Vakio: Manchester Cityn kotivoitto kärkiottelussa alipelattu - Jalkapallo - Ilta-Sanomat

Vakio: Manchester Cityn kotivoitto kärkiottelussa alipelattu

Kuvituskuva
Julkaistu: 22.11. 17:46

Brightonin venyminen Leicesterin isäntänä voi olla kannattava peli-idea.

1 Manchester C–Chelsea 1

Valioliiga. City tuli ennen maajoukkuetaukoa yllätetyksi kärkikamppailussa Anfieldilla 3–1 ottelussa, jossa Cityn puolustuksen poissaolot kävivät ilmi rumalla tavalla. Ero sarjakärjessä viilettävään Liverpoolin on kasvanut jo yhdeksään pisteeseen. Cityn alkukauden pistemenetykset saattavat maksaa mestaruuden, vaikka tunnuslukujen valossa hallitseva mestari on ollut selvästi sarjan paras joukkue. Sivussa Chelseaa vastaan viikonloppuna ovat pelikieltoaan kärsivä Bernardo Silva sekä loukkaantuneet Oleksandr Zintshenko, Aymeric Laporte ja Leroy Sane.

Chelsea jatkoi hyviä otteitaan kaataessaan kotona Crystal Palacen 2–0. Myös peliesitys oli selvään voittoon oikeuttavalla tasolla. Frank Lampardin Chelsea on ollut yksi alkukauden parhaista joukkueista. Nuori joukkue on osoittanut useat sitä kohtaan asetetut epäilykset aiheettomiksi. Peli on parhaimmillaan rullannut jopa paremmin kuin viime kaudella, ja Eden Hazardin hyökkäykseen jättämä aukko on toistaiseksi pystytty täyttämään. Sivussa lauantain huippuottelusta ovat Antonio Rudiger, Ruben Loftus-Cheek, Ross Barkley ja epävarmana tapauksena kovassa vireessä ennen maajoukkutaukoa ollut Christian Pulisic.

Chelsean pirteistä otteista huolimatta City on lähes kaksi luokkaa laadukkaampi ja ansaitsee kotonaan noin 70 prosentin suosikkiaseman. Vakiossa pelikansalta ei löydy luottoa isäntiin, ja kotivoitto on jäänyt kymmen prosenttia alipelatuksi. Kotivoitto varmaksi.

2 Crystal P–Liverpool 2

Valioliiga. Crystal Palace jäi viimeksi vieraissa Chelsean jyrän alle 2–0 ja ansaitsi tappionsa ottelusta myös maaliodottamien valossa. Palace on ylisuorittanut alkukaudesta. Vaikka pudotusta on viime aikoina tullutkin, on sijoitus 12. sijalla edelleen yläkanttiin pelitapahtumiin nähden. Palacen viikonlopun kokoonpanon ainoat kysymysmerkit ovat Joel Ward ja Wilfried Zaha, joiden pelikuntoon liittyy vielä ottelun alla epävarmuutta.

Liverpoolin pelisuunnitelma onnistui Cityä vastaan erinomaisesti. Hallitsevan mestarin heikkoudet hyödynnettiin täysmääräisesti Poolin juhliessa ottelun pääteeksi 3–1-voittoa. Pool on sarjakärjessä jo mahdollisesti mestaruuden tuovalla yhdeksän pisteen kaulalla, vaikka peli ei aina olekaan ollut parhaalla mahdollisella tasolla. Liverpoolin kokoonpanossa on useita epävarmoja tapauksia, kun Mo Salah, Andrew Robertson, Jordan Henderson ja Joel Matip ovat kaikki mahdollisesti avauskokoonpanon ulkopuolella.

Palace on kerännyt alkukaudesta liikaa pisteitä. Vaikka myös Poolin otteet ovat ailahdelleet, on se pysynyt kääntämään vaikeat pelit poikkeuksetta edukseen. Liverpoolin kokoonpanoon liittyvät epävarmuustekijät huomioiden vieraat ansaitsevat silti noin 70 prosentin suosikkiaseman eikä suursuosikkia lähdetä hieman ylipelattunakaan varmistelemana.

3 Everton–Norwich 1

Valioliiga. Everton pääsi jälleen voiton syrjään kiinni voittaessaan vieraissa Southamptonin pelitapahtumien valossa ansaitusti 2–1. Evertonin kausi on ollut tulosten valossa surkea, mutta joukkueen tunnusluvut ovat pysyneet positiivisina. Tämä alkaa ennemmin tai myöhemmin näkymään myös pisteinä sarjataulukossa. Evertonilta sivussa ovat loukkaantuneet Andre Gomes, Fabian Delph ja Cenk Tosun.

