Kommentti: Päävalmentajan tehtävä on kuin tarkkailuluokan opettajalla - Jalkapallo - Ilta-Sanomat

Kommentti: Päävalmentajan tehtävä on kuin tarkkailuluokan opettajalla

Englannin jalkapallomaajoukkueessa sekoillaan taas urakalla.

Harry Maguiren toimet ovat tuottaneet päänvaivaa monella suunnalla.­

16.10. 20:06

Englannin miesten jalkapallomaajoukkueen päävalmentajalla ei ole helppo pesti. Sen on saanut Gareth Southgate huomata.

Southgate on halunnut luoda yhtenäisyyttä perinteisesti repaleiseen ryhmään. Pelaajien sekoilut ovat laittaneet hillityn päävalmentajan hermot koetukselle.

Englannin maajoukkueesta on hyllytetty viimeisen vuoden aikana kurinpidollisista syistä Raheem Sterling, Harry Maguire, Phil Foden, Mason Greenwood, Tammy Abraham, Ben Chilwell, Jadon Sancho sekä tutkinnallisista syistä Kieran Trippier.

Hyllyttämiset alkoivat marraskuussa 2019, kun Sterling hyökkäsi harjoituksissa Joe Gomezin kimppuun. Southgate lähetti Sterlingin kotiin. Yhteenoton taustalla oli Manchester Cityn ja Liverpoolin jännitteet Valioliigassa.

Elokuun lopulla Manchester Unitedin toppari Harry Maguire otettiin kiinni Kreikassa. Maan tuomioistuin määräsi hänelle ehdollisen vankeusrangaistuksen pahoinpitelystä, pidätyksen vastustamisesta ja lahjontayrityksistä.

Southgate tukee tuomiostaan valittanutta Maguirea, mutta hänen oli pakko pudottaa tämä pois syyskuun maaotteluista.

Harry Maguirelle (oik.) tuomittiin punainen kortti ottelussa Tanskaa vastaan.­

Syyskuussa Southgaten hiukset harmaantuivat entisestään, kun Phil Foden ja Mason Greenwood ”kiittivät” maajoukkuedebyyteistään kutsumalla paikallisia islantilaisia nuoria naisia hotellille. Kaksikko rikkoi koronasääntöjä ja heidät lähetettiin kotiin. Lokakuun maaotteluihin heitä ei kutsuttu.

Lokakuussa typeryyksiä tekivät Chelsean Tammy Abraham ja Ben Chilwell sekä Borussia Dortmundin Jadon Sancho. Trio osallistui Abrahamille järjestettyihin yllätysjuhliin ja rikkoi Britannian hallituksen kieltoa järjestää yli kuuden henkilön kokoontumisia.

Kolmikko pudotettiin pois Wales-ystävyysottelusta. Chilwell sairastui juhlien jälkeen. Sancho oli ainoa, joka sai vaihdosta joitakin minuutteja Kansojen liigan peleissä Belgiaa ja Tanskaa vastaan.

Gareth Southgatella on riittänyt mietittävää.­

Huipennukseksi Southgate oli nostanut Wales-peliin kapteeniksi Kieran Trippierin, jonka täytyi lähteä maajoukkueleiriltä jalkapalloliiton kuultavaksi.

The Athleticin tietojen mukaan pieni joukko Trippierin ystäviä saivat WhatsApp-keskustelujen jälkeen rahallista voittoa lyömällä vetoa hänen siirtymisestään heinäkuussa 2019 Atletico Madridiin. Jos Trippier todetaan syylliseksi vedonlyöntisäädösten rikkomiseen, häntä voi odottaa puolen vuoden pelikielto.

Kaiken lisäksi Kyle Walker (maksulliset seuralaiset) ja Jack Grealish (koronasääntöjen rikkominen) törttöilivät keväällä, kun kausi oli katkolla.

Ei ole ihme, jos Southgate tuntee olonsa kuin luokkaretken valvojaksi tai tarkkailuluokan opettajaksi. Englannin unelma arvokisamestaruudesta kärsii kolauksen joka kerta, kun keskittyminen herpaantuu pelaajien sekoilujen takia epäolennaiseen.

Southgate sammuttaa tulipaloja, siivoaa sotkuja ja harrastaa maineenhallintaa maassa, jossa media rakastaa revitellä jalkapalloilijoiden aiheuttamilla kohuilla.

Surullista on, että on hölmöilyjen varjoon jää toisenlainen tarina Englannin nykypelaajapolvesta. Kentällä loistavista ja sen ulkopuolella yhteiskunnallista vastuuta ottavista miehistä kuten Marcus Rashfordista, Jordan Hendersonista ja Harry Kanesta.

Englannin kuningashuone palkitsi hiljattain Rashfordin MBE-arvonimellä kampanjasta, jolla Unitedin hyökkääjätähti varmisti ilmaisten ateriatukien jatkumisen köyhille lapsille korona-aikaan.

Tällaisten hienojen ja vastuullisten tarinoiden varaan Southgate varmasti mielellään loisi kuvaa maajoukkueesta. Valitettavasti vanha tuttu tarina Englannin maajoukkueesta näyttää vievän taas voiton.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?