Haaveensa toteuttanut jalkapalloilija käveli lapsena treenien perässä 20 kilometriä päivässä – ”Kiitos, että sinulla oli hulluja unelmia” - Jalkapallo - Ilta-Sanomat

Haaveensa toteuttanut jalkapalloilija käveli lapsena treenien perässä 20 kilometriä päivässä – ”Kiitos, että sinulla oli hulluja unelmia”

Kun Dejana Stefanovic oli pikkutyttö, jalkapallo oli hänen ilonsa köyhyyden keskellä.

Julkaistu: 3.7. 15:50

Serbialaisjalkapalloilija on käynyt pitkän ja raskaan tien jalkapallon huipulle.

Kun Dejana Stefanovic oli pikkutyttö Kragujevacin kaupungissa Serbiassa, hän haaveili kolmesta asiasta: jalkapalloammattilaisuudesta, Mestarien liigasta ja pelaamisesta Serbian maajoukkuepaidassa.

Haaveet olivat kaukaisia. Stefanovic syntyi hajoamissotien murjomassa Jugoslaviassa vuonna 1998, kaksi vuotta ennen Slobodan Milosevicin kukistumista ja maan väkivaltaisimman ajanjakson päättymistä. Perhe eli köyhyydessä.

– Meillä oli ongelmia. Isä ja äiti tekivät pitkään töitä ilman, että saivat palkkaa, ja perhe joutui vaikeaan tilanteeseen. Minun täytyi kävellä 10 kilometriä suuntaansa harjoituksiin, koska minulla ei ollut rahaa bussilippuun. Mutten muista koskaan ajatelleeni tilannettani, vaan jahtasin vain unelmiani. Unelmat olivat motivaationi. Tähtäsin isoon maaliin. Jalkapallo oli iloni, Stefanovic kertoo norjalaiselle VG:lle.

– Jalkapallo oli pakenemista arjesta ja köyhyydestä. Pelatessaan ei ajattele muuta, kuin miten tuulettaisi tekemäänsä maalia.

Stefanovic, lempinimeltään ”Deki”, ei käynyt ainoastaan joukkueharjoituksissa. Hän pelasi myös poikien kanssa kadulla, jossa maalit merkattiin kivenmurikoilla ja pelattiin kolmella kolmea vastaan. Hän kehittyi muita tyttöjä nopeammin, sillä poikia vastaan pelatessa piti ansaita paikkansa tyhjästä kyhätyllä kentällä.

Tukea ei tullut ainakaan koulusta. Kun ”Deki” oli 12-vuotias, hän kertoi jalkapallounelmistaan luokassa. Opettaja ei ottanut niitä kuuleviin korviinsa vaan kehotti keskittymään johonkin, josta voi saada rahaa ja joka voi tehdä onnelliseksi.

15-vuotiaana Stefanovic hankittiin Serbian suurseuraan, Belgradin Punaiseen tähteen. Mutta onnea se ei vielä tuonut. Seuralla ei juuri ollut rahaa naispelaajilleen.

– Äiti ja isä tekivät kahta työtä ja lähettivät minulle rahaa, jotta pysyisin hengissä, Stefanovic kertoo.

Kun ranskalaisseura Albi kiinnostui Stefanovicista, hänen isänsä piti ottaa lainaa pankista, jotta tytär saattoi lähteä seuraamaan unelmaansa ulkomaille. Sittemmin keskuspuolustaja siirtyi Norjaan, ensin Avaldsnesiin ja viime kaudeksi Vålerengaan.

Hän on saavuttanut Norjassa kaksi liigan hopeamitalia. Stefanovic, nyt 22, pääsee pelaamaan Mestarien liigan karsintoihin tänä vuonna toista kertaa urallaan. Maaotteluitakin on jo vyöllä kahdeksan. Kolme unelmaa ovat toteutuneet.

Vanhempien suhteen osat ovat kääntyneet, kun ”Deki” on päässyt norjalaisten palkkapussien ääreen.

– Perheeni tilanne on nykyisin paljon parempi. Mutta olen vanhemmilleni velkaa kaikesta, joten kun se on mahdollista, lähetän heille osan palkastani, Stefanovic kertoo VG:lle.

Kovan ja pitkän tien käynyt pelaaja lähetti Instagramissa terveiset itselleen vuosien taa – aikaan jolloin hän pelasi pikkutyttönä kadulla.

– Rakasta sinua pieni tyttö. Kiitos, että sinulla oli hulluja unelmia, koska tänä päivänä elän yhtä niistä, Stefanovic kirjoitti itselleen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?