Turun alasarja­kahakka oli viimeinen pisara – erotuomareilta raju ratkaisu: ”On liikaa, jos joutuu juoksemaan pukukoppiin karkuun”

Turun erotuomarikerho on tyytymätön Palloliiton kurinpitopäätöksiin.

Välikohtaus sattui Parkin kentällä.

22.9.2021 19:59

Palloliiton ja Turun alueen erotuomarien välillä muhii iso riita. Turun erotuomarikerho tiedotti keskiviikkona, että se suosittelee jäsentensä jättäytymään pois niiden joukkueiden otteluista ”jotka olleet mukana erotuomareihin kohdistuvissa uhkauksissa”.

TuEK:n ratkaisun takana on tyytymättömyys Palloliiton läntisen alueen tekemiin kurinpitopäätöksiin Vitosen ottelun FC Komar–KuuLa jälkeen.

Ulosajosta alkanut välikohtaus Komarin pelaajien ja kannattajien sekä KuuLan pelaajien ja erotuomarin välillä kärjistyi nopeasti. Ottelun erotuomari joutui keskeyttämään pelin, koska hän koki tilanteen ottelussa uhkaavaksi.

Ulosajosta suuttuneet FC Komarin pelaajat pyrkivät KuuLan pukukoppiin. Paikalle jouduttiin soittamaan myös ambulanssi, sillä yksi KuuLan pelaajista kärsi yhteenotossa sairaalahoitoa vaatineita ruhjeita.

Tapahtuman yksityiskohdat voi lukea Palloliiton tiedotteesta tai alla olevasta linkistä.

Lue lisää: Pääpukari sai yhdeksän kuukauden pelikiellon alasarjapelin rähinästä Turussa – näin tapahtumat etenivät: ”Tuomari pakeni välittömästi”

Yksi FC Komarin pelaajista määrättiin määräaikaiseen pelikieltoon 30.6.2022 asti. Muilta osin jaettiin pisimmillään viiden ottelun mittaisia pelikieltoja.

TuEKin puheenjohtajan Jorma Laaksosen mielestä rangaistukset ovat täysin riittämättömiä. Hänen mielestään Palloliitto ei ota erotuomarien turvallisuutta riittävän vakavasti.

– Muutaman viime vuoden aikana on ollut lukemattomia tilanteita, joissa erotuomareita on uhkailtu ja jopa käyty käsiksi. Sanktiot ovat poikkeuksetta liian pieniä. Komar-ottelun tapahtumien jälkeen kerhon hallitus päätti yksimielisesti tehdä rankemman ratkaisun, Laaksonen kertoo Ilta-Sanomille.

– Vähän on liikaa, että erotuomari joutuu juoksemaan pukukoppiin karkuun. Pelataan kuitenkin Vitosta, tämän pitäisi olla harrastus. Tuomari pääsi koppiin lukkojen taakse, mutta mitä jos hän ei olisi onnistunut siinä?

– Palloliitolla on omat säännöt ja sanktiot, mutta ne ovat meistä liian lieviä. Uhkaamiset ja turpaan vetämiset jos tekee siviilissä niin se on rikosasia.

Laaksonen ei halua yksilöidä Komaria sellaiseksi seuraksi, jonka peleihin erotuomarien ei suositella menevän. Hänen mukaansa ongelmia on muissakin otteluissa ”aivan liian usein”.

Esimerkinomaisesti hän kertoo viime viikonlopun tapahtumasta 15-vuotiaiden poikien sarjan ottelussa länsirannikolla, jossa ulosajon saanut pelaaja heitti ottelun jälkeen erotuomaria selkään vesipullolla.

TuEK haluaa ottaa tuomarien kokeman kohtelun ja turvattomuuden tunteen laajempaan keskusteluun.

– Ei voi olla niin, että tuomari saa uhkauksia, jopa tuomarien perheitä uhkaillaan. Nyt on tehtävä jotain. Tämän on loputtava.

Laaksonen ymmärtää pitkän linjan erotuomarina, että huutelu ja sananvaihto kentällä on osa tuomaritoimintaa. Raja on hänen mukaansa kuitenkin ylitetty.

Lue lisää: Vakava väli­kohtaus alasarja­pelissä Turussa: Yksi joutui sairaalaan, joukkue poliisi­saattu­eessa pois kentältä

Lue lisää: Välikohtaus alasarjan futisottelussa johti sairaalareissuun – poliisi tutkii pahoinpitelynä: ”Useita nimiä”

Seuraus on, että harva haluaa ryhtyä enää erotuomariksi.

