Homo-huudot aiheuttivat skandaalin Norjassa – tapahtumia läheltä seurannut päätti kohun seurauksena tulla kaapista

Tom Harald Hagen on Mestarien liigaakin tuominnut arvostettu erotuomari.

Arkistokuva vuodelta 2012, jolloin Tom Harald Hagen toimi erotuomarina Manchester Cityn ja Sportingin välisessä Eurooppa-liigan ottelussa.

28.10.2020 10:09

Norjan jalkapalloliigan huippuerotuomari Tom Harald Hagen kertoi maanantaina julkisesti olevansa homoseksuaali. Asiasta raportoivat muun muassa ruotsalaislehti Aftonbladet sekä norjalainen VG-lehti.

Viime sunnuntaina 42-vuotias Hagen oli erotuomarina Vålerengan ja Kristiansundin välisessä liigaottelussa. Ottelun jälkeen norjalaislehdissä kohistiin, koska Kristiansundin hyökkääjä Flamur Kastrati oli huudellut Vålerengan valmentajalle Dag-Eilev Fagermoa vapaasti suomennettuna sanoilla ”homo kusipää”.

Ottelua seuraavana päivänä Hagen kertoi VG:n mukaan paikallislehti Glåmdalenille olevansa homoseksuaali.

– Olen vähitellen alkanut luottamaan itseeni, ja elämäni on erittäin hyvää. Olen elänyt näin koko elämäni, eikä se ole minulle asia, jota enää miettisin. Se on osa jokapäiväistä elämääni, suhteita, perhettäni – ja jalkapalloperhettäni, Hagen lausui.

VG-lehti kirjoitti, että jalkapallon Mestarien liigassakin tuomaroinut Hagen on edelläkävijä, sillä toistaiseksi kukaan norjalainen jalkapalloilija tai valmentaja ei ole kertonut julkisesti olevansa homoseksuaali.

Hagen kertoi, ettei hän kuullut sunnuntain ottelussa Kastratin homofobista huutelua. Hän kuitenkin koki, että tuon episodin takia omasta seksuaalisuudesta julkisuuteen kertomisen ajoitus oli merkityksellinen.

Hagen ei ollut aiemminkaan varsinaisesti peitellyt asiaa, sillä hän oli esiintynyt julkisesti kumppaninsa kanssa muun muassa erotuomareiden tapaamisissa.

– Minulle se on ollut täysin luonnollinen osa elämää, Hagen tiivisti ja kertoi saaneensa julkisesta ulostulostaan paljon positiivista palautetta kollegoiltaan.

Twitterissä Hagenin ulostuloa kehui muun muassa entinen Norjan maajoukkuepelaaja Jan Aage Fjörtoft.

– Mikä roolimalli! Fjörtoft kirjoitti ja jakoi kuvan erotuomari Hagenista paikallislehti Glåmdalenin kannessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?