Norwichin tilanne näyttää kierros kierrokselta synkemmältä. Ennen maajoukkutaukoa se hävisi kotonaan Watfordille 0–2, eikä joukkueiden välisestä paremmuudesta jäänyt epäselvyyttä. Norwichin puolustuspelaaminen on ollut läpi kauden varsin epäorganisoitua, eikä sarjapaikan säilyttämisen suhteen näytä olevan alkukauden perusteella paljonkaan tehtävissä. Poissa Norwichilta ovat loukkaantumisista kärsivät Grant Hanley, Timm Klose ja Christoph Zimmermann.

Odotettu pelinkuva etenee isäntien selvässä kontrollissa, eikä repaleisen Norwich puolustuksen murtaminen vaadi tällä hetkellä suurtakaan juonikkuutta. Noin 73 prosentin todennäköisyydellä toteutuva kotivoitto kuuluu kierroksen runkomerkkeihin ja myös peliprosentit ovat kotivoiton osalta pysyneet maltillisina.

4 Brighton–Leicester 1X

Valioliiga. Brighton joutui viimeksi nöyrtymään Manchester Unitedin vieraana 1–3-tappioon, eivätkä loppulukemat jättäneet epäselvyyttä kentällä nähdystä tasoerosta. Kokonaisuudessaan Brighton kuuluu kuitenkin kauden positiivisimpiin ryhmiin, ja uuden päävalmentajan projekti on ottanut selviä kehitysaskelia viime kaudella putoamiskamppailuunkin vajonneeseen joukkueeseen verrattuna. Brighton joutuu tulemaan ottelussa toimeen ilman pelikieltoa kärsivää luottopuolustaja Lewis Dunkia ja loukkaantuneita Bernardoa ja Aaron Connollya.

Leicester jatkoi vakuuttavia otteitaan kaataessaan kotonaan Arsenalin 2–0 varsin suvereenilla peliesityksellä. Myös Leicester on yksi kauden ehdottomista onnistujista. Brendan Rodgers on tehnyt viime keväästä asti todella hyvää työtä joukkueen peräsimessä ja saanut jo valmiiksi laadukkaan materiaalin pelaamaan kierroksesta toiseen korkealla tasolla ja harjoittamaan muun muassa normaalisti vain kärkijoukkueilta nähtävää korkeaa prässipelaamista. Leicesterin oletetaan pääsevän otteluun parhaalla mahdollisella kokoonpanollaan.

Kumpikin joukkue on esiintynyt edukseen, mutta Leicester on paremman materiaalinsa puolesta vähintään luokkaa laadukkaampi. Vieraat ovat vieraissakin noin 45 prosentin suosikkeja, mutta pelikansa on rastittanut vieraille peliä yli kymmenen prosenttia liikaa. Isäntien venyminen pisteille on kohteen kantava peli-idea.

5 Arsenal–Southampton 1

Valioliiga. Arsenal ui syvissä vesissä. Viime kierroksen 0–2-vierastappio Leicesteriä vastaan oli paljon puhuva, sillä ottelu oli pahimmillaan täyttä Leicesterin näytöstä. Paine päävalmentaja Unai Emeryä kohtaan on kasvanut kierros kierrokselta, ja potkut näyttävät väistämättömiltä, mikäli pelissä ei tapahdu pikaista tason nostoa. Arsenalilta sivussa lauantaina Sotonia vastaan on varmasti Dani Ceballos sekä epävarmoja osallistujia puolestaan Granit Xhaka ja Sead Kolasinac.

Southampton hävisi ennen maajoukkutaukoa kotonaan Evertonille 1–2, ja loppulukemat kuvaavat melko tarkasti pelitapahtumia. Southamptonin kausi on sujunut rajusti alle odotusten. Huonoihin tuloksiin on mahtunut myös epäonnea, eikä haastava otteluohjelma ole tilannetta helpottanut. Pahimmilta loukkaantumisilta Soton on kuitenkin välttynyt ja se pääsee myös Arsenalia vastaan parhaalla mahdollisella kokoonpanollaan.

Paineet ovat ottelussa ehdottomasti isäntien puolella. Mitä pidempään Soton pystyy pitämään isännät nollilla, sitä suuremmaksi kotiyleisön paine omia kohtaan voi kasvaa. Arsenal on oman epäonnensa seppä, mutta joukkueen laatu riittää silti noin 67 prosentin suosikkiasemaan niin ikään tuuliajolla olevaa Sotonia vastaan. Vakiossa kotivoitto on kerännyt reilusti liikaa peliä, mutta Arsenalin tasonnosto vaikuttaa todennäköisemmältä kuin Sotonin venyminen pisteille, joten kotivoitto otetaan ylipelattunakin suosikkivarmaksi.

