Vakio: Leicesterin kotivoitto Arsenalista on kierroksen runkomerkkejä

Julkaistu:

Vakioveikkaus
Burnley ja Sheffield W nostetaan rohkeasti piikiksi.

1 Tottenham–Sheffield U 1X

Valioliiga. Tottenhamin ja Evertonin viime viikkoinen 1–1-loppulukemiin päättynyt kamppailu puhutti paljon ottelun jälkeen, mutta myös Spursin peliesitys jätti jälleen toivomisen varaa. Viikolla itseluottamusta päästiin jälleen palauttamaan Belgradin Punaisen tähden kustannuksella, kun joukkueiden välinen UCL-ottelu päättyi Belgradissa Spursin 4–0-voittoon. Tottenhamilta on edelleen sivussa loukkaantunut ykkösmaalivahti Hugo Lloris, pelikiellossa oleva Son Heung-Min ja epävarmana osallistujana Jan Vertonghen.

Sheffield pelasi jo neljännen tappiottoman ottelunsa kaataessaan kotona Burnleyn peräti 3–0. Sheffield liitää kuitenkin turhan korkealla, kun tarkastellaan koko kautta. Kerätyt pisteet eivät ole täysin linjassa peliesitysten kanssa, vaikka viime aikoina vakuuttavia otteita on nähtykin. Sheffieldin oletetaan pääsevän otteluun parhaalla mahdollisella kokoonpanollaan pois lukien John Eagan, jonka pelaaminen on epävarmaa.

Tottenham on vaikeuksistaan huolimatta materiaaliltaan niin paljon laadukkaampi joukkue, että vieraiden pisteille pääsy vaatii isänniltä epäonnistumista. Noin 60 prosentin todennäköisyydellä toteutuva kotivoitto on kelpo valinta oikein pelattunakin, mutta vaihtomerkki asetetaan suojaksi tasapelille.

2 Burnley–West Ham 1

Valioliiga. Burnleyn pelisuunnitelma epäonnistui viime kierroksella Sheffieldin vieraana, kun isännät voittivat peräti 3–0. Kokonaisuudessaan Burnleyn alkukausi on sujunut ennakko-odotuksiin nähden hyvin, ja joukkue on pystynyt jopa nostamaan tasoaan kauden edetessä. Kotiluolassa Turf Moorilla Burnley on ollut totutun vahva. Sivussa ovat edelleen pitkäaikaispotilaat Danny Drinkwater ja Johan Berg Gudmundsson.

West Ham yllätettiin kotonaan Newcastlen toimesta 3–2. Vieraat iskivät onnistuneesti kaikkiin Hammersin heikkouksiin, kuten erikoistilanteiden puolustamiseen. Myös ykkösmaalivahti Lukasz Fabianskin poissaolo näkyi ottelussa rumalla tavalla. Fabianskin lisäksi viikonloppuna Burnleyta vastaan sivussa ovat Michail Antonio ja Jack Wilshere.

Burnleyn kotietu on keskimääräistä korkeampi, mikä tekeekin isännistä noin 45 prosenttisia suosikkeja rankingissa samaan kastiin kuuluvien joukkueiden kohtaamisessa. Isännät rohkeasti piikiksi, vaikka kotivoitto onkin kerännyt muutaman prosentin liikaa peliä.

3 Southampton–Everton 2

Valioliiga. Southampton joutui kohtaamaan Manchester Cityn kaksi kertaa viikon sisään. Viimeisin päättyi 1–2-tappioon, mutta loppulukemat olisivat voineet äityä rumemmiksi. Southampton on tuloksiaan parempi joukkue, mutta ryhmän itseluottamus on pohjamudissa. Viikonlopun Everton-otteluun joukkue saa jalkeille parhaan mahdollisen kokoonpanon pois lukien pelikieltoaan kärsivä Ryan Bertrand.

Everton tasasi pisteet kotonaan Spursin kanssa 1–1, mutta pelissä huomio kiinnittyi tuomaritoimintaan sekä Andre Gomesin järkyttävään loukkaantumiseen. Everton olisi jälleen ansainnut ottelusta tasapeliä enemmän. Sama laulu on jatkunut oikeastaan läpi alkukauden joukkueen ollessa tällä hetkellä sarjataulukossa sijalla 17.

