Zlatan Ibrahimovic ja Gareth Bale kyseenalaistivat esiintymisensä Fifa-pelissä – syynä rahanhimoiset pelaaja-agentit? - Jalkapallo - Ilta-Sanomat

Brittilehti: Tästä syystä Zlatan Ibrahimovic ja Gareth Bale nostivat äläkän Fifa-peleistä

The Daily Mirror epäilee löytäneensä syyn, miksi Zlatan Ibrahimovic ja Gareth Bale arvostelevat esiintymistään äärimmäisen suositussa Fifa-konsolipelissarjassa.

Zlatan Ibrahimovic (vas.) ja Gareth Bale kummastelivat maanantaina sosiaalisessa mediassa esiintymistään uudessa Fifa21-konsolipelissä.­

24.11.2020 23:42

Jalkapallotähti Zlatan Ibrahimovic ihmetteli maanantaina, miksi peliyhtiö EA Sports saa käyttää hänen nimeään ja kuvaansa suositussa Fifa-videopelissä, jonka tuorein versio eli Fifa 21 julkaistiin lokakuun alussa.

– Kuka on antanut EA Sportsille luvan käyttää nimeäni ja kasvojani? Fifpro? En käsittääkseni ole Fifpron jäsen. Jos olen, se on tapahtunut jollain kummallisella liikkeellä. En taatusti ole antanut Fifalle tai Fifprolle lupaa tehdä rahaa avullani, 39-vuotias ruotsalaistähti vauhkosi Twitterissä.

Fifpro on jalkapallon pelaajayhdistysten kattojärjestö ja Fifa jalkapallon kansainvälinen lajiliitto.

Ibrahimovic sai nopeasti tukea Tottenhamiin äskettäin palanneelta Gareth Balelta.

Bale, 31, kyseli Twitterissä, että ”mikä on Fifpro?”.

Bale ja Ibrahimovic ovat molemmat esiintyneet Fifa-videopelissä jo pitkälle toista vuosikymmentä.

Bale jopa poseerasi vuonna 2014 muun muassa Englannissa myydyn Fifa-version kannessa yhdessä Lionel Messin kanssa. Ibrahimovic puolestaan esiintyi tänä vuonna uuden Fifa-pelin promokuvissa muiden AC Milanin pelaajien kanssa. Milan ja Balen seura Tottenham ovat myös juuri tehneet omat lisenssisopimuksensa EA Sportsin kanssa.

Englantilaislehti The Daily Mirror avasi, miksi Ibrahimovic ja Bale nyt sitten asettuivat vastustamaan esiintymistään konsolipelissä.

Kaksikon avautumiset liittyvät ennen kaikkea Fifpron toimintaan. Fifpro tukee jalkapallon pelaaja-agenttien toimintaan suunniteltuja uudistuksia.

– Uudistusten tärkeimmät tavoitteet ovat lisätä avoimuutta, suojella pelaajien hyvinvointia, parantaa sopimusten vakautta sekä nostaa ammatillisia ja eettisiä normeja, Fifa kirjoitti virallisilla nettisivuillaan alkuvuodesta 2020.

Fifa perusteli uudistustarpeita sillä, että pelaaja-agenttien palkkiot olivat nelinkertaistuneet vuodesta 2015 vuoteen 2019.

– Pyrimme tasapainoiseen ja kohtuulliseen sääntelyyn nykyisten viidakon lakien sijasta. Tällä hetkellä esiintyy eturistiriitoja ja kohtuuttomia palkkioita.

Mino Raiola, 53, edustaa tai on edustanut useita supertähtiä, kuten Zlatan Ibrahimovicia, Paul Pogbaa, Matthijs de Ligtiä, Erling Braut Hålandia ja Mario Balotellia.­

Kuuluisat pelaaja-agentit, Ibrahimovicin taustalla häärivä Mino Raiola sekä Balen agentti Jonathan Barnett, puolestaan ovat asettuneet vahvasti Fifpron uudistussuunnitelmien – kuten agenttien palkkioiden rajoittamisen – vastustajiksi.

– Totuus on, ettei Fifa edes tiedä tarkalleen, mitä agentit tekevät. Kukaan Fifan edustaja ei ole koskaan käynyt toimistossani tai keskustellut kanssani, Barnett on todennut Daily Mirrorin mukaan.

Viime vuonna Forbes listasi lontoolaista Stellar Groupia johtavan Barnettin, 70, maailman vaikutusvaltaisimmaksi urheiluagentiksi. Hän hääri taustalla myös vuonna 2013, kun Bale siirtyi Real Madridiin sadalla miljoonalla eurolla, silloisella maailmanennätyssummalla.

– Yritämme viimeiseen hetkeen asti ratkaista ongelman, mutta voitte olla varmoja, että viemme asian tarvittaessa kaikkiin maailman oikeusistuimiin, Barnett uhkasi.

Balen ja Ibrahimovicin maanantaiset kommentit eivät siis liity niinkään EA Sports -peliyhtiöön tai jalkapallotähtiin itseensä. Kyse on heitä edustavien pelaaja-agenttien yhä jatkuvasta taistelusta Fifaa ja Fifprota vastaan, Daily Mirror kirjoittaa.

Jonathan Barnett toimii muun muassa Gareth Balen sekä Englannin maajoukkuepelaajien Ruben Loftus-Cheekin ja Jordan Pickfordin agenttina.­

Tiistai-iltana The Guardian uutisoi, että Fifa 21 -peliä on myyty jo yli 300 miljoonaa kappaletta.

Toistaiseksi Fifpro on hallinnoinut pelaajien nimiä ja kuvia EA Sportsin suuntaan, mutta nyt supertähdet ja heidän agenttinsa pyrkivät horjuttamaan pelaajayhdistysten kattojärjestön arvovaltaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?