Pietarin EM-kisojen koronasäännöistä on tulossa sekamelska: Olutta saa juoda omalla istuinpaikalla – maskittomat uhataan silti poistaa stadionilta - Jalkapallo - Ilta-Sanomat

Pietarin EM-kisojen koronasäännöistä on tulossa sekamelska: Olutta saa juoda omalla istuinpaikalla – maskittomat uhataan silti poistaa stadionilta

Jalkapallon EM-kisojen katsomoon otetaan Pietarissa noin 30 000 katsojaa per ottelu. Voimassa on periaatteessa tiukka maskipakko, mutta samaan aikaan stadionilla myydään olutta ja sen saa nauttia myös omalla istuinpaikallaan.

Pietarin EM-kisajärjestäjien mukaan jalkapallostadionilta voidaan poistaa henkilöt, jotka eivät suostu käyttämään kasvomaskia.

8.6. 6:50

Pietari

Pietarin jalkapallon EM-kisojen maskisäännöistä on tulossa melkoinen silmänlumeshow, mikäli jotain voi päätellä Venäjän yleisestä koronahuolettomuudesta yhdistettynä Gazprom-stadionin virallisiin kisajärjestelyihin.

Stadionilla on lähtökohtaisesti voimassa tiukka maskipakko, joten jokaisella stadionille päästettävällä henkilöllä on oltava kasvomaski koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Jokaiselta tarkistetaan turvatarkastuksessa myös ruumiinlämpö etäluettavalla pikamittarilla ja mikäli lämpö on koholla, stadionille ei ole asiaa.

– Jokaisen on tuotava mukanaan omat maskit, mutta meillä on varastossa myös ylimääräisiä kasvomaskeja siltä varalta, että joku unohtaa omansa, Gazprom-areenan katsomopalveluista vastaava Dmitri Miljutin kertoi IS:lle Pietarissa.

Miljutinin mukaan peleissä tulee olemaan runsaasti vapaaehtoisia katsomohenkilökuntaan kuuluvia, jotka sekä opastavat stadionin keskeisten palveluiden löytämisessä että valvovat myös maskin käyttöä pelien aikana.

– Mikäli maski puuttuu joltain katsojalta pelin aikana, voimme huomauttaa hänelle ystävällisesti, että se tulee laittaa kasvoille. Mikäli henkilö ei siitä huolimatta suostu käyttämään maskia, hänet voidaan poistaa stadionilta, Miljutin linjasi.

Gazprom-areenan luona on aitamaalaus, johon on kuvattu Pietarin Zenitin valmentaja Aleksandr Anjukov kasvomaskissa. Zenit voitti päättyneellä kaudella Venäjän jalkapallomestaruuden.

Kaikki kuulostaa siis hyvin koronaturvalliselta ja tehokkaasti valvotulta, mutta todellisuus stadionilla tulee näillä näkymin olemaan hyvin kirjavaa ja joustavaa.

Gazprom-areenalla myydään nimittäin pelien aikana olutta, jonka juominen olisi käytännössä mahdotonta ilman maskin riisumista.

IS kysyi kisojen lehdistöedustajalta Aleksei Rozhkovilta, onko olut nautittava erikseen joissakin stadionin ravintolatiloissa vai saako sen tuoda mukanaan istumapaikalle.

– Saa tuoda mukanaan omalle paikalleen, Rozhkov vahvisti.

Ei tarvitse olla siis kummoinenkaan ennustaja, kun voi sanoa, että suuri osa katsojista hakee käteensä olutmukin tai useammankin ja voi sen jälkeen oleilla vaikka koko pelin ajan paikallaan ilman maskia.

Pietarin kisajärjestäjät ovat sopineet Euroopan jalkapalloliiton Uefan kanssa, että stadionille voidaan ottaa puolet sen maksimaalisesta katsojamäärästä. Käytännössä se tarkoittaa noin 30 000 ihmistä per ottelu.

Jossain vaiheessa järjestäjät elättelivät ajatusta katsojamäärän kasvattamisesta jopa 75 prosenttiin istumapaikoista, mutta Rozkovin mukaan täyttöaste tulee olemaan kuitenkin vain aiemmin sovittu 50 prosenttia.

Gazprom-areenalle pääsyä varten ei tarvita myöskään erillistä negatiivista koronavirustodistusta, vaan ulkomaalaisilta faneilta testitulos tarkastetaan ainoastaan Venäjälle tultaessa.

– Negatiivinen koronatesti vaaditaan ulkomaalaisilta faneilta ainoastaan maahantuloa varten. Fan-ID-kortilla saa puolestaan oleskella Pietarissa 12. heinäkuuta asti, Pietarin EM-otteluiden järjestelykomitean johtaja Aleksei Sorokin vahvisti IS:lle.

Pietarin jalkapallokisojen järjestelykomitean johtaja Aleksei Sorokin (kesk) vahvisti IS:lle, että Fan-ID oikeuttaa oleskelemaan Pietarissa vaikka koko EM-kisojen ajan, vaikka ostettuna olisi vain yksi kisalippu.

Toisin sanoen esimerkiksi suomalainen jalkapallofani saa oleskella Pietarissa Fan-ID-kortin ansiosta vaikka koko kisojen ajan, vaikka hänellä olisi liput vain yhteen ainoaan otteluun.

Pietarin keskustassa toimii kaksi fanialuetta koko EM-kisojen ajan. Toinen sijaitsee Talliaukiolla (Konjushennaja ploshtshadt) aivan Verikirkon vieressä ja toinen Jubileinyi-jäähallin edustalla eli lähellä vanhaa Petrovskin jalkapallostadionia.

Kolmas fanialue Pietariin avataan Palatsiaukiolle EM-kisojen puolivälieriä, välieriä ja finaalipelejä varten alkaen 2. heinäkuuta. Paikalle tulee iso ruutu, jolta voi katsella pelejä.

Kisojen aikana Pietarissa ovat voimassa tiukennetut säännöt alkoholin myynnistä kaupungin keskustassa fanialueiden lähistöllä ja stadionin lähistöllä. Esimerkiksi kaupat eivät saa myydä alkoholia ulos lasipulloissa näillä alueilla, mutta ravintolat saavat toimia normaalisti. Fanialueille päästettäviltä tullaan myös mittaamaan kuume porteilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?