Kumpikin on sarjasijoitustaan laadukkaampi, mutta laatuero on vieraiden hyväksi merkittävä. Odotettu pelinkuva etenee Evertonin kontrollissa, ja perustaso asettaa vieraat noin 40 prosentin suosikkiasemaan. Oikein pelattu vierasvoitto otetaan rohkeasti varmaksi, sillä isäntien itseluottamuksen löytyminen ei todennäköisesti tapahdu vielä laadukasta Evertonia vastaan.

4 Newcastle U–Bournemouth X2

Valioliiga. Newcastle onnistui hyödyntämään West Hamin heikkoudet voittaessaan vieraissa 3–2. Myös ottelun maaliodottamat puolsivat vieraiden selkeää voittoa, vaikka kaikissa Newcastlen maaleissa oli mukana myös West Hamin karkeita virheitä. Vaikka Newcastle on viime viikkoina raapinut pisteitä ja noussut sarjataulukossa useamman sijan, kuuluu se edelleen sarjan heikoimpien joukkoon. Sivussa Bournemouthia vastaan ovat pelikieltoaan kärsivä Sean Longstaff sekä loukkaantuneet Florian Lejuene ja Fabian Schär.

Bournemouth palasi voittojen tielle kaataessaan kotonaan Manchester Unitedin 1–0. Hyvin vaisusti esiintynyt United oli lopulta helppo vastus Cherriessille ja isäntien voitto oli täysin ansaittu. Bournemouthilta sivussa viikonloppuna on pitkäaikaispotilaiden lisäksi pelikieltoaan kärsivä Jefferson Lerma. Pitkään sivussa ollut David Brooks alkaa lähestymään pelikuntoa ja saattaa esiintyä jo viikonloppuna Newcastlea vastaan, mikä olisi ehdottomasti plussaa Bournemouthin hyökkäyspelaamiselle.

Odotettu pelinkuva etenee isäntien puolustaessa syvältä ja luovuttaen kotiedusta huolimatta pallonhallinnan ja aloitteet vierialle. Newcastle on kotiedun turvin marginaalinen 37 prosentin suosikki, mutta on kerännyt jo turhan paljon peliä, joka saa kääntämään katseet vieraiden suuntaan. Ristikakkonen kattaa suuren todennäköisyyskentän.

5 Leicester–Arsenal 1

Valioliiga. Leicester jatkoi orastavaa voittoputkeaan voittaessaan Palacen vieraissa 2–0. Vaikka peliesitys ei ollut parasta Lestöä, se riitti voittoon. Leicester on Brendan Rodgersin alaisuudessa nostanut tasoaan merkittävästi ja tällä kaudella pystynyt haastamaan pelillisesti jopa sarjan kärkijoukkueita. Leicester pääsee otteluun parhaalla mahdollisella kokoonpanollaan.

Arsenalin tilanne tukaloitui entisestää, kun kotiottelu Wolvesia vastaan päättyi vieraiden hallitessa 1–1. Sarjassa on takana kolme voitotonta ottelua peräkkäin ja viikolla 1–1-tasapeli Portugalissa Guimaresin kanssa alkaa varmasti asettamaan päävalmentaja Unai Emeryn aseman kyseenalaiseksi niin kannattajien kuin seurajohdonkin keskuudessa. Sivussa Leicesteriä vastaan ovat loukkaantuneet Dani Ceballos ja Granit Xhaka.

Ennakkosuosikista ei ole epäselvyyttä, kun Arsenalin rasitteena on vielä keskiviikon UEL-ottelu. Hieman yli 50 prosentin todennäköisyydellä toteutuva kotivoitto on kierroksen parhaita runkomerkkejä.

6 Sheffield W–Swansea 1

Championship. Sheffield hävisi viimeksi Blackburnin vieraana 1–2 vastoin pelin kuvaa, sillä ottelun maalipaikat jakautuivat tasaisesti joukkueiden välillä. Sheffield on ylittänyt reippaalla marginaalilla sitä kohtaan asetetut odotukset ja kuuluu rankingissa ehdottomasti nousukarsintapaikkaa tavoittelemaan ryhmään, mitä sen tämän hetken sarjasijoituskin indikoi.

