Kommentti: Homo ammattilais­jalkapalloilija hurmasi Twitterin – ”Vaiettu tabu miesten urheilussa”

Julkaistu:

Kommentti
Saksalaisen jalkapallon yksi suuri puheenaihe on viime päivinä ollut ”gay_Bundesligaspieler”, kirjoittaa toimittaja Johanna Nordling.
Uusi, anonyymi Twitter-tili herättää harvoin isompaa huomiota. Viime päivinä Saksassa käyttäjä nimeltä gay_Bundesligaspieler nousi kuitenkin suosioon, sillä hän esitteli itsensä homoseksuaaliksi ammattilaispelaajaksi jalkapallon 2. Bundesliigassa.

Pelaaja sanoi harkitsevansa kaapista ulos tuloa ja haluavansa kokeilla sosiaalisessa mediassa, miten hänet otettaisiin vastaan ja kestäisikö hän paineita. Ask me anything, hän kirjoitti: kysykää mitä tahansa.

Kysymysten sijaan anonyymi pelaaja sai tuhansilta käyttäjiltä positiivista palautetta, rohkaisua ja kannustusta. Pari päivää myöhemmin hän kirjoitti olevansa yllättynyt niin suuresta tuesta, mutta miettivänsä yhä, miten ystävät, perhe ja joukkuekaverit suhtautuisivat ulostuloon.

Lisäksi hän sanoi pelkäävänsä uhkauksia ja sitä, että uuden sopimuksen saaminen saattaisi vaikeutua, jos hän olisi julkisesti kertonut olevansa homo.

Leikkiikö joku vakavalla aiheella?

Onko anonyymi käyttäjä oikeasti homoseksuaali ammattilaispelaaja, on tietysti epävarmaa. Viestit vaikuttavat vilpittömiltä ja idea järkevältä. Mutta kuka tietää, ehkä kyseessä on vain omituinen trollitili, joku joka leikittelee vakavalla aiheella.

Anonyymin pelaajan huolet ovat joka tapauksessa aitoja. Maailman suurimman lajin, jalkapallon, suursarjoissa yksikään aktiivipelaaja ei ole vielä paljastanut homoseksuaalisuuttaan, joten haloo olisi todennäköisesti suuri.

Kaapista tullut pelaaja saisi varmasti paljon kunnioitusta ja kiitosta, mutta nyky-yhteiskunnassa valitettavasti myös ahdasmielisyys kukoistaa. Esimerkiksi Gareth Thomas, pelaajauransa loputtua homoseksuaalisuudestaan kertonut rugbylegenda, sai valtavasti positiivista huomiota ulostulostaan, mutta hänet myös hakattiin kadulla vuosi sitten.


Seksuaalista identiteettiään piilottelevia urheilijoita ei todellakaan käy kateeksi. Huipulla urheileminen tuo jo sinänsä kovia paineita, ja kun ihmisen pitää vielä kätkeä tärkeä osa identiteettiään ja jatkuvasti pelätä totuuden paljastumista, painekattilan voisi kuvitella käyvän sietämättömäksi.

Piilottelu on sekin valinta. Ei oikea eikä väärä, vaan oma valinta.

Keskustelu vaietusta aiheesta

Jokainen ulos piilosta uskaltava on joka tapauksessa suuren hatunnoston ansainnut. Sillä jokainen ulostulo vähentää homoseksuaalisuuden tabuluonnetta urheilussa ja tuo nuorille uuden, rohkean ja tarpeellisen esikuvan.

On lopulta yhdentekevää, onko huomiota herättänyt Twitter-tili aito, oikean pelaajan ylläpitämä vai ei. Väliä on jo sillä, että tästä teemasta, vaietusta tabusta miesten urheilussa, jälleen keskustellaan.

Jonain päivänä ensimmäinen tunnettu jalkapalloilija astuu julkisuuteen – ja se päivä lähestyy.

Ja vielä...

Tanskan jääkiekkoliigassa nähtiin juuri merkittävä avautuminen, kun maalivahti Jon Lee-Olsen kertoi televisiossa homoseksuaalisuudestaan. Hän tunsi olevansa valmis ottamaan askeleen ja halusi näyttää, ”että myös homo voi pelata jääkiekkoa”. Lee-Olsen sai paljon kiitosta ja tukea seuraltaan, joukkuetovereiltaan ja myös muiden seurojen pelaajilta.