Vaarallinen loukkaantuminen säikäytti Jyväskylässä – näin toimit vastaavissa tilanteissa - Jalkapallo - Ilta-Sanomat

Vaarallinen loukkaantuminen säikäytti Jyväskylässä – näin toimit vastaavissa tilanteissa

Kaikkein tärkeintä tajuttomuustilanteissa on varmistaa hengitystiet kylkiasentoon kääntämällä.

Marokkon Noureddine Amrabat menetti tajuntansa MM-kisaottelussa Irania vastaan 2018. Joukkuekaverit auttoivat miehen kylkiasentoon.

21.6. 17:35 | Päivitetty 21.6. 17:37

Jalkapallon miesten Kakkosen ottelussa Jyväskylässä nähtiin sunnuntai-iltana pelottava tilanne. JJK:n maalivahti Aati Riihimäki ja Oulun Herculesin pelaaja Kuutti Matila törmäsivät rajusti liukuessaan pallontavoittelutilanteeseen.

Törmäyksen jälkeen Matila jäi makaamaan kentän pintaan, eikä meinannut saada henkeä. JJK:n puolustaja Antti Åke ja lääkäri Oskari Ervasti ottivat tilanteen nopeasti haltuunsa. Matila vietiin sairaalaan, josta hän pääsi kotia kohti vielä samana päivänä joukkueensa bussikyydillä.

– Ensimmäinen ajatukseni oli, että hän on nielaissut kielensä. Olen kuullut tällaisista tapauksista, ja yritin nopeasti tehdä jotakin, Åke kertoi sunnuntaina Ilta-Sanomille dramaattisista hetkistä.

Lue lisää: Järkyttävä tilanne Jyväskylässä: Pelaaja oli tukehtua kieleensä – vastustajan ripeä toiminta pelasti: ”Itku tuli ja kädet tärisivät”

Usein vastaavissa tilanteissa, joita jalkapallossa ja muissa kontaktiurheilulajeissa valitettavasti välillä sattuu, sanotaan, että pelaaja ”nielaisi kielensä” tai ”oli vaarassa nielaista kielensä”.

Kielen nielaiseminen on kuitenkin virheellinen ilmaus, tai enemmänkin urbaania legendaa. Erikoislääkäri Lauri Alanko kertoo, että todellisuudessa omaa kieltä ei pysty nielaisemaan. Hengitystiet kieli voi kuitenkin tukkia.

Kun ihminen menettää tajuntansa, lihakset veltostuvat. Näin käy myös nielun lihaksistolle, jolloin kielen tyviosa voi painua nieluun estäen hengityksen.

Erityisen suuri riski on silloin, jos tajuton henkilö on selällään, kertoo Kihun liikuntalääketieteen erikoistumiskoulutuksesta vastaava lääkäri Alanko.

Kielen joutuminen nielun tukkeeksi on aina riskinä, kun henkilö menettää tajuntansa. Tajuttomuuden aiheuttavalla syyllä ei siis ole merkitystä.

Vastaavissa tilanteissa on usein nähty, että pelaajan menettäessä tajuntansa muut pelaajat yrittävät avata tämän suuta ja ”vetää” kielen pois kurkusta.

Niin kävi esimerkiksi talvella 2017, kun Espanjan ja Atletico Madridin tähtihyökkääjä Fernando Torres sai rajun iskun päähänsä ja menetti tajuntansa.

– Kaikkein tärkeintä on kääntää tajuton kylkiasentoon. Näin tekemällä hengitystiet pysyvät auki, Alanko sanoo.

Muut Atletico Madridin pelaajat yrittivät avata Torresin suuta, jotta saavat kielen vedettyä pois nielusta. Näin ei lääkäri Alangon mukaan tarvitse tai kannata tehdä.

Matilaa auttanut JJK-pakki Åke kertoi menneensä tilanteen jälkeen hieman shokkiin, mutta pystyneensä jatkamaan pelaamista.

Vakavat loukkaantumiset ja terveys ovat olleet viime aikoina vahvasti pinnalla urheilussa, koska kaikilla on tuoreessa muistissa Christian Eriksenin sydänpysähdys Suomen ja Tanskan EM-kisaottelussa.

– Kun on viikon sisään nähnyt kaksi tällaista tapausta, ne varmaan tunnetiloiltaan jotenkin yhdistyivät toisiinsa. Vähän jopa yllätyin, että tämä tapahtuma kolahti itseeni niin kovaa, Åke pohdiskeli sunnuntaina.

JJK:n joukkue kertoi ilmoittautuneensa yhteiselle SPR:n ensiapukurssille.

Tajuttoman ensiapu

Lähde: terveyskirjasto.fi

Tajuton henkilö on tukehtumisvaarassa, koska nielun lihakset ovat veltot ja kieli pyrkii painumaan nieluun. Erityisen suuri tukehtumisvaara on, jos tajuton makaa selällään tai pää on etukenossa.

Henkilö on tajuton, jos häntä ei saada hereille puhuttelemalla ja ravistelemalla, mutta hän hengittää. Tajuton on aina käännettävä kylkiasentoon.

Toimi näin, kun autettava on tajuton

  • Soita hätänumeroon 112, jos autettava ei herää puhutteluun ja ravisteluun.

  • Avaa hengitystiet ja tarkista, hengittääkö autettava normaalisti.

  • Jos autettava hengittää normaalisti, käännä hänet kylkiasentoon hengityksen turvaamiseksi.

  • Seuraa autettavan tilaa ammattiavun tuloon saakka ja soita 112:een uudestaan, jos tila selkeästi muuttuu.

  • Muista, että tajuttomalle ei saa tukehtumisvaaran vuoksi antaa mitään suuhun, ei edes lääkkeitä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?