HJK otti ison askeleen kohti lohkovaihetta - Jalkapallo - Ilta-Sanomat

HJK otti ison askeleen kohti lohko­vaihetta – tähti­pelaajalta selkeä toive suomalaisyleisölle

HJK otti 2–2-tasapelin euro-ottelussa Neftciä vastaan ja on askeleen lähempänä paikkaa eurocupien lohkovaiheessa.

HJK on saanut juhlia paljon tällä kaudella.

3.8. 22:44

Itseluottamus huokui sekä valmentaja Toni Koskelan että tähtipelaaja Filip Valencicin äänestä, vaikka välissä oli pitkä puhelinyhteys Azerbaidzhaniin.

2–2-tasapelitulos bakulaista Neftciä vastaan vieraskentällä oli arvokas tulos. Euroopan liigan 3. karsintakierroksen otteluparin voittamalla HJK nimittäin varmistaisi paikan europelien lohkovaiheessa jo ennen viimeistä karsintakierrosta.

Koskelan ja Valencicin itseluottamuksen takana oli vankka peliesitys. Isäntäjoukkue iski kaksi kertaa komeilla laukauksilla, mutta pelitapahtumat kulkivat pitkälti vierasjoukkueen komennossa.

Kun huomioidaan, että HJK:n edellinen peli oli vasta viime lauantaina SJK:ta vastaan, takana oli pitkittynyt menomatka Helsingistä Bakuun maanantaina ja lämpömittari melkein 30 celciusasteessa ottelun aikana, olivat olosuhteet pitkälti Klubia vastaan.

Kaiken tämän valossa vierastasapeli, ja eritoten ottelun hallinta, tietävät hyvää jatkopaikkaa ajatellen.

– Hallitsimme suurta osaa pelistä. Avausjaksolla emme saaneet tarpeeksi laukauksia, mutta heidän ensimmäinen maalinsa herätti meidät. Sen jälkeen näytimme, että olemme parempia, Valencic kertoi Ilta-Sanomille.

Ruotsalaisvahti Jakob Tånnanderilla ei ollut aivan paras päivänsä HJK:n maalilla.

Tasaisen avausjakson jälkeen Neftci iski noin tunnin pelin jälkeen. Sabir Boughrinen yllättävä kaukolaukaus jäädytti maalivahti Jakob Tånnanderin.

HJK ei kuitenkaan jäätynyt. Pöly ei ollut ehtinyt laskeutua, kun Valencic hieman onnekkaasti vapautti Roope Riskin maalintekoon.

– Oli tärkeää saada maali heti perään. Kotiyleisö hiljeni nopeasti. Hurmos saatiin tapettua sillä, Koskela alleviivasi.

HJK iski viisi minuuttia myöhemmin uudelleen. Janne Sakselan keskitys pomppi maaliviivan tuntumassa, josta brassivahvistus Jair täräytti pelivälineen voimalla maalin kattoon.

Klubin johto ei kestänyt loppuun asti. Neftci sai 80. minuutilla vapaapotkun aivan HJK:n rangaistusalueen rajalta. Kapteeni Emin Mahmudov ampui takanurkkaan, eikä Tånnander ehtinyt tielle.

– Vapaapotku, mitä nyt voi sanoa. Voimme olla vähän tyytymättömiä tasapeliin, mutta tulos on kohtuullinen, ja nyt pääsemme pelaamaan kotipelin, Valencic jatkoi.

Slovenialainen kiitteli Koskelaa ja tämän valmennustiimiä, jotka olivat hoitaneet vastustajan tarkkailun perusteellisesti.

Roope Riski osui jälleen europelissä.

– Olimme valmistautuneet huolella. Saimme tosi hyvät ohjeet vastustajan pelaamisesta, ja ne auttoivat tekemään eron tässä pelissä. Kentällä pystyimme ottelun edetessä löytämään tilat ja heikkoudet heidän pelistään. Vain viimeiset syötöt jäivät vähän uupumaan.

Entä mitä nyt? Vierasmaalisääntöä ei enää tunneta, joten kahdesta vierasosumasta ei saa vanhaan malliin ylimääräistä hyötyä. Tasatilanne on kuitenkin mainio, sillä kotona HJK on ollut todella vahva europelien aikana. Montenegrolainen Buducnost jäi täysin jyrän alle, ja Ruotsin suurseura Malmö oli pahassa pinteessä 2–2-tasurissa.

Malmö muuten löi Skotlannin jättiseura Rangersin kotonaan 2–1. Köykäiselle joukkueelle HJK ei siis Mestarien liigasta pudonnut.

Karsinta Euroopan liigaan jatkuu ensi viikon torstaina Helsingissä toisella osaottelulla. Koskela ja Valencic uskovat, että HJK menee jatkoon – ja varmistaa samalla lohkovaihepaikkansa. Edessä olisivat vähintään uuden Konferenssiliigan lohkopelit, mutta myös selviäminen Euroopan liigan lohkopeleihin olisi myös mahdollista.

Pelissä on miljoonia euroja ja pelaajien sekä valmentajien tulevaisuuksia. Isot panokset, siis.

– Kyllä me pystymme hoitamaan homman. Näimme nyt, millainen joukkue meillä on vastassa ja näimme, että pärjäämme. Toivon, että kotipeliin tulee paljon katsojia. Ymmärrän koronatilanteen, mutta toivottavasti paikalle tulee iso yleisö auttamaan meitä. Heidän tuellaan pääsemme jatkoon, Valencic toivoi suomalaisfaneilta.

Koskela oli arviossaan vielä suorasukaisempi.

– Kaiken kaikkiaan lähtökohtiin nähden saimme nyt tuloksen, johon voi olla tyytyväinen. Pääsemme kotiin ratkaisemaan tähän hyväksemme. Pitää pelata hyvin, mutta ehdottomasti uskon, että pääsemme jatkoon. Pääsemme valmistautumaan paljon paremmin fyysisesti peliin ja olemme kotikentällä väkisin suosikkeja etenemään jatkoon, Koskela naulasi.

Vielä ennen toista osaa Neftciä vastaan HJK kohtaa KTP:n vieraskentällä Veikkausliigassa lauantaina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?