Cristiano Ronaldo debytoi maajoukkueessa Suomea vastaan - Jalkapallo - Ilta-Sanomat

Cristiano Ronaldo debytoi maajoukkuepaidassa Suomea vastaan – Jari Rantanen tajusi vasta myöhemmin, mitä tuli tehneeksi

Suomalaisnuoret kukistivat Portugalin nuorten olympiafestivaaleilla Murciassa kesällä 2001.

Cristiano Ronaldo esiintui Suomessa EM-karsintaottelussa vuonna 2006. Suomen hän kohtasi ensimmäistä kertaa jo vuonna 2001 junioriturnauksessa.

19.6. 13:25

Espanjan Murciassa järjestettiin heinäkuun lopulla 2001 nuorten olympiafestivaali, joka oli tarkoitettu 16-vuotiaille urheilijoille. Kyse oli eurooppalaisesta tapahtumasta, jossa oli mukana kymmenen urheilumuotoa. Yksi lajeista oli espanjalaisten toiveesta poikien jalkapallo. Keskellä kesää pelattu turnaus ei juuri houkutellut lomalla olevia pelaajia, sillä Murciaan saapui vain viisi joukkuetta.

Suomen Palloliitto otti kutsun vastaan, vaikka juuri samaan aikaan Suomessa järjestettiin alle 18-vuotiaiden EM-kisat. Juuri tästä syystä Espanjaan matkanneen joukkueen valmentajaksi päätyi hieman oudompi nimi eli Jari Rantanen. Kyse ei ole ”Isona vaaleena” tunnetusta maajoukkuepelaajasta, vaan Jallu Rantasen täyskaimasta. Toki hänenkin taustansa on vahvasti HJK:ssa, ja lisäksi kaksikko on lähes samanikäisiä.

– EM-kisojen takia Palloliiton vakiniskat olivat niissä kiinni, ja siksi minua pyydettiin olympiafestivaaleille lähtevän joukkueen valmentajaksi, Rantanen kertoo.

Rantanen oli toiminut poikamaajoukkueissa apuvalmentajana vuosituhannen vaihteessa. Poikamaajoukkueista vastannut Timo Liekoski tunsi Rantasen ja luotti tämän osaamiseen. Kakkosvalmentajaksi nimitettiin turkulainen Matti Raho.

Pääkaupunkiseutu ja Turku olivat hyvin edustettuina myös pelaajiston suhteen. Aurajoen rannoilta tulivat Moisanderin veljekset Henrik (maalivahti) ja Niklas (puolustaja) sekä hyökkääjä Mika Ääritalo. HJK:sta mukana olivat muun muassa keskikenttäpelaaja Vili Savolainen ja laituri Otto-Pekka Jurvainen. FC Jokerien organisaatiosta pääsi mukaan keskikenttämies Marko Kolsi. Kaikki olivat syntyneet vuonna 1985.

– Kaikkia parhaita kavereita Timo ei päästänyt mukaan, koska kuun vaihteessa oli PM-turnaus, johon hän halusi säästää muutamaa pelaajaa, Rantanen kertoo.

Murcia sijaitsee sisämaassa ja kaupungissa on kesällä todella kuuma. Heinäkuun keskilämpötila liikkuu 33–35 asteen tienoilla.

– Myös 20 vuotta sitten siellä oli todella kuuma. Ottelut alkoivat aamulla klo 10, jotta oltaisiin vältytty pahimmalta helteeltä, Rantanen kertoo.

Suomalaisnuorukaiset oli arvottu samaan lohkoon isäntien ja Portugalin kanssa. Espanja kukisti avauspelissä Portugalin 3–0 ja antoi seuraavana päivänä Suomelle kyytiä samoin numeroin.

Portugalin ja Suomen kohtaaminen oli vuorossa Espanja-peliä seuranneena aamuna. Siinä sinivalkoiset onnistuivat yllättämään lusitaanit lukemin 3–1.

Voitto ilahdutti paikalla olleita suomalaisia urheilujohtajia.

– Olympiakomitean perusjäärät tulivat onnittelemaan ja hehkuttivat hienoa voittoa, Rantanen muistelee.

