Esitys: Alle 12-vuotiailta kielletään jalkapallon pukkaaminen Skotlannissa - Jalkapallo - Ilta-Sanomat

Esitys: Alle 12-vuotiailta kielletään jalkapallon pukkaaminen Skotlannissa

Skotlannissa on esitetty jalkapallon pukkaamisen kieltämistä alle 12-vuotiailta.

Skotlannissa on esitetty jalkapallon pukkaamisen kieltämistä alle 12-vuotiailta.

Julkaistu: 16.1. 17:12

Pallon pukkaamisella on todettu olevan yhteys dementiaan.

Skotlannin jalkapalloliitto on viimeistelemässä uutta sääntöä, jonka mukaan alle 12-vuotiailta junioreilta kiellettäisiin jalkapallon pukkaaminen harjoituksissa.

Asiasta kertoivat Guardian ja BBC.

Mahdollisen kiellon taustalla ovat terveydelliset syyt, koska pallon pukkaamisella on arvioitu olevan yhteyttä dementiaan. Kiellolla haluttaisiin ennaltaehkäistä tulevia vammoja.

Glasgow’n yliopisto kertoi jo lokakuussa, että entisillä pelaajilla on ns. tavallisiin ihmisiin verrattuna jopa 3,5-kertainen todennäköisyys kuolla aivoja rappeuttaviin vammoihin.

Guardian nosti varoittavaksi esimerkiksi entisen West Bromwichin hyökkääjän Jeff Astlen, joka kuoli vuonna 2002 ollessaan 59-vuotias. Hänen vammojensa todettiin johtuneen osittain raskaan jalkapallon toistuvista pukkaamisista.

Pallot ovat toki keventyneet Astlen peliajoista, mutta uutta skottisuunnitelmaa voi silti pitää mullistavana.

Ensimmäinen Euroopassa

Yhdysvallat asetti juniorifutaajille pukkauskiellon jo 2015, mutta Skotlannista on tulossa ensimmäinen eurooppalaismaa, jossa otetaan käyttöön vastaava sääntö.

Entinen huippuhyökkääjä, urallaan paljon palloa pukkaillut John Hartson pitää liiton uutta linjausta hyvänä.

– Pääpeli oli valtava osa pelaamistani. Managerit ostivat minut, koska osasin pukata palloa. On ollut olosuhteita, joissa pelaajat ovat menehtyneet ja jotkut entiset legendat ovat kärsineet dementiasta. Olen siis iloinen, että SFA toimii tiennäyttäjänä jalkapallossa tekemällä asialle jotakin, 44-vuotias Hartson sanoi BBC:n mukaan.

Hän edusti urallaan muun muassa Arsenalia, West Hamia ja Celticiä.

Pukkauskielto ei ole silti mutkaton, kuten aivotutkimuksiin perehtyvä yhdistys Headway kertoi lehdessä:

– Ikärajoituksessa on kysymyksiä ja nyt ehdotetaan kieltoa 12-vuotiaille. Tämä antaa ymmärtää, että 13-vuotiaiden olisi turvallista pukata palloa. Mitä tiedämme asiasta? Mihin vedämme rajan hyväksyttävän riskin ja terveellisen harjoittelun tarjoaman palkinnon välille?

”Olen mielissäni”

Tutkimustyötä aivovammojen ja jalkapallon parissa tehnyt tohtori Willie Stewart otti uuden skottisuunnitelman vastaan iloissaan.

– Olen mielissäni. Monet asiat ovat jääneet raporteissa vailla vastauksia. Yksi esille tullut asia on se, että jalkapallon täytyy muuttua jollakin tavalla. Emme voi vain katsoa 3,5-kertaista riskiä jalkapalloilijan sairastumiselle ja olla tekemättä mitään, hän sanoi BBC:llä.

Pukkauskielto on ollut aikaisemmin puheenaiheena myös Englannissa. Asia nousi esille kolme vuotta sitten. Keskustelu virisi silloin Stirlingin yliopiston tutkimuksesta, jonka mukaan pallon pukkaaminen voi heikentää merkittävästi aivotoimintaa.

Tuoreimmat osastosta