Jalkapallolegenda David Trezeguet kertoo, miksi Suomea kannattaa seurata tarkkaan EM-kisoissa – jakaa myös komeat kehut Teemu Pukille

IS tapasi maailmanmestari David Trezeguet’n Pietarissa. Hän muisteli myös vuotta 1998, jolloin hän sai Helsingistä ”hyvän matkamuiston”.

26.5.2021 10:13

Kun Huuhkajat pelaa ensimmäisiä EM-kisapelejään Pietarissa kesäkuun puolivälissä, katsomossa saattaa istua silloin myös legendaarinen ranskalaisjalkapalloilija David Trezeguet, 43.

Trezeguet on yksi Euroopan jalkapalloliiton jalkapallolähettiläistä, ja vastikään hän oli Pietarissa esittelemässä kaupunkilaisille EM-kisojen palkintopokaalia.

– Uefan jalkapallolähettilään ominaisuudessa olen Venäjällä kisojen aikana, mutta en tiedä ihan tarkkaan, mitkä pelit käyn katsomassa, Trezeguet kertoi IS:lle, kun hopeista voittopokaalia kierrätettiin kuvattavana Pietarin jokimaisemissa.

David Trezeguet’n ja EM-pokaalin kanssa pääsivät yhteiskuvaan myös paikalla olleet lapset ja muut fanit.

Haastattelun aikana kävi ilmi, että Huuhkajat eivät ole entiselle maailmanmestarihyökkääjälle suinkaan mikään tuntematon joukkue.

Trezeguet kertoi katsoneensa Suomen miesten maajoukkuepelin viime marraskuussa, kun Suomi kaatoi kaikkien yllätykseksi Ranskan eli hallitsevan maailmanmestarin. Suomi voitti Trezeguet’n kotimaajoukkueen tuolloin maalein 2–0.

– Katsoin pelin ja huomasin, että Suomi on hyvin yhtenäinen ja järjestäytynyt joukkue. Sen perusteella voin sanoa, että Suomi tulee olemaan EM-kisoissa ehdottomasti yksi joukkue, jota kannattaa seurata.

Trezeguetin mukaan Suomi ei ole vielä jalkapallomaana kovin tunnettu, vaikka maasta on tullut yksittäisiä jalkapallotähtiä.

Nimenä Trezeguet nostaa esille Jari Litmasen, 50, jonka nimi jäi hänelle mieleen jo vuonna 1998. Trezeguet oli tuolloin itse vasta aloittamassa kansainvälistä jalkapallouraansa, mutta Litmanen oli silloin jo suomalaistähti maailmalla.

Kesäkuussa 1998 Trezeguet tuli Helsinkiin Ranskan joukkueen mukana pelaamaan Suomea vastaan. Lopulta kävi niin, että hän ei kohdannut silloin kentällä Litmasta, joka oli tuolloin syrjässä pelistä lievän loukkaantumisen vuoksi.

– Minä tein kuitenkin siinä pelissä ensimmäisen kansainvälisen tason maalini, ja me voitimme sillä maalillani Suomen 0–1. Sain siis Litmasen Helsingistä hyvän matkamuiston, Trazeguet nauroi.

Vuonna 1998 Trezeguet pääsi kaiken lisäksi juhlimaan maailmanmestaruutta, sillä hän kuului kultaa voittaneeseen Ranskan maajoukkueeseen.

Trezeguet taiteilee MM-kisoissa 1998. Kisat päättyivät Ranskan maailmanmestaruuteen.

Myöhemmin Trezeguet on pelannut Litmasen kanssa jopa samassa joukkueessa. Näin kävi 2018, kun jalkapallon MM-kisat järjestettiin Venäjällä ja siinä yhteydessä pelattiin myös vanhojen jalkapallolegendojen Legends Super Cup.

Trezeguet lopetti maajoukkueuransa 2008 ja pelaajauransa 2014. Yksi hänen uransa kohokodista liittyy jalkapallon EM-kisoihin vuonna 2000, kun Ranska sinetöi EM-mestaruutensa jatkoajan päätteeksi juuri hänen tekemällään niin sanotulla ”kultaisella maalilla”.

David Trezeguet juhlii Euroopan mestaruuden varmistanutta kultaista maaliaan heinäkuussa 2000.

Jalkapallon aktiivista seuraamista Trezeguet ei ole jättänyt, sillä hänen haaveenaan on aloittaa uusi ura joko seurajohtajana tai valmentajana. Tätä taustaa vasten ei ole myöskään ihme, että suomalaisnimi Teemu Pukki tuntuu olevan hänelle selvä kuin pläkki.

– Pukki? Hänhän on pelannut Englannin Norwichissa. Olen seurannut hänen pelaamistaan sekä Valioliigassa että Englannin Mestaruussarjassa, Trezeguet ryhtyi heti kertomaan.

– Pukilla on energiaa, kunnianhimoa ja taitoa.

Trezeguet’n mukaan kannattaa muistaa, että pääsy EM-kisoihin on Suomelta sinänsä jo hyvä suoritus.

– Suomi on selvästi nyt oikealla tiellä. Joukkueenne tekee EM-kisoissa varmasti kaikkensa, jotta teistä tulee entistä tunnetumpi jalkapallomaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?