Kotona lapsia ja kaikki tulovirrat ehtyivät – koronaviruksen perumat urheilutapahtumat veivät Kimin ja Mikon työt

Selostajat Kim Kallström ja Mikko Aaltonen tuntevat koronaviruksen puraisun lompakossaan. Tulovirrat ehtyivät täysin.

Kim Kallström (vas.) ja Mikko Aaltonen (oik.) joutuvat tulemaan säästöillään toimeen kun urheilumaailma on seisahduksissa.

13.3.2020 20:37 | Päivitetty 13.3.2020 21:17

Urheilumaailman pysähtyminen ei koske vain seuroja, pelaajia ja urheilupomoja. Ottelujen, turnausten ja muiden massatapahtumien lykkääminen tai peruminen iskee kovaa myös moniin muihin.

Esimerkiksi tapahtumajärjestäjät, areenatyöntekijät ja muut urheilun sidosryhmät tuntevat täyspysähdyksen nahoissaan. Yksi sidosryhmistä on selostajat.

Suurin osa suomalaisille tutuista selostajista työskentelee freelancereina keikkapalkkioilla, ei kuukausipalkkaisina. Heillä on yksityisyrittäjän kohtalo: kun keikkoja ei ole, ei rahaa tule. Tukiverkko ympärillä on ohut.

Kim Kallström ryhtyi välittömästi etsimään uusia töitä kun urheilutapahtumien peruminen alkoi.

– Tilanne on tämä: rahaa ei tule, kun pelejä ei pelata, kertoo mm. C Morella ja Ruudussa pelejä selostava Kim Kallström.

– Freelancerilla pitää aina olla vähän sukanvarressa.

Raspikurkkuinen kansankiihottaja Kallström on suomalaisille tuttu ääni mm. Mestarien liigan, Euroopan liigan, La Ligan, Veikkausliigan ja Suomen cupin ottelulähetyksistä. Selostaminen oli hänen suurin tulonlähteensä. Muita töitä tuli mm. Palloliitolta maajoukkueiden tiimoilta, mutta myös niiden tapahtumat on joko peruttu, siirretty tai odottavat perumista tai siirtämistä.

– Vuorokaudessa peruuntui aika helvetin monta keikkaa. Jotain pitäisi keksiä. 10 vuoden aikana tämä on ensimmäinen kerta, kun ei oikeasti ole hommia. Kotona on pieni lapsi, asuntolaina ja kaikki muut. Olen päättänyt, etten stressaa liikaa. Se ei auta. Tulta päin ja uusia kuvioita miettimään, Kallström päivittelee ja naurahtaa perään.

Mikko Aaltonen on eritoten tamperelaisille tuttu kiekkoääni.

Samanlaisessa jamassa on radioon ja televisioon otteluja selostava Mikko Aaltonen. Vasta viime marraskuussa täysipäiväisesti muista töistä selostajaksi siirtyneen Aaltosen lukuisat keikat peruuntuivat kertarysäyksellä. Kolmen lapsen isälle se on raskas takaisku.

– En ihan tarkkaan vielä tiedä, mitä teen. Viikonlopun aikana ajattelin päivittää cv:ni ja laitan hakemuksen joka paikkaan margariinitehtaasta kaupan kassaan. Katsotaan, mitä tärppää. Vähän minulla on säästöjä, mutta eivät ne loputtomiin kanna.

Aaltonen on erityisen tuttu tamperelaisille kiekkofaneille, sillä hän selostaa paikalliselle radioasemalle Ilveksen ottelut. Lisäksi hän selostaa Ruudulle Veikkausliigan ja Suomen cupin otteluja ja Viasatille mm. Bundesliigaa, Skotlannin liigaa, Valioliigaa sekä maaotteluja.

Kallströmin ja Aaltosen tilanteen jakavat lukemattomat muut tv- ja radioselostajat Suomessa, sillä lähes kaikki ovat keikkatyöläisiä. Uusien keikkojen etsimisen lomassa alkaa odotus siitä, milloin kansalliset ja kansainväliset kilpailut käynnistyvät uudelleen ja työt jatkuvat.

– Seuraavat tiedossa olevat keikat ovat kesäkuussa, jos Veikkausliiga ja Subway Kansallinen liiga alkavat kuten perjantaina tiedotettiin. Toistaiseksi edessä on autenttista työttömän elämää, Aaltonen sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?