Huippuottelut siirrettiin Qatarissa yleisurheilun MM-stadionille – rakennustyöt eivät valmistuneet ajoissa - Jalkapallo - Ilta-Sanomat

Huippuottelut siirrettiin Qatarissa yleisurheilun MM-stadionille – rakennustyöt eivät valmistuneet ajoissa

Seurajoukkueiden MM-kisojen sijoitusottelut alkavat tiistaina.

Rakennustyöt useilla Qatarin MM-kisojen stadioneilla ovat yhä kesken.­

18.12.2019 9:32

Jalkapallon MM-kisat pelataan Qatarissa 2022. Turnauksen alkuun on aikaa kolmisen vuotta, joten parhaillaan pelattavan seurajoukkueiden MM-kisojen oli tarkoitus oli palvella tulevia MM-kisoja jonkinlaisena esiturnauksena.

Takaiskuitta ei ole Qatarissa selvitty. Turnauksen ensimmäiset kolme ”karsintaottelua” pelattiin pienellä 15 000 katsojan Jassim Bin Hamad -stadionilla. Turnauksen sijoitusottelut pelataan puolestaan yleisurheilun MM-kisoista tutulla Khalifa International -stadionilla.

Qatarilaisen uutiskanavan Al- Jazeeran verkkosivujen mukaan sijoitusottelut piti alkujaan pelata Education City -stadionilla. Sivuston mukaan ottelut siirrettiin uudelta stadionilta pois, koska ”välttämätön sertifiointiprosessi on kestänyt odotettua kauemmin”. Aiemmin tällä viikolla julkaistujen kuvien perusteella stadionilla on yhä rakennustyöt kesken.

Education City -stadion ei valmistunut ajoissa seurajoukkueiden MM-kisoihin.­

Vuoden 2022 MM-kisojen kahdeksasta stadionista viidellä on rakennustyöt yhä kesken. Lisäksi rakenteilla on edelleen tieverkostoon liittyvät työt. Sen sijaan Qatariin avattiin viime toukokuussa metro, joka palvelee kaikkia stadioneita.

– Tekemistä riittää paljon, Al Jazeeran haastattelema Qatargasin romanialainen työntekijä Ratiu Calin-Adrian kertoi.

MM-kisojen aikana liikkumista helpottaa Dohan uusi metro, joka avattiin toukokuussa.

Työt jatkuvat Al Bayt -stadionilla.­

Tiistaina seurajoukkueiden MM-kisoissa pelattiin ottelu viidennestä sijasta qatarilaisen Al-Sadd Sports Clubin ja tunisialaisen Espérance Sportive de Tunisin välillä. Espérance voitti ottelun 6–2.

Myös ensimmäinen välierä pelattiin tiistai-iltana, kun brasilialainen Flamengo voitti saudiarabialaisen Al Hilalin 3–1. Toisessa välierässä keskiviikkona kohtaavat meksikolainen Monterrey ja Liverpool.

Al Janoub -stadionilla on yleisurheilun MM-kisoista tutut ilmastointilaitteet. Al Janoub -stadionilla ei pelata seurajoukkueiden MM-kisojen otteluita.­

Pronssiottelu ja finaali pelataan lauantaina 21. joulukuuta.

Qataria on arvosteltu runsaasti vuoden 2022 MM-kisojen vuoksi, sillä stadioneita rakentavat siirtotyöläiset joutuvat työskentelemään epäinhimillisissä olosuhteissa. Eri arvioiden mukaan Qatarin MM-kisastadioneiden rakennustöissä on kuollut jopa yli tuhat ihmistä.

Tuhansien siirtotyöläisten on raportoitu kuolleen rakennustöissä.

Al Bayt -stadionille on asennettu istuimia valmiiksi.­

Suomen jalkapallomaajoukkue leireili viime tammikuussa Qatarissa. Asiasta nousi kohu, kun HJK:n pelaaja Riku Riski kieltäytyi leirikutsusta. Ensi tammikuussa Suomen maajoukkue ei matkustanut Qatariin, vaikka siellä leireilevät samaan aikaan mm. Ruotsi, Viro ja Yhdysvallat.

Syyskuun lopulla nousi toinen kohu, kun Suomen kaikkien aikojen jalkapalloilija Jari Litmanen kehui Qatarin MM-kisajärjestelyjä kisaorganisaation virallisella sivulla. Litmanen vastasi, että ”sananvaputeen kuuluu edelleen se, että saa olla jotain mieltä”.

Al Janoub -stadionin katolla tehtiin maanantaina asennustöitä.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?