Diego Maradona on kuollut – ”Diego on ikuinen” - Jalkapallo - Ilta-Sanomat

Diego Maradona on kuollut – ”Diego on ikuinen”

Jalkapallolegenda Diego Maradona on kuollut 60-vuotiaana.

25.11.2020 18:27 | Päivitetty 25.11.2020 20:46

Argentiinalainen jalkapallolegenda Diego Maradona on kuollut 60-vuotiaana, kertoo suuri argentiinalaislehti Clarin. Rakastetun taiturin kuolemasta uutisoivat myös AFP ja Reuters.

Clarinin mukaan Maradona menehtyi puolenpäivän aikoihin paikallista aikaa. Paikalla olleet lääkärit yrittivät turhaan elvyttää sydänkohtauksen saanutta legendaa.

Lehden tietojen mukaan Maradona oli voinut viime päivinä huonosti. Samalla suunnitelma siitä, että hänet olisi siirretty Kuubaan toipumaan aivoleikkauksesta, ei toteutunut.

Diego Armando Maradona kuvattuna syyskuussa 2019.

Aiemmin marraskuussa Maradonalle tehtiin kotimaassaan aivoleikkaus, jossa häneltä poistettiin verihyytymä. Jalkapallolegenda oli täyttänyt vain muutamia päiviä aiemmin 60 vuotta.

Maradona joutui vuosien saatossa useasti sairaalaan. Monet ongelmat juonsivat rosoisesta elämäntyylistä, vaikka Maradona kertoi jättäneensä kokaiinin taakseen jo 2004.

Argentiinan presidentti Alberto Fernandez ilmoitti julistavansa kolme päivää kestävän kansallisen suruajan maahan.

UEFA tiedotti pian suru-uutisen jälkeen, että ennen keskiviikon mestareiden liigan pelejä pidetään minuutin hiljainen hetki Maradonan muistolle.

Argentiinan jalkapallomaajoukkueen virallisilla Twitter-sivuilla Maradonaa muistettiin:

– Hasta siempre, Diego. Elät ikuisesti jokaisen sydämessä jalkapallomaailmassa.

Myös toinen jalkapallolegenda, brasilialainen Pele suri Maradonan kuolemaa:

– Toivottavasti pelaamme taivaassa jalkapalloa yhdessä.

Argentiinalainen futistähti Lionel Messi ylisti maanmiestään:

– Surun päivä argentiinalaisille ja jalkapallolle. Hän jätti meidät, mutta hän ei koskaan lähde meistä, sillä Diego on ikuinen, kirjoitti Messi Instagramissa.

Maradona muistetaan erityisesti Argentiinan paidassa voitetusta jalkapallon maailmanmestaruudesta Meksikossa 1986.

Seurajoukkuetasolla hän henkilöityy vahvimmin Italian Napoliin, jota edusti kaudet 1984–91.

  • Syntyi 30. lokakuuta 1960 Tigressä, Argentiinassa

  • Kuoli 25. marraskuuta 2020, 60-vuotiaana

  • Maaottelut Argentiinan paidassa: 91 (34 maalia)

  • Seurat: Argentinos Juniors, Boca Juniors, Barcelona, Napoli, Sevilla, Newell's Old Boys

  • Seurajoukkueotteluita: 749 (311 maalia)

  • Saavutuksia: maailmanmestaruus 1986, MM-hopea 1990, Italian mestaruus 1987 ja 1990, UEFA-cupin voitto 1989, nuorten maailmanmestaruus 1979

  • Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan valinta Vuosisadan (1900-luvun) pelaajaksi

Maradona oli jalkapallon kapinallinen

Diego Armando Maradona oli jalkapallon väriläiskä, taituri ja kapinallinen. Hän oli yksi kaikkien aikojen parhaista pelaajista ja yksi ristiriitaisimmista hahmoista.

Hän oli syntynyt 30. lokakuuta 1960. Maradona eli lapsuutensa vaatimattomissa oloissa Villa Fioritossa Buenos Airesin laitamilla.

– Vanhempani olivat vaatimattomia työläisiä, ja kun minut kastettiin, äitini pyysi jumalalta vain, että pysyisin terveenä ja minusta tulisi kunnon ihminen, Maradona kertoi vuonna 2006 suomennetussa elämäkerrassaan El Diego (Yo soy El Diego).

Pallo seurasi nuorta Diegoa kaikkialle. Aina kyseessä ei tosin ollut pallo, sillä paremman puutteessa appelsiini, rutattu paperitollo tai riepu ajoi saman asian.

Palvontaa Napolissa ja Argentiinassa

Maradona debytoi teini-ikäisenä Argentinos Juniorsissa ja siirtyi Boca Juniorsiin. Kotimaansa kentiltä tie vei Barcelonaan, Napoliin ja Sevillaan.

Napolissa hän nousi asemaan, jota voi kutsua palvonnaksi ja joukkohysteriaksi. Toimittajat ja fanit seurasivat pienikokoisen argentiinalaisen jokaista askelta.

Hyökkäävänä keskikenttäpelaajana viihtynyt Maradona johdatti Napolin muun muassa Italian mestaruuksiin 1987 ja 1990 sekä Uefa-cupin voittoon 1989.

Ongelmia kuitenkin riitti, ja Maradonan aika Napolissa päättyi 15 kuukauden kilpailukieltoon kokaiinikärystä.

Maradona Napolin paidassa.

Vuoden 1986 MM-turnauksessa hän johdatti taiturimaisilla otteillaan Argentiinan maailmanmestaruuteen. Puolivälierässä Englantia vastaan Maradona teki kaksi jalkapallohistorian ikimuistoisimpiin kuuluvaa maalia.

Niistä ensimmäisen hän iski vasemmalla kädellään, mutta osuma hyväksyttiin. Maradonan mukaan maalissa auttoi ”Jumalan käsi”. Osumista toinen syntyi, kun hän sai pallon omalla kenttäpuoliskollaan, ohitti vastustajan toisensa perään ja hurmasi maailman.

Argentiina voitti MM-kisat Maradonan johdolla 1986.

Maradona on aina ollut rakastettu Argentiinassa, vaikka myös maajoukkueura päättyi skandaaliin. Hän jäi vuoden 1994 MM-kisoissa dopingtestissä kiinni efedriinistä.

Maradona ei peitellyt mielipiteitään

Pelivuosiensa jälkeen Maradona valmensi useita seuroja ja Argentiinan maajoukkuetta. Menestys jäi kauas pelaajauran saavutuksista.

Muun muassa Fidel Castroa ja Che Guevaraa esittävät tatuoinnit ottanut Maradona oli aina suorapuheinen ja antoi eri tahojen kuulla kunniansa. Olivat he sitten urheilupomoja, pelaajia, valmentajia, poliitikkoja tai keitä tahansa. Hän ei sietänyt ulkopuolisten puuttumista elämäänsä.

– Tein sen mihin pystyin. Ei se minusta kovin huonosti mennyt, Maradona kirjoitti elämäkertansa päätössivulla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?