Robinho syöksyi karuun alamäkeen, joka huipentui raiskaustuomioon - Jalkapallo - Ilta-Sanomat

Raiskaustuomiota kotimaassaan pakoilevan ex-tähti Robinhon uusi sopimus raivostutti toimittajat: ””Loukkaus kaikkia naisia kohtaan”

Brasilialaisesta Robinhosta piti tulla seuraava Péle. Eipä tullut.

Real Madridiin suurella kohulla viisitoista vuotta sitten siirtynyt Robinho siirtyi takaisin Santosiin. Syyt eivät ole pelkästään pelillisiä.

13.10.2020 13:04

Espanjalaisjätti Real Madrid julkisti hankkineensa brasilialaisseura Santosin superlupaus Robinhon elokuussa 2005.

21-vuotias brasilialainen, oikealta nimeltään Robson de Souza, ei ollut kuka tahansa junnu: Hän oli ylistetty ihmepoika, jota jopa Pelé oli ehtinyt kuvailla ”uudeksi itsekseen”.

Odotukset olivat katossa ja uudelle galaticolle ojennettiin Luis Figolta vapautunut, mystinen kymppipaita. Hän hymyili ujosti, mutta arkuus karisi, kun siirryttiin toimistosta kentälle.

Robinho ja kymppipaita.

Robinho antoi näytteitä ällistyttävästä virtuositeetistaan heti debyyttiottelussaan sarjanousija Cádizia vastaan.

Hän nöyryytti vastustajiaan mitä mielikuvituksellisimmilla tempuilla ensikosketuksistaan lähtien, eivätkä kannattajat tai liiemmin joukkuetoveritkaan meinanneet pysyä housuissaan ottelun jälkeen.

– Hän on vahva. Hän on jopa ilmiömäinen. Robinhon kanssa tulemme olemaan parempia ja parempia, ja meidän vastustajillamme tulee olemaan vaikeampaa ja vaikeampaa, Zinedine Zinade suitsutti.

Nuori brasilialainen avasi maalitilinsä kuninkaanvalkoisissa vain muutamaa viikkoa myöhemmin puskemalla David Beckhamin kierteisen vapaapotkun Athletic Bilbaon verkkoon.

Taitava ja nopea hyökkääjä osui avauskaudellaan lopulta 12 kertaa, ja kaikki näytti enemmän kuin hyvältä. Ihmepojan povattiin olevan Realin hyökkäyksen sielu – yksi maailman parhaista – vielä pitkälle seuraavalle vuosikymmenelle saakka.

Aivan niin ei kuitenkaan käynyt.

 

Robinho esiintyi Realin avauksessa seuraavan kahden kauden aikana säännöllisesti, ja oli joukkueensa tehokkaimpia pelaajia yhdessä Raulin ja Ruud van Nistelrooyn kanssa.

Pelillinen ilottelu jatkui myös maajoukkueessa. Hän johdatti Brasilian himoittuun Copa American voittoon kesällä 2007 voitettuaan turnauksen maalipörssin ja parhaan pelaajan palkinnon.

Robinho juhlii maaliaan Athletic Bilbaota vastaan huhtikuussa 2008. Hän osui 35 kertaa Realissa pelaamassaan 137:ssa ottelussa.

Sitten alkoivat vaikeudet. Robinho kärsi loukkaantumisista kaudella 2007-08, ja vaikka peli soljui edelleen, välit seurajohtoon kiristyivät kauden mittaan.

Realin huhuttiin olevan Cristiano Ronaldon perässä, mistä Robinho veti omat johtopäätöksensä eikä suostunut kirjoittamaan jatkosopimusta seuran kanssa.

Realin johdon ja pelaajan kiistely jatkui kesällä, kunnes Robinho sai haluamansa – siirron Valioliigan. Hyökkääjä kaupattiin kesän 2008 siirtoikkunan viimeisenä päivänä ökyrikkaat sheikkiomistajat saaneen nousukkaan, Manchester Cityn riveihin, vaikka hän olisi itse siirtynyt mieluummin Chelseaan.

Robinho edusti Brasiliaa 100 kertaa. Kuva vuodelta 2015.

Hype oli edelleen kovaa, sillä olihan City maksanut brasilialaisesta siihen aikaan historian viidenneksi suurimman siirtosumman.

