Miten käy EM-jalkapallon kisaisännille? Pietari tarjoutui ottamaan lisää pelejä - Jalkapallo - Ilta-Sanomat

Miten käy EM-jalkapallon kisaisännille? Pietari tarjoutui ottamaan lisää pelejä

Uefa haluaa, että miesten jalkapallon EM-kisojen isäntämaat takaavat pääsyn ainakin tietylle määrälle katsojia. Italia, Saksa, Espanja ja Irlanti epäröivät yhä, mutta Venäjä olisi jo valmis ottamaan näidenkin maiden otteluita itselleen.

Pietarissa pelattiin MM-jalkapalloa 2018.­

11.4. 21:15

Pietari on ilmoittanut olevansa valmis ottamaan itselleen tarvittaessa suurenkin joukon EM-jalkapallokisojen lisäpelejä kesä-heinäkuussa, mikäli neljä yhä epäröivää maata ei pysty takaamaan katsojien pääsyä stadioneilleen.

Euroopan jalkapalloliitto Uefa on ilmoittanut, että neljän suunnitellun isäntäkaupungin osalta lopullinen päätös katsojamääristä tai mahdollisesta kisaisännyyden perumisesta tehdään viimeistään huhtikuun 19. päivänä.

Italia, Saksa, Espanja ja Irlanti eivät ole vielä toistaiseksi voineet varmistaa maiden koronavirustilanteesta johtuen omaa suunnitelmaansa katsojien päästämisestä stadioneille.

Venäjän EM-kisaisännyyden järjestelykomitean johtaja Aleksi Sorokin sanoi vastikään uutistoimisto Ria Novostille, että Pietarilla on mahdollisuus ottaa vastaan ylimääräisiä otteluita Roomasta, Bilbaosta, Münchenistä ja Dublinista.

– Pietari on logistisesti täysin valmis näiden neljän maan otteluiden siirtoon. Jatkamme töitä ja valmiusasteemme on erittäin korkea, Sorokin sanoi.

Tähän mennessä kahdeksan suunniteltua isäntäkaupunkia on jo pystynyt varmistamaan Euroopan jalkapalloliitolle, että ne voivat ottaa stadioneilleen myös katsojia. Kaupungit ovat Pietari, Baku, Amsterdam, Bukarest, Budapest, Lontoo, Kööpenhamina ja Glasgow.

Insidethegames-sivuston mukaan Budapestilla on kaikkein kunniahimoisimmat suunnitelmat katsojamäärien suhteen, sillä kaupunki suunnittelee voivansa ottaa stadionin täyteen 100-prosenttisesti tiukkoja koronamääräyksiä noudattaen. Muissa kaupungeissa stadioneiden kaavailtu täyttöaste olisi joko 50, 33 tai 25 prosenttia.

Venäjän mukaan Pietari pystyy täyttämään koronaturvallisesti Zenitin kotistadionille ainakin 50 prosenttia katsojapaikoista, mikä tarkoitta noin 34 000 katsojaa. Lisäksi Venäjä on ilmoittanut, että katsojamäärää saatetaan vielä kasvattaa kesän korvilla, mikäli koronavirustilanne paranee.

Venäjä aikoo vaatia kisoihin tulevilta ulkomaalaisilta faneilta tuoreen koronavirustestin tai todistuksen sairastetusta koronataudista. Viisumia ei vaadittaisi, vaan lipun omaavat fanit saisivat sähköisen Fan-id-kortin.

Koronaviruksen vuoksi vuodella siirrettyjen miesten jalkapallon EM-kisojen pitäisi startata suunnitelmien mukaan 11. kesäkuuta Roomassa. Insidethegamesin mukaan Rooma on kuitenkin jopa vaarassa menettää kisat, mikäli se ei pysty antamaan Uefalle takuita katsojien pääsystä paikan päälle.

Saksan Baijerin pääministerin Markus Söderin kerrotaan puolestaan varoittaneen Uefaa, että se voi ”kohdata vastustusta” mikäli se jatkaa vaatimustaan katsojien päästämisestä stadionille ehtona kisojen isännöinnille. Saksan koronavirustilanne on niin vakava, että maassa voi alkaa uusi sulkutila vielä nyt kevään aikana.

Uefan virallisilla sivuilla hehkutetaan jo EM-jalkapallokisojen toteutumista katsojien kera.

– Uefa ilmoittaa tyytyväisenä, että katsojien paluu toteutuu Euro 2020 -kisoihin. Jäljellä olevilla neljällä kaupungilla on aikaa huhtikuun 19. päivään saakka toimittaa lisätietoja heidän suunnitelmistaan, ja kyseisenä päivänä tehdään lopullinen päätös otteluiden osalta näissä neljässä kaupungissa, Uefan nettisivuilla lukee.

Suomen Huuhkajien ensimmäisen EM-pelin on määrä toteutua Kööpenhaminassa 12. kesäkuuta. Pietarissa Huuhkajien pelit ovat kalenterin mukaan 16. ja 21. kesäkuuta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?