6 Bournemouth–Wolverhampton X2

Valioliiga. Bournemouth koki viimeksi karvaan 1–2-tappion vieraissa Newcastlea vastaan, vaikka maalipaikat jakautuivat joukkueiden välillä tasaisesti. Bournemouthin alkukausi on sujunut odotuksiin nähden erinomaisesti, mutta sen otteluohjelma on ollut varsin suotuisa joukkueen kohdattua useita itseään heikompia ryhmiä. Sivussa Bournemouthilta ovat loukkaantumisista kärsivät Junior Stanislas, Lloyd Kelly sekä epävarmoja osallistujia Ryan Fraser ja Joshua King.

Wolves otti vakuuttavan peliesityksen päätteeksi kotonaan 2–1-voiton Aston Villasta. Wolves on saanut alkukauden vaikeuksien jälkeen pelinsä raiteilleen eikä ole kärsinyt sarjassa tappiota seitsemään peräkkäiseen otteluun. Myös Euroopan liigassa jatkopaikka näyttää todennäköiseltä. Sivussa Wolvesilta ovat luottotoppari Willy Boly ja laitahyökkääjä Adama Traore.

Wolves on pystynyt ylläpitämään viime kauden tasonsa Euroopan liigan rasituksesta huolimatta ja on vähintään luokkaa laadukkaampi joukkue. Isännät ovat marginaalisia suosikkeja, mutta ailahtelevat otteet ja tasaisesti jakautuneet peliprosentit ajattavat merkit todennäköiseen ristikaksi-yhdistelmään.

7 Watford–Burnley 1

Valioliiga. Watford sai kauden avausvoittonsa kaataessaan vieraissa sekasortoisen Norwichin 2–0. Loppulukemat olivat hyvin linjassa kentällä nähdyn tasoeron kanssa. Avausvoitto tuli sopivaan saumaan, ja joukkue on varmasti harjoitellut maajoukkuetauon aikana hyvällä itseluottamuksella tulevaa Burnley ottelua ajatellen. Watfordin peli ei ole alkukauden aikana ollut kummoisella tasolla. Joukkue olisi kuitenkin ansainnut enemmän pisteitä mitä sarjataulukko tällä hetkellä kertoo, eikä otteluohjelmakaan ole ollut helpoimmasta päästä. Watfordilta varmoja poissaolijoita on ainoastaan Danny Welbeck, mutta useamman pelaajan kohdalla pelikunto on vielä kysymysmerkki.

Burnley kohenteli ennen maajoukkuetaukoa itseluottamustaan voittaessaan kotona West Hamin vakuuttavan peliesityksen siivittämänä 3–0. Burnleyn kausi on sujunut odotuksiin nähden hyvin ja sijoitus kymmenentenä on myös maaliodottamien valossa perusteltua. Burnleyn kokoonpanotilanne on hyvä, sillä ainoastaan pitkäaikaispotilaat Johan Gudmundsson ja Danny Drinkwater ovat sivussa.

Watford joutunee kotikentällään aloitteelliseksi osapuoleksi Burnleyn vetäytyessä tuttuun tyyliin matalaan blokkiinsa. Odotettu pelinkuva suosii paremmin alkukaudesta esiintyneitä vieraita, mutta isännät ansaitsevat kotiedun turvin noin 44 prosentin suosikkiaseman. Vakiossa kotivoitto on jäämässä alipelatuksi, joten kotivoitto tarjoaa edullisen pelivalinnan.

8 Bristol C–Nottingham 1

Championship. Bristol oli onnekas voittaessaan Cardiffin vieraissa 1–0, vaikka joukkue jäi maaliodottamien valossa heikommaksi osapuoleksi. Bristol arvioitiin ennen kauden alkua ylemmän keskikastin ryhmäksi, ja sitä tasoa joukkueen peliesitykset ovat toistaiseksi olleetkin. Sarjasijoitus on kuitenkin tällä hetkellä kuudes, joten pudotusta on todennäköisesti luvassa vielä useita sijoja kauden edetessä.

Forest otti viime kierroksella niin ikään pelinkuvan vastaisen 1–0-voiton kotonaan Derbystä maalipaikoiltaan tasaisesta ottelusta. Myös Forestin ennakoitiin ennen kauden alkua jäävän nousukarsintapaikkojen ulkopuolelle selvällä marginaalilla, ja siellä se myös olisi tälläkin hetkellä ilman alkukauden suotuisaa varianssia. Erityisesti Forestin puolustus on ylisuorittanut sitä vastaan luotuihin maalipaikkoihin nähden.