Elämä Englannissa ei kuitenkaan ottanut sujuakseen. Ensimmäisellä kaudellaan Robinho vastasi vielä odotuksiin iskemällä 14 liigamaalia, mutta toisesta – ja viimeisestä – City-kaudesta muodostui katastrofaalinen pannukakku.

Loukkaantumiset kiusasivat, välit joukkuekavereihin olivat huonot ja Manchesterin yöelämäkin oli liian suuri houkutus. City turhautui ja lainasi ensimmäisen jättihankintansa takaisin kasvattajaseuraansa Santosiin vain puolentoista vuoden jälkeen, tammikuussa 2010.

Robinho sai vielä mahdollisuutensa Euroopassa, kun City myi hänet seuraavan kesän siirtoikkunassa AC Milaniin – toki vain kolmanneksella siitä, mitä oli kahta vuotta aiemmin maksanut Realille.

Robinho siirtyi Cityyn reilun 40 miljoonan euron kaupassa.

Mutta tarina Milanossa oli tuttu: loukkaantumiset ja kiukuttelut veivät lupaavasti aloittaneen brassin visusti penkin päähän ja lopulta muihin maisemiin.

Robinho oli esiintynyt kohuotsikoissa ennenkin, mutta aiemmat törttöilyt olivat olemattomia sen rinnalla, mitä hän teki tammikuussa 2013.

Brasilialaishyökkääjä raiskasi neljän muun miehen kanssa 22-vuotiaan albanialaisnaisen milanolaisessa yökerhossa. The Timesin mukaan Robinho raiskasi naisen ensin kaverinsa kanssa, minkä jälkeen kaksi muuta miestä tekivät saman.

Miesten todettiin myös naureskelleen ja nöyryyttäneen uhria verbaalisesti raiskauksen aikana.

Robinho tuomittiin raiskauksesta yhdeksän vuoden vankeuteen syksyllä 2017, lähes viisi vuotta tapahtuneen jälkeen.

Hän kuitenkin pelasi vankilatuomion langettamishetkellä kotimaassaan Brasiliassa, ja maan lainsäädännön mukaan se ei luovuta tuomittuja rikollisia toisiin valtioihin.

Tuomio tuli ja maine meni, mutta ura ja palkanmaksu jatkui.

Robinho on pelannut viime vuosina brasilialaisjoukkueiden lisäksi Kiinassa ja Turkissa vaihtelevalla menestyksellä.

Seurat ovat vaihtuneet totutun tiheästi, mutta joukossa on hyviäkin hetkiä: esimerkiksi viime kaudella Robinho voitti Turkin mestaruuden istanbulilaisseura Başakşehirin riveissä.

Robinho osui Cityssä vain 16 kertaa. Hän on myöhemmin sadatellut mm. huonoja pelikavereitaan valtavassa myllerryksessä tuolloin olleessa manchesteriläisseurassa.

Surulliseen tarinaan saatiin uusi luku maanantaina, kun Santos tiedotti tehneensä viiden kuukauden mittaisen sopimuksen 36-vuotiaan kasvattinsa kanssa. Robinho ansaitsee seurassa Brasilian minimipalkkaa, 271 dollaria kuukaudessa.

Robinhon kasvattiseurassa tuhlaajapojan paluuta ollaan myös kritsoitu kovalla kädellä. UOL-sivuston kolumnisti Luciana Bugni kutsui entisen supertähden sopimusta ”todisteeksi siitä, ettei jalkapallo välitä naisista”.

Samoilla linjoilla on myös GloboEsporten Jamille Bullé.

– Raiskauksesta tuomitun pelaajan hankkiminen on loukkaus kaikkia naisia kohtaan. Tällaisen sopimuksen juhliminen ja hänen (Robinhon) kutsuminen monien idoliksi osoittaa, ettei seura välitä naisten elämästä, Bullé kirjoittaa.

Matala palkka ja raju kritiikki tuskin häiritsee ylettömästi entistä maailmantähteä, sillä kotona lienee mukava olla, eikä Brasilia luovuta edelleenkään rikollisia vierasvaltioihin.

Lähteet: ESPN, SVT, Footchampion, The Times, Transfermarkt ja 90min.

Robinho tuulettaa iskemäänsä maalia Başakşehirin paidassa huhtikuussa 2019.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?