KuPS pelaa torstaina miljoonapotista - Jalkapallo - Ilta-Sanomat

KuPS pelaa torstaina miljoonapotista – tilauslento Romaniaan maksoi maltaita: ”Kyllä se aika kallista on”

Kuopion Palloseura pelaa torstaina pääsystä Euroopan liigan lohkovaiheeseen. Voitto takaisi muhkean rahapotin.

KuPS juhli viime viikolla voittoa liettualaisesta Suduvasta.­

1.10. 9:59

KuPS pelaa torstai-iltana Romaniassa paitsi hienosta urheilusaavutuksesta myös taloudellisesta suurpotista.

Kello 18.30 alkavan playoff-ottelun Cluj–KuPS voittaja selviytyy Euroopan liigan lohkovaiheeseen ja kuittaa saavutuksestaan Euroopan jalkapalloliitolta Uefalta noin kolmen miljoonan euron palkintopotin.

Ilta-Sanomat tavoitti keskiviikkoiltana Romaniasta KuPS:n toimitusjohtajan Jarmo Heiskasen, joka kertoi Uefan viestittäneen, että palkintosummat nousevat jonkin verran tällä kaudella. Viime kaudella Uefa maksoi lohkovaiheeseen selviämisestä 2,92 miljoonaa.

– Ensiksi työnteko, sitten rahat. Pidetään jalat maassa ja keskittyminen pelissä, Heiskanen kuitenkin hymähtää.

Muita europeleihin liittyviä kuluja Heiskanen oli valmis avaamaan enemmänkin.

Savolaiset matkustivat Cluj-Napocan kaupunkiin keskiviikkona alkuiltapäivästä tilauslennolla suoraan Kuopiosta. Uefa edellyttää joukkueilta charterlentoa koronatilanteenkin vuoksi.

– Kyllä se aika kallista on, ja piti ottaa iso osa kone, ettei tarvita välilaskuja. Kilpailutimme yhtiöt ja matkustimme lopulta puolalaisen yhtiön koneella. Lennoille tulee hintaa noin 55 000 euroa, Heiskanen kertoo.

Palkintorahojen lisäksi Uefa kompensoi matkakuluja niin sanotuilla solidaarisuusmaksuilla. Myös niitä korotettiin tälle syksyä koronatilanteen vuoksi.

– Olemme ymmärtäneet, että se summa on 40 000 euroa enemmän verrattuna edellisiin vuosiin. Mutta toistaiseksi rahaa on vain mennyt, kun kotipelitkin pelattiin ilman yleisöä, ja tilille Uefan korvaukset tulevat sitten joskus myöhemmin, Heiskanen toteaa.

KuPS:n Lucas Rangel vei viime torstaina kuopiolaiset 1–0-johtoon nostamalla pallon yli Suduvan maalivahdin Ivan Kardumin.­

Viime kauden Uefan summia käyttäen KuPS tienasi viikon takaisesta Suduva-voitostaan 280 000 euroa.

Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen selviäminen toisi noin kolmen miljoonan euron takuupotin lisäksi tuloja ottelutulosten mukaan – lohkopelin voitosta Uefa maksaa 570 000 ja tasapelistä 190 000 euroa.

Raha tulisi tarpeeseen kuopiolaisseuralle, joka teki viime kaudella Suomen mestaruudestaan huolimatta yli miljoonan euron tappion.

Kuopiolaisten matka Romaniaan pitää koronan vuoksi sisällään muitakin erikoisjärjestelyitä kuin yksityislennot.

– Emme saa poistua hotellilta. Meille on varattu kaksi kerrosta hotellista käyttöön ja omat ruokailutilat. Myös lentokentillä tarkastukset oli järjestetty niin, ettemme kohdanneet muita ihmisiä, Heiskanen valottaa.

Kaikki Romaniaan matkanneet KuPS:n pelaajat ja toimihenkilöt kävivät koronavirustestissä maanantaina. Kotimaahan palatessa heidän täytyy saada negatiivinen tulos kahdesta testistä.

– Kun tulemme takaisin Suomeen, siirrymme omaehtoiseen karanteeniin. Perjantaina on koronatestit ja sitten siitä 72 tunnin päästä toinen testaus. Jos niissä on kaikki kunnossa, voidaan jatkaa työntekoa, Heiskanen paljasti.

– Yhden huomion tein heti, eli täällä Romaniassa maskien käyttö on paljon yleisempää. Kun ajettiin hotelliin, niin kadullakin näytti kaikilla olevan maski.

Vielä keskiviikkona ei ollut selvää, pääsevätkö suomalaiset jalkapallon ystävät nauttimaan KuPS:n historiallisesta euro-ottelusta kotisohvillaan.

Heiskanen elätteli toivoa, että Suomessa Ruutu-palvelu voisi näyttää ottelun kuten syksyn aiemmatkin KuPS:n karsintapelit.

– Kysymys on siitä, että nyt koronankin vuoksi tv-oikeusrahat ovat niin pieniä, että ulkomaiset jengit karsastavat televisiointia. Me toivomme, että asia vielä etenisi, mutta sille ei mitään voi, jos kotijoukkue ei suostu edes kuvaamaan peliä. Ja meillä ei tietenkään ole mahdollisuutta omaa tuotantoryhmää kuljettaa, Heiskanen sanoo.

Igors Tarasovs (vas.) juhlii sinetöityään KuPS:n voiton Suduvasta 2–0-maalillaan.­

KuPS pudotti viime karsintakierroksella liettualaisen Suduvan, mutta nyt vastus kovenee merkittävästi.

CFR Cluj on voittanut Romanian kolme viime liigamestaruutta ja menestynyt myös europeleissä. Viime kaudella Cluj kukisti Celticin, Lazion ja Rennesin, mutta putosi Euroopan liigasta lopulta pudotuspeleissä Sevillaa vastaan vierasmaalisäännöllä.

Aikaisemmin suomalaisseuroista Euroopan liigan lohkovaiheeseen on selviytynyt ainoastaan HJK. Helsinkiläiset voittivat 2014 Torinon ja FC Kööpenhaminan, mutta jäivät lohkossaan kolmansiksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?