Swansean peliesitys jäi yllättävän vaisuksi vieraissa Wigania vastaan 2–1-voittolukemista huolimatta. Swansea on nauttinut pitkin kautta suotuisasta onnesta, josta kertoo tappioton vieraspelisaldo. Swansea kuuluu myös nousukarsintapaikkaa tavoittelevaan ryhmään, mutta kärkijoukkueiden tasolle joukkueella on vielä pelillisesti iso harppaus.

Swansea peliesitykset eivät edelleenkään vastaa sen sarjasijoitusta, kun taas Sheffieldin sijoitus on linjassa tasaisen varman pelillisen suorittamisen kanssa. Isännät ovat laadultaan vain hieman heikompi ryhmä ja ansaitsevat tasaisessa ottelussa kotiedun myötä 44 prosentin suosikkiaseman, mikä nostetaan muutaman prosenttia ylipelattunakin rohkeasti piikiksi.

7 Hull–West Bromwich 12

Championship. Hull voitti jo kolmannen peräkkäisen ottelunsa kaadettuaan Fulhamin vieraissa 3–0. Hull hallitsi ottelussa 25 prosenttisesti palloa, mutta loi selkeään voittoon oikeuttavalla tavalla maaliodottamaa. Vaikka tulokset ovat kokonaisuudessaan hieman yläkanttiin peliesityksiin nähden, on Hullin pelitapa ollut tällä kaudella myrkkyä monille isommillekin joukkueille.

WBA haki maanantai-iltana täydet pisteet Stoken vieraana 2–0-voitollaan. Vaikka ottelussa ei maalipaikoilla juhlittu, loi WBA riittävästi paikkoja ansaitakseen voiton ja piti isännät poissa laadukkailta paikoilta. Voitto tuli tarpeeseen, sillä edellisellä härkäviikolla kärsityt pistemenetykset sarjanousijoita vastaan heikensivät asemia kärkikamppailussa. Tosin pistemenetyksiä olisi kauden aikana kuulunut tulla reilumminkin pelitapahtumiin nähden.

WBA ansaitsee vieraskentälläkin hieman yli 40 prosenttisen suosikkiaseman, mutta Hull on osoittanut vaarallisuutensa ja odotettu pelinkuva suosii vastahyökkäyksistä eläviä isäntiä. Ottelussa on ainekset hyvinkin runsasmaaliseen kohtaamiseen, ja melko tarkasti oikein pelatussa kohteessa on runsas rastitus paikallaan.

8 Wigan–Brentford X2

Championship. Wigan hävisi viimeksi kotonaan Swansealle 1–2, mutta olisi ansainnut pisteen vähän tapahtumia sisältäneestä ottelusta. Wiganin peliesityksissä ei hienouksia nähdä, ja kausi on sujunut melko tarkkaan odotusten mukaisesti. Hyökkäyspelaamista on kuitenkin pakko saada terävöitettyä, mikäli joukkue aikoo säilyttää sarjapaikkansa myös tällä kaudella.

Brentfordin kolmen peräkkäisen voiton putki tuli päätökseen, kun joukkue hävisi hallinnasta huolimatta kotona Huddersfieldille 0–1. Brentford syyllistyi hyvän jaksonsa jälkeen Huddersfieldia vastaan jälleen helmasyntiinsä hyökkäyspään tehottomuuteen, kun vastustaja esti parhaille laukaisusektoreille pelaamisen. Bees on kuitenkin Championship-standardeilla ehdoton laatujoukkue, jonka sijoituksen voi odottaa kohenevan merkittävästi kauden edetessä.

Brentford pelaa laadukasta jalkapalloa ja ansaitsee selvästi heikompaa Wigania vastaan vieraskentästä huolimatta hieman alle kerran kahdesta toteutuvan suosikkiaseman. Ristikakkonen kattaa kohteessa suuren todennäköisyyskentän, ja vierasvoitto on jäämässä viitisen prosenttia alipelatuksi.

9 Birmingham–Fulham 2

Championship. Birmingham hävisi viimeksi Cardiffin vieraana vaihderikkaiden tapahtumien jälkeen 2–4, mutta olisi ansainnut ottelusta vähintään pisteen. Birminghamin kausi on toistaiseksi vastannut melko hyvin ennen odotuksia, ja joukkueen ranking on pysynyt lähes muuttumattomana. Mielenkiintoinen yksityiskohta on joukkueen vahva menestys kotikentällä, jolla se on hävinnyt vain kerran ja päästänyt viisi maalia seitsemässä ottelussa.

