Kommentti: Naispalloilun törkypuheet paljastivat seurojen ja liiton todelliset kasvot

Naispalloilun huutelukohut ovat osoittaneet, mitä urheiluseurat ja Palloliitto todella ajattelevat vihapuheesta, kirjoittaa Eelis Vähätalo.

9.6.2021 11:58

Naispalloilu on vihdoin saanut ansaitsemaansa palstatilaa. Tosin ei haluamallaan tavalla, vaan miesten huutelun takia.

Perjantaina otsikoihin nousi Tampereen Ilves, perinteikäs miesten ja naisten monilajiseura, jonka naisten jalkapallon edustusjoukkueen päävalmentaja koki sopivaksi tavaksi kommentoida oman 17-vuotiaan pelaajan epäonnistunutta suoritusta sanoin ”vittu, mikä huora sentään”.

Toki tämä kaikki oli vain ”itsekseen purkautumista” eikä ”kyseinen henkilö edes kirosanaa saa suustaan ulos” – kuten Ilveksen puheenjohtaja kommentoi kuusi päivää ottelun jälkeen, kun media kiinnostui asiasta.

Tiettävästi tapaus tuotiin ensimmäisenä esille jalkapalloaiheisella keskustelupalstalla. Ilman valpasta nimimerkkiä ja tv-kameraa tapausta olisi tuskin käsitelty ansaitsemallaan huomiolla.

Eikä ehtinyt edes Subway Kansallista Liigaa sanoa, kun mentiin taas. IS uutisoi keskiviikkona Naisten Futsal-liigan ottelusta, jossa Ilveksen – kyllä, sama seura – huoltaja kommentoi ottelun jälkeen vastustajan pelaajaa ”vitun lesboksi”.

Kyse on laajemmasta ilmiöstä kuin siitä, että vain Tampereen vesijohtovedessä olisi jotain kummallista.

IS:n urheilutoimittaja Lari Vesander nosti Twitterissä esille olennaisen asian: Jos valmentaja huorittelee oman joukkueen 17-vuotiasta pelaajaa kesken ottelun, niin en halua edes tietää, millaista kieltä käytetään esimerkiksi harjoituksissa.

Voi vain kuvitella, kuinka monta asiatonta huutelua on jäänyt vuosien saatossa varjoon, kun pelejä ei ole tallennettu verkkoon. Nykyteknologia paljastaa sen, mistä seurat ja Palloliitto haluavat vaieta.

Molemmissa esimerkkitapauksissa Ilves ei tiedottanut mitään ottelun jälkeen, ympäripyöreitä some-päivityksiä lukuun ottamatta. Ja kun asia nousi esille muissa kanavissa, seura aktivoi puolustustaktiikkansa.

Sen sijaan, että puolustettaisiin huutelun kohdetta, asetutaan huutelijan suojaksi ja jätetään uhri potemaan syyllisyyttä. Varoitus ja Et ole yksin -verkkokoulutukseen ohjaaminen vaikuttavat lähinnä huonolta vitsiltä. Yksin kun jäi juuri se ainut kaiken tuen tarvitseva.

Kuten aina, Vesanderinkin twiittiketjuun ratsasti paikalle mies valkoisella ratsullaan. Eikä kuka tahansa, vaan SJK:n päävalmentaja Jani Honkavaara, joka tuli kertomaan uskovansa päävalmentajan selityksen ja että huora on sana, jota pelaajat käyttävät huonosta suorituksesta. Tästä seurasi väittely substantiiveista ja taas kerran paitsioon jäi se todellinen uhri.

On turha edes lähteä kuvaamaan, miltä Ilves vaikuttaa seurana kaiken tämän jälkeen. Katse on hyvä suunnata Palloliittoon – tuohon lajiliittojen hyvesignaloinnin mestariin.

Miten se aikoo puuttua törkeään huuteluun?

Palloliiton kehityspäällikkö Heidi Pihlaja totesi IS:lle uskovansa, että kurinpitoprosessista tulee päätös, joka toimii varottavana esimerkkinä kaikille.

En pidättäisi henkeä sen suhteen. Futsalin tapaus antaa osviittaa siitä, millaisen tuomion huorittelusta voi saada: vitun lesboksi kutsuminen vastaa kolmea ottelua – kunhan muistaa erotuomaritarkkailijan pyynnöstä käydä sanomassa sori siitä.

Palloliiton toimet naispalloilun ympärillä vellovan vihapuheen kitkemiseksi ovat yhtä uskottavia kuin liiton käymä dialogi Qatarin kanssa ihmisoikeuksista.

Sekä liiton että seurojen tasolta on luettavissa myös viestiä, jossa naisten tapauksia vähätellään. Kuuntelisivat, mitä yhdessä miesten pelissä puhutaan. Se, että miesten puolella vedotaan ummehtuneeseen koodiin ja pukukoppikieleen, ei saa viedä huomiota pois naisurheilijoihin kohdistuvasta vihapuheesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?