Rory Curtis heräsi koomasta: puhui täydellistä ranskaa ja luuli olevansa Matthew McConaughey - Jalkapallo - Ilta-Sanomat

Joukkokolarissa vakavasti loukkaantunut brittifutaaja heräsi koomasta: puhui täydellistä ranskaa ja luuli olevansa Matthew McConaughey

Rory Curtis (oik.) osasi yllättäen ranskaa ja luuli olevansa näyttelijä Matthew McConaughey.

Julkaistu: 2.6. 7:49

Rory Curtisin tarina on uskomaton.

Vuonna 2014 Rory Curtis heräsi koomasta sairaalassa Birminghamissa Englannissa.

Hän ei tiennyt, missä oli, eikä muistanut, kuka oli. Kun hän alkoi puhua, ulos tuli englannin sijaan täydellistä ranskaa. Kieltä, jota hän oli opetellut koulussa, mutta jonka oli sittemmin unohtanut täysin.

Ranskankielinen sairaanhoitaja kysyi Curtisilta jopa, mistä päin Ranskaa potilas oli kotoisin. Mutta ranskalaista puhetulvaa kesti vain hetken. Sitten kielitaito oli taas tiessään.

– Kuullessaan tapauksesta isäni tutki asiaa. Sukumme on alkujaan kotoisin Normandiasta, mutta olimme siellä 1800-luvulla. Jos YouTubesta hakee nimelläni, löytyy salaliittoteorioita, joiden mukaan aivot voivat säilyttää tietoa sukupolvien ajoilta. Hullua, Curtis kertoo BBC:lle kuusi vuotta erikoisen tapauksen jälkeen.

Rory Curtis poseerasi ranskan sanakirjan, patonkien ja croissantien kanssa joulukuussa 2014.

Normandian sijaan hän oli kasvanut Redditchissä, läntisessä Keski-Englannissa.

Curtis vaivutettiin koomaan auto-onnettomuuden jälkeen. Hän pelasi tuohon aikaan puoliammattilaisjoukkueessa jalkapalloa.

Erään ottelun jälkeen hän törmäsi huonossa kelissä autollaan toiseen ajoneuvoon moottoritiellä. 22-vuotias Curtis oli kuuden auton joukkokolarissa ainoa, joka loukkaantui vakavasti.

Palomiehet irrottelivat häntä peltiromun seasta 40 minuutin ajan. Murtuneen lonkan ja kyynärpään lisäksi Curtis sai aivoverenvuodon ja aivovamman. Hänet vaivutettiin koomaan jo onnettomuuspaikalla.

Sairaalassa koomaa jatkettiin vielä kuuden päivän ajan. Potilaan herättyä ja kuntoutuksen alettua lääkärit eivät uskoneet, että Curtis enää koskaan puhuisi tai kävelisi normaalisti.

Rory Curtis kuvattuna sairaalassa elokuussa 2012 noin päivä sen jälkeen, kun hän heräsi koomasta.

Ranskan puhumisen lisäksi alku oli muutenkin vaikea.

Yhdessä vaiheessa Curtis uskoi olevansa 10-vuotias lapsi. Vielä kummallisemmaksi tilanne meni, kun hän kuvitteli olevansa Hollywood-tähti Matthew McConaughey, joka onnettomuusvuonna näytteli Interstellar-elokuvassa.

Curtisilla olikin sairaalavuoteellaan kova kiire päästä kuvaamaan seuraavaa hittileffaa.

– Koska käteni ja lonkkani olivat murtuneet, äitini auttoi minut vessaan. Muistan katsoneeni peiliin, enkä tajunnut, kuka sieltä katsoi takaisin, Curtis muistelee.

Matthew McConaughey elokuvassa Interstellar (2014).

Sairaalasta päästyään nuoren miehen lähimuisti oli niin hatara, että hän kirjoitti 15 minuutin välein ylös, mitä oli tehnyt. Hän saattoi esimerkiksi kirjata muistiin, että oli jo käynyt suihkussa.

Lääkäreiden hämmästykseksi Curtis toipui täysin vuodessa. Nykyisin hän omistaa oman parturiliikeen Worcesterissa.

Lisäksi hän on jo ehtinyt jatkaa jalkapallon pelaamista, lopettaa sen kertaalleen ja aloittaa taas uudelleen. Nyt hän tosin pelaa vain huvikseen seitsemän vastaan seitsemän -otteluita.

Vuosia ennen onnettomuutta Curtisia pidettiin lupaavana jalkapalloilijana. Manchester United houkutteli häntä akatemiaansa 13-vuotiaana.

Pelaajan pyynnöstä United antoi hänen jatkaa kehittymistä lähempänä kotia Walsallin akatemiassa. Siellä Curtis pelasi vaarallisessa kärkiparissa Troy Deeney -nimisen pojan kanssa. Deeney nostettiin reservijoukkueeseen Curtisin ollessa loukkaantuneena.

Deeney on tänä päivänä Valioliigan Watfordin kapteeni.

Troy Deeney on Valioliigan tähti.

– Jalkapallossa on kyse ajoituksesta. Oikeasta paikasta ja oikeasta hetkestä. Olisin saanut mahdollisuuteni. En voi sanoa, että olisin siellä, missä Troy on nyt, mutta olisimme molemmat saaneet mahdollisuutemme, Curtis väittää BBC:lle.

Maineen ja kunnian saavuttamisen sijaan Curtis kadotti intohimonsa jalkapalloon vuosien mittaan.

Viimeinen asia, jonka hän muistaa kolaria edeltävästä päivästä on, että hän joutui jättämään ottelunsa kesken Stourport Swifts -nimisessä pikkujoukkueessa selkävamman vuoksi.

Murtunut häntäluu todettiin onnettomuuden jälkeisissä röntgenkuvissa.

Rory Curtis teini-ikäisenä Manchester Unitedin verkkatakki päällään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?