Fulham yllätettiin viimeksi kotonaan housut kintuissa, kun Hull haki täydellisesti onnistuneella pelisuunnitelmallaan ansaitun 3–0-voiton Lontoosta. Fulham on jäänyt jo selvästi jälkeen sarjan kärkikahinoista, mutta se on ollut epäonninen useissa otteluissa suhteessa maaliodottamiin. Materiaaliltaan joukkue kuuluu ehdottomasti sarjan kolmen parhaan joukkueen kastiin ja pitkässä juoksussa laatu alkaa väistämättä näkymään myös kerätyissä pisteissä.

Isännät ovat esiintyneet kotonaan edukseen, mutta pieni otoskoko ja vastustajien heikohko taso saa Birminghamin kotitilastot näyttämään paremmalta kuin ne ehkä todellisuudessa ovatkaan. Tässä voi olla myös syy, miksi selvästi heikompi Birmingham on rastitettu Vakiossa 50 prosentin suosikeiksi. Todellisuudessa vieraat ansaitsevat noin 40 prosenttisen suosikkiaseman. Vierasvoiton tarjoama etu on hulppea, joten kohteessa tartutaan vierasvoittoon varman muodossa.

10 Leeds U–Blackburn 1

Championship. Leeds palasi kahden peräkkäisen pistemenetyksen jälkeen voittojen tielle kaataessaan kotona QPR:n 2–0 halliten myös pelitapahtumia voittoon oikeuttavalla tavalla. Leeds on useista pistemenetyksistään huolimatta sarjan laadukkain ja todennäköisin suoran nousun ansaitseva joukkue.

Blackburn jätti viime aikaiset vaikeudet hetkeksi taakseen kaataessaan kotona Sheffieldin 2–1, mutta pistejako olisi kuvannut paremmin maalipaikoiltaan tasaista ottelua. Viime viikon täydestä pistepotista huolimatta Roversin pelillisistä otteista kertovat tunnusluvut ovat olleet laskusuhdanteessa ja joukkue kuuluu rankingissa tasaisen harmaaseen alempaan keskikastiin.

Odotettu pelinkuva etenee isäntien selvässä kontrollissa, ja vieraiden iskun paikat jäävät auttamatta vähiin. Kotivoitto toteutuu noin 70 prosentin todennäköisyydellä. Vaikka suursuosikki on kerännyt peliä jo yli 80 pinnaa, on etua syytä etsiä muualta kuin Leedsin voiton ohituksesta. Ykkönen on kierroksen ehdoton runkomerkki.

11 Preston–Huddersfield X2

Championship. Preston nappasi viimeksi toisen peräkkäisen voittonsa kaataessaan Charltonin vieraissa 1–0 ja ansaitsi niukan voittonsa myös pelitapahtumien valossa. Preston on kuin varkain noussut sarjataulukossa jo toiseksi. Vaikka joukkue onkin nostanut tasoaan tällä kaudella, ei sitä missään nimessä voi vielä arvostaa kärkijoukkueiden kastiin.

Huddersfield on kääntänyt kurssinsa. Viimeksi kaatui vieraissa Brentford 1–0, ja tämä oli Terriereille jo seitsemäs tappioton ottelu peräkkäin. Voitto ei kuitenkaan ollut pelitapahtumien valossa täysin ansaittu ja pistejako olisi kuvannyt paremmin ottelua. Huddersfield kärsi alkukaudesta itse runsaasti huonosta onnesta, mutta myös joukkueen heikoissa kantimissa ollut peli on ottanut viime viikkoina selviä harppauksia eteenpäin. Hyvä tuloskunto on pääasiallisesti ansaittua.

Isännät ovat vieraiden hyvästä tuloskunnosta huolimatta selkeästi laadukkaampi joukkue ja ansaitsevat kotonaan noin 56 prosentin suosikkiaseman. Vakiossa Preston on kuitenkin kerännyt kymmenisen pinnaa liikaa peliä, joten kohteessa merkit on syytä asettaa hyvävireisen Terrierien venymisen puolesta.