Suomi sijoittui lohkossaan kakkoseksi ja kohtaisi heti seuraavana aamuna pronssipelissä Kroatian, joka oli hävinnyt toisessa lohkossa Irlannille.

Kolmas peli kolmeen päivään oli pohjolan pojille liikaa.

– Siinä vaiheessa helle oli vienyt voimat, ja me romahdimme, Rantanen kertoo.

Kroatia pelasi 3-5-2-ryhmityksellä.

– Aina kun he pääsivät vastahyökkäykseen, syntyi maalitilanne.

Ja aika moni niistä päättyi täysosumaan. Kroatia latoi taululle numerot 7–0.

Tylystä tappiosta huolimatta Rantaselle jäi turnauksesta hienot muistot.

– Kisojen avajaiset olivat maalaispojalle upea elämys, ja kisakylässä oli kansainvälinen tunnelma.

Varsinainen helmi muistojen joukkoon ilmestyi vasta muutamaa vuotta myöhemmin.

– Pelaajat tajusivat jossain vaiheessa, että Portugalin joukkueessa pelasi Cristiano Ronaldo.

Kyseessä oli Sporting Lisbonia edustaneen hyökkääjän ensimmäinen virallinen ottelu Portugalin poikamaajoukkueessa. Maali jäi tekemättä ja voitto saamatta. Näin Jari Rantasesta tuli ensimmäinen suomalainen valmentaja, jonka joukkue on voittanut Ronaldon joukkueen. Eikä Ilta-Sanomien tiedossa ole muita härmäläisvalmentajia, jotka olisivat vastaavaan yltäneet.

Cristiano Ronaldo Olympiastadionilla vuonna 2006.

Murciassa keskikentällä häärinyt Marko Kolsi muistaa hyvin turnauksen ja erityisesti voittoon päättyneen Portugali-ottelun.

– Näimme Espanjan ja Portugalin välisen ottelun ennen omaa Portugali-peliämme ja ihmettelimme, kuka on tuo yksinäinen kärki, joka ei syötä kenellekään, Kolsi muistelee.

Suomalaispojat luulivat hyökkääjää brasilialaislähtöiseksi, koska nimi oli Ronaldo.

– Meitä vastaan hän osoitti nopeutensa, mutta topparimme Ville Lehtonen ja Jukka-Pekka Tuomanen puolustivat erinomaisesti.

Marko Kolsi tositoimissa alle 21-vuotiaiden EM-karsintaottelussa Tshekkiä vastaan Vantaalla vuonna 2005.

Murciassa pelanneilla on oma keskusteluryhmänsä, jossa he ovat filosofoineet kesän 2001 tapahtumia.

– Siellä olemme naureskelleet, että meillä ei ollut Portugalia vastaan mitään hätää, koska ”Ledi” ja ”Jugi” puolustivat Ronaldon pois, Kolsi sanoo.

Vantaalainen törmäsi Ronaldon hahmoon uudelleen pari vuotta myöhemmin katsoessaan Sporting Lisbonin ja Manchester Unitedin välistä harjoitusottelua.

– Katselin peliä ManU-TV:stä ja ihmettelin, kuka tuo jätkä on. Tarinan mukaan pelaajat ilmoittivat ottelun jälkeen pukukopissa Alex Fergusonille, että hanki tuo jätkä.

Manageri uskoi pelaajiaan.

Suomen A-maajoukkue voitti Portugalin talvella 2002 harjoitusottelussa, mutta Ronaldo ei ollut vielä A-maajoukkueessa. Kesällä 2002 hän oli mukana alle 17-vuotiaiden EM-kisoissa ja debytoi miesten maajoukkueessa elokuussa 2003. Samana vuonna hän siirtyi Manchester Unitedin riveihin, minkä jälkeen koko futismaailma oppi tuntemaan hänen nimensä.

Jari Rantanen on yhä mukana futiksen parissa.

– Toimin tulevalla kaudella Klubi 04:n joukkueenjohtajana ja autan myös HJK:n A-junioreita, Rantanen kertoo.

Kolsi puolestaan toimii helsinkiläisen IF Gnistanin toimitusjohtajana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?