Kommentti: Hävetkää, kuopiolaiset! Luovutatte kruunun­jalo­kivenne hesalaisille

Torstaina Helsingissä nähdään jalkapallo-ottelun irvikuva, kun Kuopion Palloseura pelaa lähi­historiansa tärkeimmän kotiottelun 400 kilometrin päässä kotoaan, kirjoittaa Eelis Vähätalo.

Euroopan jalkapalloliitolle eivät Kuopion puukatsomot kelpaa, vaan KuPS joutuu pelaamaan Helsingin olympiastadionilla.

19.8.2021 8:51

Kuopion Palloseura pelaa yhden seurahistoriansa suurimmista otteluista torstaina, kun Konferenssiliigan pudotuspelikierroksella vastaan asettuu Union Berlin.

Bundesliigaseura saapuu Kallaveden rannoille kohtaamaan sympaattiset savolaiset. Luvassa on jalkapallo­romanttinen kliimaksi, kun saksalaiset kamppailevat Mölymäen teko­nurmella railakkaan savolais­yleisön painostuksen alla.

Paitsi, että ei. Berliinin miljoonamiehet eivät matkaa ”mualiman napaan,” vaan Helsingin Olympia­stadionille.

KuPS ei saa pelata kotistadionillaan Kuopion keskuskentällä, sillä stadion – jos yhtä katsomoa ja kasaa pystyyn lahoavia puu­hökkeleitä voi siksi kutsua – ei täytä Uefan vaatimuksia.

Säästän teidät Uefan pitkän vaatimuslistan selostamiselta.

Tärkeintä on ymmärtää, että Kuopion Keskuskenttä ei täytä edes Uefan toiseksi korkeimman, kolmannen kategorian vaatimuksia. Kategoriaan vaadittaisiin muun muassa vähintään 4 500 katsojapaikkaa, mutta sekin riittäisi vain europelien karsintaotteluihin, ei varsinaiseen lohkovaiheeseen. Korkein, neljäs kategoria vaatisi muun ohessa 8 000 penkkiä, ja silloin stadionilla voisi pelata europelejä loppuun saakka.

Tilanne Kuopiossa ei kuitenkaan ole aivan toivoton, sillä stadion­laajennuksen hanke­suunnitelma hyväksyttiin valtuustossa kesäkuussa. Suunnitelmassa nykyinen pää­katsomo jää paikoilleen ja muille sivuille rakennetaan uudet katsomot, joilla kapasiteetti nousee kuuteen tuhanteen.

Luvassa on siis parannuksia, ehkä, mutta vain yhden kategorian verran. Lohko­vaiheen ottelut pelattaisiin jatkossakin muualla kuin Kuopiossa.

Laajennus maksaa runsaat 12 miljoonaa euroa. Kuopiossa väläyteltiin aiemmin 8 000-paikkaista tapahtuma-areenaa, joka täyttäisi neljännen kategorian vaatimukset, mutta hankkeesta luovuttiin vedoten kaupungin talous­tilanteeseen.

KuPSin toimitusjohtaja Jarmo Heiskanen kertoi IS:n haastattelussa 2 000 lisä­paikan rakentamisen ja nelos­kategoriaan päivittämisen maksavan 2,5–3 miljoonaa euroa lisää.

Vertailuksi Kuopion uima- ja jäähallin korjaukset maksoivat 46 miljoonaa euroa.

Miksi pitäisi ajatella europelejä, eiväthän suomalaisjoukkueet niissä koskaan pärjää? Siksi, että uusi Konferenssiliiga on avannut etenkin mestarille aiempaa helpomman reitin lohko­vaiheeseen ja miljoona­pottiin.

HJK todisti sen ja pääsee nyt pelaamaan lohkopelejä kotonaan Töölössä.

Lue lisää: Kommentti: Muut joukkueet voivat lopettaa pelaamisen – HJK dominoi lähivuodet, eikä sitä pysäytä mikään

Jos KuPS etenee tulevina vuosina ja vuosikymmeninä säännöllisin väliajoin näin pitkälle euro­peleissä, saati lohko­vaiheeseen, se avaa Kuopiolle valtavan näyte­ikkunan.

KuPS on kaupungin kruununjalokivi, joka tuo savolaisille euro-otteluillaan enemmän kansallista ja kansain­välistä näkyvyyttä kuin mikään muu kala­kukko­kansan touhuaminen. Silti se joutuu pelaamaan ala-arvoisissa olosuhteissa ja viemään tärkeimmän ottelunsa Helsinkiin.

Ja kun Keskuskenttää vihdoin laajennetaan, se jätetään tynkäversioksi, joka ei kelpaa lohko­vaiheeseen, johon seura on tyrkyllä jo toista vuotta peräkkäin.

Torstai-iltana savolaiset luovuttavat taas kerran ylpeytensä hesalaisille, joita kiinnostaa lähinnä vastassa oleva bundesliigaseura ja se, löytyykö Stadikalta IPA-olutta. He eivät tiedä, miltä tuntuu värjötellä Väinölänniemen stadionilla makkara kädessä katsomassa divarifutista.

Kuopiolaiset, olkaa ylpeitä kaupunkinne ylivoimaisesta ykkös­seurasta ja antakaa sille arvoisensa koti.

KuPS on ainut seura, joka pystyy haastamaan HJK:n Suomen jalkapallon kuninkaan tittelistä.

Älkää antako huippufutiksen keskittyä Helsinkiin. Se ei ole kenenkään etu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?