Lionel Messi: Näin Barcelona perusteli ikonin lähtöä - ”Oli mahdoton hyväksyä” - Jalkapallo - Ilta-Sanomat

Näin Barcelona perusteli Messin lähtöä – ”Meidän oli mahdoton hyväksyä”

FC Barcelonan puheenjohtajan Joan Laportan mukaan Lionel Messi olisi halunnut jatkaa seurassa, mutta jatkosopimuksen allekirjoittaminen oli mahdotonta.

Lionel Messi lähtee FC Barcelonasta yli 20-vuotisen yhteisen taipaleen jälkeen.

6.8. 14:48

FC Barcelona ilmoitti torstai-iltana, että katalonialaisjoukkueen pitkäaikainen kapteeni Lionel Messi, 34, ei jatka joukkueessa. Uutinen oli todellinen pommi, sillä aikaisemmin espanjalaismedia oli kertonut Messin jatkosopimuksen olleen yksityiskohtien hiomista vaille valmis. Seuran ilmoitus käynnisti välittömästi huhut Messin lähdön syistä.

Barcelonan puheenjohtaja Joan Laporta kertoi perjantaina seuran järjestämässä lehdistötilaisuudessa, että molemmat osapuolet olisivat halunneet Messin jatkavan seurassa myös ensi kaudella. Laportan mukaan seuralle asetettu palkkakatto ja Espanjan liigan vaatimukset tekivät kuitenkin jatkosopimuksen mahdottomaksi.

– Olimme jo sopineet Messin kanssa viiden vuoden jatkosopimuksesta, mutta lopulta seuralle asetettu palkkakatto esti sopimuksen allekirjoittamisen. Messin kanssa palkat veisivät 110 prosenttia seuran tuloista. Korostan, että myös Leo halusi jatkaa Barcelonassa. Espanjan liiga asetti kuitenkin palkkakattomme nostamiselle ehtoja, joita emme missään tapauksessa voineet hyväksyä, Laporta selvitti.

Puheenjohtaja Joan Laportan mukaan La Ligan taloussäännöt eivät antaneet mahdollisuutta Messin pitämiseen FC Barcelonassa.

Laporta viittaa La Ligan ja sijoitusrahasto CVC:n neuvottelemaan hulppeaan yhteistyösopimukseen, jonka mukaan CVC toisi Espanjan liigalle peräti 2 700 miljoonan euron lisärahoituksen, josta 90 prosenttia menisi seuroille. Barcelonan osuus summasta olisi 270 miljoonaa euroa, josta seura saisi käyttää 15 prosenttia suoraan pelaajahankintoihin ja palkkakaton nostamiseen. Vastineeksi CVC saisi kymmenen prosentin oikeuden liigan televisio-oikeuksista seuraaviksi 50 vuodeksi. Tämä on ehto, johon Barcelona ei Laportan mukaan voi missään tapauksessa suostua.

– Seuran etu menee kaiken muun yläpuolelle, ja meidän oli mahdoton hyväksyä Espanjan liigan esittämä sopimustarjous. Kun palkkakattomme olisi ollut jo ennen Messin jatkosopimusta yli sallitun, eikä Espanjan liiga joustanut siitä, meillä ei ollut muuta mahdollisuutta kuin tehdä tämä päätös. Me kaikki halusimme Messin jatkavan, mutta emme voi muuttaa tilannetta.

Tilanne ei maaliskuussa puheenjohtajana aloittaneen Laportan mukaan tullut hänelle yllätyksenä. Seuran taloustilanne on lokakuussa eronneen edellisen puheenjohtaja Josep Maria Bartomeun jäljiltä vielä heikompi kuin julkisuudessa annettiin ymmärtää. Vaikka Messin lähtö on suuri pettymys, Laporta ei halua etsiä syyllisiä.

– Myös liiga olisi varmasti halunnut Messin jatkavan liigassa. La Ligalla on kuitenkin säännöt, eikä se voi tehdä poikkeuksia meidän suhteemme, Laporta sanoi.

FC Barcelonan epätoivoiset kannattajat kokoontuivat Camp Nou -stadionin edustalle kuultuaan uutisen seuraikoni Lionel Messin lähdöstä.

Messi saapui Barcelonan La Masia -akatemiaan kotimaastaan Argentiinasta 13-vuotiaana. Kaikkiaan hän pelasi Barcelonassa 778 ottelua ja teki niissä 672 maalia. Messi voitti katalonialaisseurassa kymmenen Espanjan mestaruutta ja neljä Mestarien liigan titteliä.

Barcelonan ilmoituksen jälkeen mediassa ovat alkaneet spekulaatiot Messin tulevasta seurasta. Periaatteessa vaihtoehtoja on kaksi, joko PSG tai Barcelonan aikaisemman valmentajan Josep Guardiolan luotsaama Valioliigan mestari Manchester City.

Messin lähtö oli rajusti velkaantuneelle Barcelonalle kova isku. Mahdollisuudet uusien pelaajien hankkimiselle ovat yhä rajalliset. Jo nyt voi sanoa, että Barcelonan mahdollisuudet voittaa ensi viikolla alkavan Espanjan liigan mestaruus heikkenivät Messin lähdön myötä olennaisesti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?