Joukkueet ovat kuuluvat sarjan suurimpiin ylisuorittajiin, eikä kumpikaan ole ansainnut paikkaansa kuuden parhaan joukossa. Joukkueiden välillä ei ole suurta tasoeroa, ja kotiedun myötä isännät ansaitsevat noin 43 prosentin suosikkiaseman. Vakiossa peliprosentin ovat kohdallaan, joten oikein pelattu kotivoitto rastitetaan tolpaksi.

9 Luton–Leeds U 2

Championship. Luton joutui viimeksi nöyrtymään Readingin vieraana häviten peräti 0–3. Tappio oli ansaittu, vaikka loppulukemia vastaavalla tavalla se ei pelillisesti heikompi osapuoli ollutkaan. Luton haastaa rohkealla pelitavallaan itseään suurempiakin, mutta usein aggressiivinen hyökkäyspeli tapahtuu kenttätasapainon ja puolustuksen kustannuksella, mikä tekee joukkueen puolustuksesta yhden sarjan haavoittuvimmista. Joukkue taistelee odotetusti sarjapaikan säilyttämisen puolesta.

Leeds jatkoi totutun vahvaa tekemistään kaataessaan kotona suvereenilla peliesityksellä Blackburnin 2–1. Leeds on kärsinyt kauden ensimmäisellä kolmanneksella useita epäonnisista pistemenetyksistä, mutta on kaikilla mittareilla mitattuna sarjan paras joukkue.

Odotettu pelinkuva etenee vieraiden pitäessä tempoa yllä, ja isännillekin saattaa aueta iskun paikkoja vastahyökkäyksin. Tasoero on kuitenkin joukkueiden välillä sarjan suurimpia, ja lähes 70 prosentin todennäköisyydellä toteutuva vierasvoitto kuuluu kierroksen ehdottomiin runkomerkkeihin aavistuksen ylipelattunakin.

10 Swansea–Millwall 1X

Championship. Swansea tasasi viimeksi pisteet Sheffieldin vieraana 2–2. Pistejako oli looginen lopputulos tasaisesta ottelusta. Swansea on pitänyt paikkansa sarjan kärkipäässä, mutta tulokset ovat olleet läpi kauden reilusti yläkanttiin joukkueen pelilliseen suoritustasoon nähden. Swansean odotettiin kauden alussa olevan ylemmän keksikastin joukkue, ja tällä hetkellä pelisuoritukset oikeuttavat juuri ja juuri sijoitukseen kärkikuusikossa.

Millwall onnistui jälleen kotikentällään kaataessaan Charltonin 2–1. Niukka voitto oli myös maaliodottamien valossa ansaittu. Millwall on toistaiseksi pelannut odotettua paremmin ja olisi ansainut jopa enemmän pisteitä mitä sarjataulukko tällä hetkellä kertoo. Valtaosa pisteistä on kerätty kotikentältä ja vieraissa peliesitykset ovat jääneet tasoltaan usein jälkeen kotikentällä nähdystä.

Swansea on ylisuorittanut läpi kauden suhteessa peliesityksiinsä. Vieraskentällä lähes poikkeuksetta ahtaalla olevaa Millwallia vastaankaan isännät eivät ole kuin 55 prosentin suosikkeja. Joukkueiden välillä on kuitenkin selkeä tasoero, ja vieraiden venyminen pisteille vaatisi nappisuoritusta. Kotivoitto on rankasti ylipelattu, mutta ykköstä ei tohdi jättää pois kupongilta. Vaihtomerkki on syytä asettaa tasapelille.

11 Derby–Preston 1X

Championship. Derby hävisi viimeksi Forestin vieraana 0–1, mutta olisi ansainnut pelitapahtumien valossa pisteen. Pelinkuvan vastainen pistemenetys ei ollut Derbylle kauden ensimmäinen, ja joukkueen kuuluisi olla sarjataulukossa useamman sijan korkeammalla. Runsaasti muutoksia kokeneen joukkueen pelistä puuttuu edelleen viimeinen vaihde, jolla tasaiset ottelut käännetään paremmalla prosentilla omaksi eduksi, mutta suunta Philip Cocun valmentamalla ryhmällä on oikea.

Preston otti jo kolmannen peräkkäisen voittonsa kaataessaan kotona Huddersfieldin rutiininomaisesti 3–1, ja myös ottelun maaliodottamat indikoivat isäntien voittoa selvällä marginaalilla. Harva nimesi ennen kauden alkua Prestonin tosissaan nousukarsintapaikkaa tavoittelevaksi ryhmäksi tai edes mustaksi hevoseksi, mutta niin vain Preston on kauden ensimmäisen kolmanneksen aikana ollut yksi sarjan parasta jalkapalloa pelaavista joukkueista.

