Sotilastervehdykset johtivat kurinpitotoimiin Saksan jalkapallossa

Julkaistu:

jalkapallo
Kansainvälisillä kentillä poliittisia mielenilmauksia nähtiin jo viime vuoden MM-kilpailuissa .
Vähintään viisi saksalaista jalkapallojoukkuetta joutuu kurinpitotoimien kohteeksi, koska niiden pelaajat ovat imitoineet otteluissaan Turkin maajoukkuepelaajien käyttämää sotilastervehdystä.

Recklinghausenin alueelta läheltä Gelsenkircheniä kolme joukkuetta joutui tutkintaan, koska sosiaalisessa mediassa julkaistut kuvat kertoivat pelaajien juhlineen maaleja sotilastervehdyksin. Baijerin alueella kaksi joukkuetta on asetettu tutkintaan.

– Yhdessä tapauksessa kyseessä oli koko joukkue ja toisessa viisi tai kuusi pelaajaa, Westfalenin jalkapallo- ja urheilujärjestön puheenjohtaja Hans-Otto Matthey kertoi uutistoimisto AFP:n sisaryhtiö SID:lle.

Sotilastervehdyksestä tuli kuuma aihe sen jälkeen, kun Turkin pelaajat käyttivät sitä maaleja juhliessaan viime viikolla Ranskaa ja Albaniaa vastaan pelaamissaan EM-karsintaotteluissa. Tervehdystä pidetään viittauksena Turkin Syyriaan kohdistamaan sotilasoperaatioon. Euroopan jalkapalloliitto tutkii Turkin pelaajien toimintaa poliittisesti provokatiivisena eleenä.

Sekä Baijerissa että Pohjois-Saksassa jalkapalloalueiden toimielimet uhkasivat pelaajia kovilla rangaistuksilla, jos poliittiset eleet jatkuvat.

St. Pauli antoi potkut pelaajalleen - maajoukkueessakin kuohahti

Saksassa asuu miljoonia turkkilaisia tai turkkilaistaustaisia ihmisiä. Nyt tutkinnan kohteeksi asetetut tapaukset sattuivat alemmilla sarjatasoilla, mutta myös korkeampien sarjatasojen ja maajoukkuetason pelaajat ehtivät hämmentää keitosta Saksassa.

Toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelaava St. Pauli antoi potkut keskikenttäpelaaja Cenk Sahinille, joka Instagramissa ilmaisi tukensa Turkin sotilastoimille.

Turkkilaistaustaiset Saksan maajoukkuepelaajat Ilkay Gündogan ja Emre Can tykkäsivät sosiaalisessa mediassa kuvasta, jossa Turkin pelaajat käyttävät sotilastervehdystä 1–0-voittoon päättyneen Albania-ottelun yhteydessä.

Kohun noustua kaksikko poisti tykkäyksen ja pahoitteli tapahtunutta. Gündogan ja Can pelasivat viime viikolla EM-karsintaa Saksan riveissä.

– Vastustamme kaikenlaista väkivaltaa ja syrjintää, Saksan jalkapallomaajoukkueen joukkueenjohtaja Oliver Bierhoff kommentoi asiaa AFP:n mukaan.

Özil ja Gündogan saivat vihat niskoilleen viime vuonna

Saksan maajoukkueen turkkilaistaustaiset pelaajat joutuivat silmätikuiksi jo viime vuonna, kun Ilkay Gündogan ja Mesut Özil poseerasivat samassa kuvassa Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoganin kanssa ennen MM-kilpailuja.

Hallitseva maailmanmestari Saksa jäi alkulohkoon Venäjällä pelatuissa MM-kilpailuissa ja esimerkiksi Özil sai kovaa kritiikkiä peliesityksistään. MM-kilpailujen jälkipuinnissa esiin nostettiin myös Erdoganin tukeminen, ja Özil lähti maajoukkueesta. Jäähyväiskirjeessään hän syytti Saksan jalkapalloliittoa rasismista. Özilin mukaan häntä pidettiin voiton hetkellä saksalaisena, mutta tappion tullen turkkilaisena.

MM-kilpailuissa poliittisia kannanottoja harrastivat Sveitsin pelaajat, joista kosovolaistaustaiset Granit Xhaka ja Xherdan Shaqiri sekä Stephan Lichtsteiner tuulettivat Serbiaa vastaan maalia muodostamalla käsillään albaanien kansallisen tunnuksen kaksipäisen kotkan. Pelaajat saivat sakot toiminnastaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt