Kommentti: Urheilun koronapommi iskee kipeimmin suomalaisiin ongelmaperheisiin - Jalkapallo - Ilta-Sanomat

Kommentti: Urheilun koronapommi iskee kipeimmin suomalaisiin ongelmaperheisiin

Kun lukuisten ongelmaperheissä elävien lasten ja nuorten henkireikä on viety pois, seuraukset ovat surkeat, kirjoittaa Teemu Suvinen.

1.4.2020 9:00

Kun juniorivalmentajat ja seurojen johtohenkilöt ilmaisevat huolensa koronviruspandemian aiheuttamasta lasten ja nuorten liikkumattomuudesta, on syytä kuunnella tarkkaan.

Heidän viestinsä on pysäyttävä: tuhannet ja taas tuhannet lapset ja nuoret ovat hetkessä kadottaneet otteensa liikuntaan. Yksi HJK:n juniorivalmentajista sanoi IS:lle, ettei ole kuullut useasta pelaajasta mitään toiminnan pysähtymisen jälkeen.

Erityisen kovilla on toistaiseksi jalkapallo, joka liikuttaa Suomessa valtavia massoja. Muissa suurissa palloilulajeissa kausi oli jo päättymässä ilman koronavirustakin.

Lasten elämänrytmi hukassa

Koronapommi iskee kipeimmin vähäosaisiin ja niihin perheisiin, joissa liikunnan harrastaminen ei kuulu arkeen.

Jos koronakriisi jatkuu vielä kesällä, monet lapset ja nuoret menettävät elämänrytminsä kokonaan. Kesällä koulukaan ei ole aikatauluttamassa arkea.

Tutkimukset ovat paljastaneet, että iso osa suomalaisista lapsista ja nuorista ei liikkunut riittävästi ennen koronapandemiaakaan.

Kauan on jo puhuttu miljardeja valtiolle maksavasta liikuntapommista, mutta nyt lasku on kasvamassa entisestään ja tulossa maksuun esimerkiksi syrjäytymisen ja terveydenhuollon kulujen muodossa entistä nopeammin.

Tärkeä henkireikä poissa

Vanhempien alkoholinkäyttö on koronakriisin takia kasvamassa, mistä on suora yhteys perheväkivaltaan.

Sille on syynsä, että tietyt pelaajat notkuvat harjoituspaikoilla etsimässä kavereita jo paljon ennen harjoitusten alkua ja jäävät vielä mielellään potkimaan palloa iltamyöhällä treenien jälkeen, eivätkä millään tahtoisi mennä kotiin.

Kun lukuisten ongelmaperheissä elävien lasten ja nuorten henkireikä on toistaiseksi viety pois, seuraukset ovat surkeat. Heillä ei ole varaa menettää seurayhteisöjään pysyvästi.

Koulut, seurat, kunnat ja vanhemmat ovat vuosikausia pallotelleet vastuuta lasten liikuttamisesta ja välillä jopa kasvattamisesta toinen toisilleen.

Liikuttamisen pitäisi olla yhteispeliä, mutta vapaaehtoisten ja pienipalkkaisten ruohonjuuritason valmentajien yhteiskuntavastuu on tässä tuolileikissä kasvanut sietämättömän suureksi.

Kyseessä on se sama porukka, joka pitkälti vastaa myös tämän maan kilpaurheilijoiden kehittämisestä, mutta saa usein vain vanhempien haukut palkinnoksi.

Tätä asetelmaa ei silmänräpäyksessä muuteta, joten seuroja on nyt tuettava kaikin mahdollisin keinoin.

Kuilun partaalla ovat erityisesti ne pienten paikkakuntien seurat, jotka jo ennen koronapandemiaa kitkuttelivat sillä rajalla, pysyykö toiminta pienten ikäluokkien ja suurten välimatkojen takia pystyssä.

Kuka pysäyttäisi kierteen?

Pahimmassa tapauksessa edessä on tuhoisa kierre. Vanhempien ostovoima vähenee, yritysten sponsorieurot pienenevät, harrastajamäärät seuroissa tippuvat, sitä myötä toimintamaksut nousevat, mikä taas karsii entisestään harrastajia, ja niin edelleen…

Palloliitto avasi maanantaina pelastuspelin kolmen miljoonan euron tukipaketilla, jota puheenjohtaja Ari Lahti itsekin kutsui ”laastariksi”. Todella hieno ele, mutta konkreettisista vaikutuksista on vielä vaikea sanoa mitään.

Olympiakomitea on esittänyt huolensa tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kososelle (kesk.), mutta ylimääräistä rahaa ei tässä tilanteessa juuri ole jaettavaksi.

Kun yrityksille puuhataan nyt (välttämätöntä) lähes viiden miljardin euron tukipakettia, ei kuitenkaan olisi varaa unohtaa ruohonjuuritason yhdistysmuotoista urheilua.

Selvää on myös se, että urheilun sisäistä rahanjakoa on mietittävä uudelleen. Veikkaus menettää tulojaan, mikä ei voi olla vaikuttamatta negatiivisesti veikkausvoittovaroista koostuvaan liikuntabudjettiin.

Valitettavasti liikunta-, tai koronapommin aiheuttamat seuraukset konkretisoituvat kunnolla vasta vuosien päästä, mikä on ollut tähänkin saakka hyvä syy siirtää kovia tekoja aina seuraaviin kokouksiin ja talousarvioihin.

Jonkun täytyisi osata katsoa tulevaisuuteen, vaikka maailma on sekaisin tässä ja nyt.

  • Pelkäätkö, että seurasi toiminta, oma seuratoimintasi tai perheesi mahdollisuudet jatkaa urheiluharrastusta vaarantuvat koronapandemian aikana? Ota yhteyttä: net.urheilu@iltasanomat.fi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?