Englannin tähdet jatkuvan rasistisen huutelun kohteena Bulgariassa – ottelu keskeytetty jo kahdesti: ”Voin fyysisesti pahoin kun katselen tätä”

Julkaistu:

em-karsinnat
Englannin tummaihoiset pelaajat ovat saaneet osakseen rasistisia apinahuutoja Bulgariassa, Sky Sports raportoi Sofiasta.
Jalkapalloviranomaisten huolet Bulgarian ja Englannin EM-karsintaottelusta Sofiassa ovat toteutuneet. Ennen peliä maiden välillä käytiin paljon keskustelua siitä, jatkuvatko bulgarialaisfanien rasistiset huudot, kun Englanti pelaa maan kansallisstadionilla maanantaina.

Osa Vasil Levski-stadionin katsomoista on suljettu rangaistuksena rasististen välikohtausten johdosta. Ne tapahtuivat otteluissa Kosovoa ja Tshekkiä vastaan. Kaikkiaan 5 000 paikkaa on tyhjillään Euroopan jalkapalloliitto Uefan määräyksestä.

Ottelu on yhä käynnissä, mutta pelot ovat toteutuneet. Brittimedia Sky Sports raportoi paikan päältä ”selviä apinahuutoja”. Ottelu jouduttiin keskeyttämään kahdesti avausjaksolla huutelun vuoksi.

Reilun puolen tunnin pelin jälkeen Englannin pelaajat tekivät selväksi managerilleen Gareth Southgatelle kuulleensa useita rasistisia huutoja katsomosta. Protokollan mukaisesti Southgate vei asian eteenpäin erotuomareille, joka käsitteli asiaa otteludelegaatin kanssa. Sen jälkeen stadionilla kuulutettiin, jossa varoitettiin rasistisia huutoja vastaan.

Huutelu ei kuitenkaan loppunut. Sky Sportsin paikalla olleen toimittajan mukaan hän kuuli ensimmäisen kuulutuksen jälkeen useita apinahuutoja, jotka kohdistettiin Englannin tummaihoisiin pelaajiin Tyrone Mingsiin ja Marcus Rashfordiin.


– Olen kuullut selviä apinahuutoja kuudesti viimeisen 10 minuutin aikana, kun Mings tai Rashford on koskenut palloon. Yksi fani huusi selvästi: ”Hei, apina”, kun Mings syötti, toimittaja Rob Dorsett raportoi.

– Pienet faniryhmät huutelevat kotifanien päädyssä, huutelu ei ole levinnyt laajemmin yleisön joukkoon. Englannin pelaajat kuulivat huutelun ja noudattivat Uefan protokollaa. Kuulutus, jossa varoitettiin huutelun jatkamisesta, sai yleisöltä tyrmäävän vastaanoton. Bulgarian kapteeni Ivelin Popov tuli juttelemaan järjestyksenvalvojien kanssa ja vetosi faneihin, jotta nämä lopettaisivat.

Ottelu jouduttiin keskeyttämään kahdesti avausjaksolla. Erotuomari Ivan Bebek on toiminut toistaiseksi protokollan mukaan. Seuraava askel, jos huutelu jatkuu, on keskeyttää ottelu. ITV:n asiantuntijana toimiva Roy Keane latasi tilanteesta suorat sanat.

– Protokollista voidaan puhua ummet lammet, mutta istun täällä ja olen raivoissani. Tämä on sydäntä särkevää. Peli on ohi, mutta voin fyysisesti pahoin kun katselen tätä, Keane latasi.

Englanti on tehnyt Bulgariasta nurmella selvää jälkeä. Se johtaa ottelua 4–0 avausjakson jälkeen. Ross Barkley on tehnyt kaksi, Raheem Sterling sekä Rashford yhden mieheen.