– Ei tuomareita ole todellakaan jonoksi tällä hetkellä. Liian pitkään tuomarit tyytyivät siihen, että otetaan ne uhkailut vastaan, koetetaan unohtaa ne ja siirrytään seuraavaan peliin. Kerhon jäseniltä on tullut paljon palautetta, ettei näin voi jatkua.

Laaksosen mukaan tuomareita ei mitenkään estetä viheltämästä otteluja, vaan kyse on ainoastaan suosituksesta. Jokainen tekee oman ratkaisunsa.

Jouni Hyytiä oli pitkän linjan huipputuomari ennen siirtymistään mm. liiton tehtäviin.

Palloliiton erotuomaripäällikkö Jouni Hyytiä sanoo ymmärtävänsä TuEKin reaktion tapaukseen. Hän muistuttaa, että kaikesta huolimatta jos tuomari jää ”ilman pätevää syytä” pois ottelusta, hänelle voidaan määrätä seuraamussakko.

Mitä käy, jos esimerkiksi Komarin seuraavaan peliin ei saada TuEKista erotuomaria?

– Jos tuomaria on vaikea saada otteluun, niin voi olla, että tuomaristo tulee jostain muualta. Jos muualla ollaan solidaarisia TuEKin kollektiivista päätöstä kohtaan, niin siihen ei välttämättä tuomaristoa saada.

Onko pelko väkivallasta ”pätevä syy” jäädä pois ottelusta?

– Hyvä kysymys. Alueen kilpailu- ja erotuomariryhmä ratkaisee, onko syy pätevä vai ei.

Palloliiton kilpailutoiminnan johtaja Pekka Soini kertoo IS:lle, että liitossa ymmärretään erotuomarikunnan reaktio asiaan.

– Me ymmärrämme erotuomarikunnan reagoinnin tähän asiaan. Erotuomareiden koskemattomuuden kunnioitus on yksi pelin perusperiaatteista, Soini kertoi sähköpostitse.

Soinin mukaan Palloliitto ei aio sakottaa sellaisia erotuomareita, jotka jäävät määrätystä ottelusta pois, koska kokevat sen epäturvalliseksi.

Miten Palloliitto suhtautuu TuEK:n näkemykseen, että rangaistukset Komarin pelaajille ovat riittämättömiä?

– Palloliiton läntisen alueen kurinpitoelin on rangaistuksen antanut niillä tiedoilla, jotka sillä oli päätöshetkellä käytössä. Mikäli asiaan liittyvässä poliisin tutkinnassa perusteita lisärangaistuksille löytyy, niin niitä varmasti annetaan ao. tutkinnan perusteella. Samaan aikaan tämä reaktio kertoo meille, että asia on otettava tarkkaan analysoitavaksi ja erotuomareiden huoli kuultava.

TuEKin pj. Jorma Laaksonen sanoi, että rangaistukset ovat liian lieviä ja välikohtaukset vain lisääntyvät. Oletteko samaa mieltä?

– Rangaistukset perustuvat siihen näyttöön, joka päätöksentekohetkellä oli käytössä. Kaikkien osapuolien oikeusturvan toteutumisen varmistamiseksi rangaistuksien tulee perustua siihen näyttöön joka on käytössä. Kaikki välikohtaukset jalkapallossa ovat ikäviä, mutta niiden määrän lisääntymisestä on vielä varsin vähän näyttöä.

Mitä Palloliitto aikoo tehdä sen varmistamiseksi, että erotuomaritoiminta on mielekästä ja innostavaa jatkossakin, jos ja kun uhkaavat ja jopa väkivaltaiset tapaukset eivät johda tuomarien mielestä riittäviin toimiin?

– Valmistelemme tulevalle toimintavuodelle viestinnällistä kampanjaa ja selkeitä toimenpiteitä erotuomarien määrän kasvattamiseksi ja heidän arvostuksensa nostamiseksi. Kurinpitoelimet on Palloliiton sääntöjen mukaan erillinen toimielin. Emme voi suoraan vaikuttaa suoraan heidän rangaistuksensa suuruuteen. Luonnollisesti kaikkiin ikäviin tapahtumiin on reagoitava selkeästi ja oikeudenmukaisesti. Ja toki tutkimme asiaan liittyviä rangaistusmääräyskäytäntöjä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?