Nuori suomalaismaalivahti Miki Lehtonen syöksyi kuolemaan 20 vuotta sitten – ”Jäi ikuiseksi arvoitukseksi, miksi näin kävi”

Julkaistu:

Jalkapallo
Atlantiksen kausi 1999 päättyi karmealla tavalla, kun maalivahti Miki Lehtonen kuoli kaksi päivää ratkaisuottelun jälkeen.
Lokakuun alussa tuli kuluneeksi 20 vuotta maalivahti Miki Lehtosen (1976–1999) kuolemasta.

Ykkösessä pelannutta Atlantis FC:tä edustanut Lehtonen kuoli perjantaina 22. lokakuuta 1999. Kotitalonsa tuuletusparvekkeelta alas tullut Lehtonen löytyi elottomana asvaltilta. Hän oli kuollessaan 23-vuotias.

Atlantiksen kausi 1999 oli ollut värikäs. FC Norssin ja Johanneksen Dynamon fuusiosta syntynyt seura oli erittäin lähellä nousta Veikkausliigaan, mutta loppujen lopuksi kaikki nousukortit kääntyivät helsinkiläisiä vastaan.

Tuomarin ratkaisuja ihmeteltiin

Punapaidat johtivat Ykkösen yläloppusarjaa ennen viimeisen kierroksen ottelua Tampere Unitedia vastaan. Kärkikamppailussa Atlantis meni 3–1-johtoon, ja nousu näytti varmalta, kun 20 minuuttia oli pelaamatta. Tasapelikin olisi riittänyt sarjan ykköstilaan.

Tampere United ei kuitenkaan luovuttanut Tammelan mutaisella kentällä, vaan tuli ensin tasoihin ja teki voittomaalin 85. minuutilla.

Atlantiksen pelaajien mielestä erotuomari ei ollut tehtäviensä tasalla.

– Oli kuin tuomarit olisivat saaneet komennon, että Tampere pitää saada liigaan, kun niillä on niin iso budjetti ja töitä on tehty, vierasjoukkueen Kimmo Tauriainen sanoi pelin jälkeen toimittajille.


Ottelua Ilta-Sanomille raportoinut Taro Korhonen näki kiistanalaisen tilanteen seuraavasti: ”Atlantiksen Miki Lehtonen syöksyi nyrkkeilemään. Pallo karkasi, Tampereen Juha-Pekka Mäkinen tuupertui maahan ja erotuomari puhalsi pilkun. Perusteita ratkaisulle ei löydy ainakaan jalkapallon sääntökirjasta.”

TamUlle oli vihelletty jo yksi rangaistuspotku, jonka laukoi maaliin brassivahvistus Dionisio. Jälkimmäisen pilkun ampui sisään Miikka Kajander.

Uusintaottelu Pukinmäessä

TamUn voitto tarkoitti uusintaottelua Helsingissä kolme päivää myöhemmin. Atlantiksen valmentaja Jari Europaeus sanoo nyt, ettei hänen miehistönsä ehtinyt toipua edellisen ottelun pettymyksestä.

– Emme saaneet akkuja ladattua niin lyhyessä ajassa.

Harri Kampmanin valmentama United teki kaksi maalia ja varmisti nousunsa liigaan. Atlantis sai vielä yhden mahdollisuuden, kun se pääsi pelaamaan kaksiosaisen karsinnan Veikkausliigassa viimeistä edelliseksi jäänyttä VPS:ää vastaan.

Atlantis hoiti kotipelin lukemin 2–1, mutta toinen osaottelu Vaasassa päättyi VPS:n 2–0-voittoon. Näin helsinkiläisten unelma mureni jälleen kerran.

Pettymystä huuhdeltiin alas

Paluumatkalla Pohjanmaalta Helsinkiin Atlantiksen bussissa istui hiljaisia miehiä. Perillä osa pelaajista jatkoi matkaa Tallinnaan, jossa huuhdeltiin pettymyksen kyyneliä. Sen jälkeen sauna lämpeni Helsingissä yhden pelaajan kotona, ja myös maalivahti Lehtosen oli määrä saapua paikalle.

– Minun piti koukata taksilla Mikin luokse ja tuoda hänet mukana, mutta Miki ei vastannut puhelimeen, Atlantiksen runkopelaajiin tuolloin kuulunut Kimmo Tauriainen muistelee murheellista viikkoa.

Joukkue ehti käydä korkealla, mutta kausi päättyi pettymykseen. Kovin isku oli maalivahti Lehtosen tragedia.

– Se loppukausi oli yhtä tunteiden vuoristorataa, Tauriainen kuvaa.

Pelaajat istuivat pubissa, kun tieto joukkuekaverin kuolemasta tuli heidän tietoonsa.

– Se oli shokki. Kauden loppupippalot loppuivat siihen hetkeen. Läksimme yksin kotiin tekemään surutyötä, Tauriainen sanoo.

”Eloisa ja huoleton veijari”

Joukkuekaverin mukaan Lehtonen oli sosiaalinen ja pidetty tyyppi.

– Hän oli niin eloisa ja huoleton veijari kuin olla voi, Tauriainen luonnehtii.

Hänen mukaansa kaikki vaikutti olleen hyvin.

– Siksi Mikin kohtaloa oli vaikea ymmärtää.

Valmentaja Europaeus on yhä mietteliäs.

– Jäi ikuiseksi arvoitukseksi, miksi näin kävi.

Moderni maalivahti

Vuonna 1976 syntynyt Lehtonen oli lahjakas maalivahti, joka oli jo kaudella 1995 Kuusysin edustusjoukkueen ringissä. Sen jälkeen hän siirtyi MyPaan, jossa liigapelejä kertyi vain yksi. Matka vei Ykkösessä pelanneeseen FC Lahteen kaudeksi 1997, ja seuraavalla kaudella hän edusti niin ikään Ykkösessä pelannutta KTP:tä.

Tauriaisen mukaan Lehtonen oli edellä aikaansa.

– Hän oli erittäin hyvä avaamaan peliä ja olisi pärjännyt hyvin nykyjalkapallossa.


Lehtonen saatettiin marraskuussa 1999 viimeiselle matkalle koko joukkueen voimin.

– Tuomiokirkossa näkyi, kuinka paljon Mikillä oli ystäviä, Tauriainen muistelee siunaustilaisuutta.

Atlantiksen pelaajilla oli pari kuukautta aikaa pureskella pidetyn pelikaverin kuolemaa. Tammikuussa 2000 alkoi uusi harjoituskausi.

– Silloin päätimme, että pelaamme tulevan kauden Mikille ja nousemme Veikkausliigaan, Tauriainen kertoo.

Näin myös kävi. Syksyllä 2000 Atlantis juhli sarjanousua.