kosunen

Puheenaihe

Yleisö. Puolentoista vuoden koronakurjuuden jälkeen suuri yleisötapahtuma! Paikalla 29 485 katsojaa ja tunnelma sen mukainen, vaikka Andri Jarmolenkon tekemä nopea avausmaali painoikin hetkeksi fiilisjarrua. Harmi vain, että ilta päättyi Suomen MM-kisahaaveiden merkittävään kutistumiseen. Tappiokaan ei hiljentänyt kaikkia. Kun Paulus Arajuuri hölkkäili kentällä yksin loppuverryttelyä reilu varttitunti loppuvihellyksen jälkeen, yleisö lauloi äänekkäästi topparin nimeä.

Punainen kortti

Ruuhkat. Jos oli Suomen pelaajilla vaikeaa päästä Ukrainan maalille, niin monilla katsojilla oli vaikeaa päästä ensin sisään stadionille, myöhemmin palvelupisteille tai käymälöihin. Jokainen ottelusta myöhästynyt ei voi syyttää järjestelyitä, mutta sujuvuus ei ollut illan sana Stadikalla. Yleisöpalveluiden odotti toimivan paremmin kuin vihaiset somepostaajat antoivat ymmärtää niiden sujuneen.

Tähti

Andri Pjatov. Ukrainan 37-vuotias maalivahti pelasi sadannen A-maaottelunsa ja sai toimia sen kunniaksi joukkueensa kapteenina. Huuhkajat ei työllistänyt häntä kovasti, mutta menköön kunnia tälle hommansa varmasti hoitaneelle konkarille. Häntä kohtaan tuntee väkisinkin sympatiaa: ikämies yrittää sitkeästi pysyä mukana nuorten yhä kiihtyvässä vauhdissa.

Tämäkin suomalaisyritys törmäsi maalivahti Andri Pjatoviin.

Tyyli

Tuki. Kotiyleisö osoitti upeasti tukensa keskikenttäpelaaja Glen Kamaralle, joka joutui hiljattain jälleen rasismin kohteeksi seuransa Glasgow Rangersin ottelussa. Suomen fanit esittelivät ottelun kuudennella minuutilla Suomen numero kutoselle lakanaa, jossa luki: Tämän maan Kamaralla sinua rakastetaan Glen.

Ilmiö

Töölössä oli kuhinaa jo hyvissä ajoin ennen ottelua. Mitä lähemmäksi stadionia käveli, sitä vahvemmin tunnelman aisti. Hetken kävi jopa mielessä, että olivatko ottelut tyhjille katsomoille ja kaikki tiukat koronarajoitukset vain unta. No, tietenkään eivät olleet, mutta elämän palaaminen jalkapallokatsomoon tuntui todella hyvältä.

Mikko Knuuttila

Puheenaihe

Tappio vei Huuhkajien MM-unelman veitsenterälle. Jos tie nousee lopullisesti pystyyn, edessä on vaikeita päätöksiä. Markku Kanervan sopimuskausi on kääntymässä loppua kohti. Pitäisikö hänen saada jatkaa vai olisiko esimerkiksi Simo Valakarin vuoro yrittää? Itse liputan vielä Riven jatkon puolesta.

Punainen kortti

Remontoitu Olympiastadion isännöi ensi kertaa lähes täyden kapasiteetin jalkapallotapahtumaa, ja ensi-illasta tuli surkea. Katsojat turhautuivat ensin jonottaessaan sisään ja sitten jonottaessaan palveluiden ääreen. Stadionilla ja Palloliitolla on jatkossa ison mietinnän paikka.

Tähti

Teemu Pukki sai pitkän maalittoman putkensa maajoukkueessa viimein poikki ja viimeisteli uransa 31:nnen maajoukkueosuman tuurin ja tsempin avulla. Pukki on enää yhden osuman päässä Jari Litmasen kaikkien aikojen ennätyksestä ja menee tuoreen maalinsa antaman itseluottamusruiskeen turvin kohta pian ohi.

Teemu Pukin jalka oli oikeaan aikaan oikeassa paikassa.

Tyyli

Glen Kamara on joutunut jo toisen kerran tänä vuonna masentavan rasismikohun keskelle. Kyse on vastustajien ja yleisön Kamaraan kohdistamasta törkykäytöksestä seurapeleissä tshekkiläisjoukkueita vastaan. Huuhkajien kannattajien julkinen tuki Kamaralle oli tärkeää ja tyylikästä.

Ilmiö

Huuhkajat pääsi pitkästä aikaa lähes täyden katsomon eteen kotikentällään Olympiastadionilla. Tappiosta huolimatta kannustus oli loistavaa. Suomen jalkapallomaajoukkueen ja sen kannattajien välille viime vuosien aikana kehittynyt syvä tunneside on jotain ainutlaatuista ainakin kotimaisen lajikulttuurin tasolla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?