Kolumni: Suomalaisvalmentaja on huikealla näköalapaikalla – Soweton derby on yksi maailman isoimmista peleistä

Julkaistu:

Kommentti
Tamperelaislähtöinen Jyri Nieminen valmentaa Etelä-Afrikassa ja valmistautuu elämänsä otteluun.
Etelä-Afrikka pysähtyi viime lauantaina seuraamaan Japanissa pelattua rugbyn MM-loppuottelua, jossa vastassa oli entinen emämaa Englanti.

Loppuottelu oli Etelä-Afrikan ”Springboksin” komeaa näytöstä, ja saavutettu mestaruus herätti vastaavia tunteita kuin jalkapallon MM-titteli Ranskassa vuonna 1998.

Spingboksia kipparoi ensimmäisen kerran musta pelaaja. Kapteeni Siya Kolisi kasvoi köyhissä oloissa isovanhempiensa hökkelissä, eikä hänellä ollut mahdollisuuksia laadukkaaseen koulutukseen.

Rotusorron päättyminen ja rugbyjoukkueen avautuminen mustille avasivat hänelle mahdollisuuden nousta townshipista valkoisten veroiseksi kansalaiseksi.

***

Samaan aikaan rugbyfinaalin kanssa pelattiin iso futispeli. Kyseessä oli Johannesburgin suurseurojen Kaizer Chiefsin ja Orlando Piratesin cupottelu.

Se pelattiin kaukana Durbanissa, koska kummallakin seuralla on enemmän faneja muualla kuin kotikaupungissaan. Stadion olikin täynnä ja lehtereillä 60 000 katsojaa.

Huomenna joukkueet kohtaavat uudelleen, ja nyt pelipaikkana on FNB-stadion, joka toimi vuoden 2010 MM-kisojen päänäyttämönä. Sowetolaisseurojen derby on maan urheiluelämän huipputapaus, ja tämä ”El Kasico” on aina loppuunmyyty (90 000 katsojaa).

Paikallispelien yhteydessä on nähty useita traagisia tapahtumia, jotka ovat yleensä johtuneet väentungoksesta eivätkä väkivallasta.

Kaksi vuotta sitten Piratesin kannattajat hermostuivat oman joukkueensa heikkoon peliesitykseen ja lähtivät rynnimään aitojen yli kentälle. Seurauksena kaksi kuollutta ja 17 vakavasti loukkaantunutta.

***

Lauantain ottelu on suomalaisittain kiinnostava, koska Piratesin maalivahtivalmentajana toimii tamperelaislähtöinen Jyri Nieminen, 31. Nuoresta iästään huolimatta hän on ehtinyt valmentaa Virossa, Qatarissa ja San Josessa USA:ssa.

– Nyt olen ensimmäistä kertaa suurseurassa, Nieminen kertoo puhelimitse Johannesburgista.

Viisi kuukautta Afrikassa ovat avanneet silmiä uuteen kulttuuriin. Nieminen puhuu tampereen murteen lisäksi viittä muuta kieltä ja on halunnut tutustua paikallisen kulttuuriin työkomennuksillaan.

Etelä-Afrikassa kulttuurierot ovat olleet suuremmat kuin muissa maissa, joissa hän on valmentanut.

– Taikausko ja musta magia ovat täällä erittäin tärkeitä juttuja, ja minun on täytynyt sopeutua siihen. Joka päivä täytyy miettiä omaa identiteettiä ja suhdetta täkäläisiin toimintatapoihin, Nieminen pohtii.

Turvatoimien laajuus on asia, jota suomalainen ei välttämättä ymmärrä, ellei ole itse nähnyt eteläafrikkalaista arkipäivää. Piratesin joukkueen ympärillä häärii päivittäin 3–4 turvamiestä ja ottelupäivinä tuplamäärä.

Syksyn pelit ovat menneet alakanttiin, ja serbivalmentaja Milutin Sredojevic sai lähteä. Muu valmennustiimi jatkaa, sillä Nieminen ja kumppanit ovat seuran palkkaamia ammatti-ihmisiä eivätkä Sredojevicin valitsemia kavereita.

Vaikka Springboks voitti MM-tittelin, futis on yhä Etelä-Afrikan ykköslaji. Torstaina rugbyn mestarijoukkue vieraili Piratesin harjoituksissa, ja kumpikin miehistö sai näkyvyyttä 57 miljoonan asukkaan maassa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt