Kulta-Curren terveiset historiallisessa tilanteessa olevalle Huuhkajille: ”Uskokaa itseenne, toivottavasti voitatte!” - Jalkapallo - Ilta-Sanomat

Kulta-Curren terveiset historiallisessa tilanteessa olevalle Huuhkajille: ”Uskokaa itseenne, toivottavasti voitatte!”

Curt Lindströmin ohje on, että kun Suomi pelaa niin kuin osaa, Liechtensteinin pitäisi kaatua. Jalkapallokääpiöihin lukeutuvaa Liechtensteinia ei kuitenkaan saa aliarvioida.

Curt Lindströmin ohje on, että kun Suomi pelaa niin kuin osaa, Liechtensteinin pitäisi kaatua. Jalkapallokääpiöihin lukeutuvaa Liechtensteinia ei kuitenkaan saa aliarvioida.

Julkaistu: 14.11. 22:47

Suomen historialliseen jääkiekon MM-kultaan valmentanut Curt Lindström liputtaa täysillä Huuhkajien EM-kisapaikan puolesta.

Voitto riittää historialliseen EM-lopputurnauspaikkaan. Suomi saa pelata kotikentällä, ja vastassa on ennakolta monta pykälää heikompi Liechtenstein.

Voidaan hyvällä syyllä puhua Suomen jalkapallohistorian kaikkien aikojen tärkeimmästä ottelusta, koska nyt se kauan himoittu lopputurnauspaikka on lähempänä kuin koskaan aikaisemmin.

Mitä pelaajien päässä liikkuu? Miten otteluun pitäisi valmistautua?

Kuka olisikaan parempi henkilö vastaamaan kuin ruotsalainen Curt Lindström? ”Kulta-Curre” oli toukokuussa 1995 Tukholmassa vähän samanlaisessa tilanteessa, kun Suomen jääkiekkomaajoukkue valmistautui jääkiekon MM-kisojen loppuotteluun.

Monen riipaisevan pettymyksen jälkeen Kulta-Curre onnistui lopulta murtamaan lasikaton ja luotsaamaan Leijonat historialliseen maailmanmestaruuteen.

Miten temppu oikein tehtiin?

– Joukkueella oli pitkä yhteinen historia – niin kuin jalkapallomaajoukkueella nyt. Teimme paljon töitä ja pienimmätkin asiat erittäin huolellisesti, Lindström sanoi puhelimitse nykyisestä kodistaan Thaimaasta.

Pitää olla oma itsensä ja uskoa

Lindströmin mukaan pahin asia on, jos pelaajat sortuvat ajattelemaan EM-lopputurnauspaikkaa etukäteen. Pelin huumaavan iso tärkeys pitää pystyä häivyttämään pois mielistä, vaikka ottelu onkin jokaiselle pelaajalle elämän tärkein peli tähän mennessä.

– Jokaisen pelaajan ja valmentajan pitää olla oma itsensä. Ei auta olla hermostunut tai kokea stressiä. Pelaajien pitää ajatella positiivisesti ja mennä kentälle vain pelaamaan ihan kuin mitä tahansa ottelua – niin hyvin kuin parhaimmillaan osaa.

– Jokaisen pitää uskoa itseensä nyt! Uskoa, että Suomi on parempi kuin Liechtenstein. Pelaaja kyllä tuntee sen tilan, kun hän on luottavainen. Se on sellainen tila, ettei kukaan tai mikään voi pysäyttää, Lindström sanoo.

Päävalmentaja Markku Kanervan ja pelaajien välillä on täydellinen luottamus ja rikkoutumaton kemia.

Päävalmentaja Markku Kanervan ja pelaajien välillä on täydellinen luottamus ja rikkoutumaton kemia.

Samaan hengenvetoon Lindström muistuttaa siitä sudenkuopasta, että vastassa on ”vain Liechtenstein”.

– Ei pidä ajatella, että pelataan huonoa joukkuetta vastaan. Vaikka Liechtenstein on pieni maa ja kuuluu niin sanottuihin jalkapallokääpiöihin, se on kuitenkin osoittanut näissäkin karsinnoissa pystyvänsä hyviin otteluihin, Lindström varoittaa.

Entä mikä on valmentajan osuus joukkueen valmistautumisessa? Mitä Markku Kanerva voi tehdä?

– Motivoida ja motivoida. Valmentaja ei voi motivoida liikaa. Lisäksi valmentajan vastuulla on valita avauskokoonpanoon (11 pelaajaa) oikeat pelaajat oikeille paikoille. Valmentajan pitää uskoa pelaajiinsa, mutta valmentaja ei voi toimia ilman pelaajien tukea. Se on kuin symbioosi, eli pelaajienkin pitää uskoa valmentajaan, Lindström kuvaa.

Suomi ei enää notkahda

Suomalaisille on tyypillistä – tai ainakin niin toistuvasti uskotellaan – että mitä tärkeämpi ja ratkaisevampi paikka, sitä useammin ja varmemmin Suomi notkahtaa.

Lindström ei moista väitettä sulata eikä allekirjoita.

– Suomi on hyvä urheilumaa, ja suomalaisten asenne voittamiseen on vahva. Se on nähty jääkiekossa, koripallossa, hiihdossa ja monessa muussakin lajissa. Ja tämän pelin jokainen taatusti haluaa voittaa!

Kuvituskuva
Ei enää näin! Suomen ja Unkarin välisestä MM-karsintaottelusta 1997 ja jääkiekon MM-kisojen puolivälierästä Ruotsia vastaan 2003 tulivat kansalliset traumat, kun Suomi menetti johtonsa ja iso unelma mureni käsiin.

Ei enää näin! Suomen ja Unkarin välisestä MM-karsintaottelusta 1997 ja jääkiekon MM-kisojen puolivälierästä Ruotsia vastaan 2003 tulivat kansalliset traumat, kun Suomi menetti johtonsa ja iso unelma mureni käsiin.

Lindström sanoo katsoneensa Thaimaassa monet Suomen EM-karsintaottelut.

– Suomi on pelannut hyvin. Pelaajilla on kova itseluottamus, ja kenttätasapaino on kunnossa. Pelaajien asenne on 100-prosenttinen, ja he pelaavat sitä futista, jonka osaavat.

Curre toivoo, että perjantai-iltana olisi vihdoinkin Suomen hetki.

– Olen todella iloinen Suomen puolesta, että joukkue on tuossa tilanteessa. Toivon Suomelle kaikkea hyvää Liechtensteinia vastaan! Toivottavasti voitatte, uskon Suomeen, Lindström huikkaa päätteeksi.