12 Millwall–Charlton 1

Championship. Millwall oli epäonninen hävitessään Readingin vieraana 1–2. Millwall loi ottelussa enemmän maaliodottamaa, mutta isännät onnistuivat kahdesti boksin ulkopuolelta lähteneillä laukauksilla. Millwall on onnistunut ylittämään sitä kohtaan ennen kauden alkua asetettuja odotuksia ja pelilliset otteet olisivat oikeuttaneet nähtyä parempaankin pistesaaliiseen.

Charlton hävisi viimeksi kotonaan Prestonille 0–1 ja myös pelitapahtumat tukivat vieraiden pienen marginaalin voittoa. Charlton on sarjataulukossa edelleen sijalla kymmenen, johon sen ei peliesitystensä mukaan pitäisi missään nimessä kuulua. Alkukaudesta kerätyt pisteet ovat antaneet melko vahvan turvamarginaalin putoamisuhkaa vastaan, mutta sijoitus todennäköisesti laskee melko lähelle putoamisviivan tuntumaa.

Millwall on joukkueista pykälän laadukkaampi ja elää kotikentältä raavituista pisteistä. Noin 50 prosentin todennäköisyydellä toteutuva kotivoitto nostetaan rohkeasti varmaksi, vaikka se onkin kerännyt peliä muutaman prosentin liikaa

13 QPR–Middlesbrough 12

Championship. QPR kärsi toisen peräkkäisen tappion jäätyään viime kierroksella pelillisesti pahoin Leedsin jalkoihin 0–2-tappioon päättyneessä ottelussa. Kokonaisuudessaan Ärrien kausi on sujunut jopa yli odotusten, sillä joukkuetta ennakoitiin alempaan keskikastiin tai pahimmillaan jopa putoajakandidaattien joukkoon. Joukkue pystyy tasaiseen suorittamiseen oman tasoisiaan ryhmiä vastaan, mutta ehdottomia laatujoukkueita vastaan taso ei riitä. Tästä ovat esimerkkinä kaksi viimeistä ottelua.

Boron tilanne synkkenee kierros kierrokselta. Viimeksi tuli ansaittu 0–2-tappio Derbyn vieraana, eikä peliesitys jättänyt epäselvyyttä joukkueiden paremmuudesta. Ennen kauden alkua nousukarsintoja hätyytteleväksi joukkueeksi arvostettu Boro on luisunut sarjataulukossa jo putoamisviivan alapuolelle. Tuntuvaa pudotusta on tapahtunut myös joukkueen arvostustasoissa, vaikka putoajakandidaatiksi on vielä reilu turvamarginaali laadukkaan pelaajamateriaalin ansiosta.

QPR ottaa kotikentällään enemmän riskejä hyökkäyskolmanneksen valinnoissaan, mikä on näkynyt maalipaikkoina kummassakin päässä kenttää. Siitä voi hyötyä myös vieraiden sarjan nuhaisin hyökkäyspelaaminen. Isännät vievät ottelun nimiinsä 55 prosentin todennäköisyydellä, mutta kotivoittoa ei ylipelattunakaan ole mielekästä tiputtaa pois rivistä Boron vaikeuksien vuoksi. Vieraiden yllätysvoitto on kuitenkin syytä ottaa mukaan rivin arvoa nostattamaan.


Alla oleva taulukko avautuu ja kutistuu klikkaamalla otsikkoa.

+Pelisuositus
NroOtteluTod.näk. (%)Pelisuositus
1 1 Tottenham - Sheffield U1X
2Burnley - West Ham1
3Southampton - Everton2
4Newcastle U - BournemouthX2
5Leicester - Arsenal1
6Sheffield W - Swansea1
7Hull - West Bromwich12
8Wigan - BrentfordX2
9Birmingham - Fulham2
10Leeds U - Blackburn1
11Preston - HuddersfieldX2
12Millwall - Charlton1
13QPR - Middlesbrough12
Järj. (6+0), 16,00 e


+Pelijakauma vihjettä laadittaessa
KohdeOttelu1x2
1Aston Villa - Liverpool622216
2Manchester C - Southampton482923
3Brighton - Norwich C292843
4Arsenal - Wolverhampton433027
5West Ham - Newcastle U582320
6Sheffield U - Burnley492823
7Watford - Chelsea292546
8Fulham - Hull312544
9Blackburn - Sheffield W492526
10Leeds U - QPR82107
11Derby - Middlesbrough661915
12Luton - Nottingham542719
13Cardiff C - Birmingham672014