Derby on hävinnyt kotikentällään tällä kaudella vain kertaalleen ja pyrkii varmasti kontrolloimaan ottelun tempoa myös Prestonia vastaan. Prestonin lähestymistapa on vieraskentällä huomattavasti puolustusvoittoinen, ja maalipaikat voivat olla kortilla kummassakin päässä kenttää. Vieraat ovat nostaneet tasoaan siinä määrin, että marginaalinen 37 prosentin suosikkiasema on vieraskentälläkin perusteltua. Myös Vakion pelaajat ovat arvostaneet Prestonin kohdalleen, ja runsas rastitus on enemmän kuin paikallaan.

12 West Bromwich–Sheffield W X2

Championship. WBA on pitänyt pintansa sarjakärkenä, vaikka pelilliset otteet ovat ajoittain jättäneet toivomisen varaa. Viimeksi kaatui Hull vieraissa 1–0, mutta maaliodottamat kertyivät ottelussa selvästi isäntien hyväksi, eikä voittoa voinut pitää millään muotoa ansaittuna. WBA on pystynyt lunastamaan sitä kohtaan ennen kautta ladattuja odotuksia, mutta tämän hetkisestä sarjan piikkipaikasta huolimatta sen tunnusluvut eivät ole samalla tasolla sarjan terävimmän kanssa.

Sheffield tasasi viimeksi pisteet kotonaan Swansean kanssa 2–2 ja loppulukemat kuvaavat melko tarkasti pelitapahtumia. Sheffield on esiintynyt jopa hieman yli odotusten, sillä ennen kauden alkua selvästi kymmenen parhaan joukkueen ulkopuolelle ennakoitu ryhmä ansaitsisi pelillisten otteidensa puolesta sijoituksen kuuden parhaan joukossa, eli pari pykälää korkeammalla kuin tämän hetkinen sijoitus kahdeksantena.

Odotettu pelinkuva etenee isäntien pallonhallinnan kautta, mutta Sheffield on näyttänyt pystyvänsä halutessaan tukahduttamaan itseään laadukkaampienkin joukkueiden pelinrakentelun ja olemaan itse vastahyökkäyksissä vaarallinen. Isännät ovat hieman laadukkaampi ryhmä ja tasoero ja kotietu tekevät WBA:sta noin 53 prosentin suosikkeja. Vakiokansa on painottanut riveissään runsaasti lähes 70 prosenttisen kannatuksen saaneita isäntiä, jolloin edullinen pelivalinta kohdistuu rohkeaan ohitukseen kotisuosikista.

13 Huddersfield–Birmingham X2

Championship. Huddersfieldin seitsemän ottelun mittaiseksi venynyt tappioton jakso tuli päätökseen viime kierroksella vieraissa Prestonia vastaan, kun isäntäjoukkue voitti 3–1. Huddersfield jäi ottelussa pelillisesti täysin isäntien jalkoihin, maaliodottamien tukiessa vahvasti lopputulosta. Viime kierrosta edeltänyt tappioton jakso oli Huddersfieldilta petrausta surkeaan kauden aloitukseen nähden, mutta sijoitus sarjan häntäpäässä on joka tapauksessa linjassa joukkueen peliesitysten kanssa.

Birmingham hävisi viimeksi kotonaan Fulhamille 0–1, mutta olisi ansainnut pisteen tasaisesta ottelusta. Birmingham ennakoitiin ennen kauden alkua viime kauden tasoaan vastaavaksi keskikastin suorittajaksi ja sitä se on niin pelillisesti kuin tuloksellisestikin ollutkin. Suurin osa pisteistä on toistaiseksi raavittu kotikentällä. Joukkueen ongelmakohta on ehdottomasti hyökkäyspelaaminen, joka korostuu entisestään vieraskentällä.

Kummankin sarjasijoitus on hieman yläkanttiin peliesityksiin nähden, mutta vieraat ovat esiintyneet kuluvalla kaudella paremmin Huddersfieldin joutuessa mukautumaan sarjatason vaihtumisen mukanaan tuomiin muutoksiin. Kummankin joukkueen vaikeudet hyökkäyskolmanneksella laskevat ottelun maaliodottaman huomattavasti keskimääräistä alemmas. Isännät ovat kotiedun turvin 37 prosentin suosikkeja ja lähes 10 prosenttia ylipelattua kotivoittoa lähdetään tasaisessa ottelussa ohittamaan.