Tshekki yllätti Englannin EM-karsinnoissa

Julkaistu: , Päivitetty:

Jalkapallo
Debytantti katkaisi maalillaan Englannin kymmenen vuoden putken.
Englannin voittokulku jalkapallon EM-karsinnoissa päättyi perjantaina yllätystappioon Tshekille. Tshekki nousi kotonaan Prahassa tappioasemasta 2–1-voittoon.

Tappio on Englannin ensimmäinen EM- tai MM-karsinnoissa sitten vuoden 2009, jolloin se hävisi MM-karsinnoissa Ukrainalle. Vaikka Englannin menestys itse arvokisoissa on sen jälkeen ollut vaihtelevaa, oli se pelannut peräti 43 perättäistä karsintapeliä ilman tappiota.

Näissä karsinnoissa Englanti oli voittanut kaikki ottelunsa ennen tätä, ja voitto olisi varmistanut joukkueen paikan ensi vuoden EM-turnauksessa. Nyt Englanti joutuu vielä tekemään töitä EM-paikan eteen, vaikka johtaakin yhä lohkoa. Yhden ottelun enemmän pelannut Tshekki on tasapisteissä Englannin kanssa. Kosovo on neljän pisteen päässä.

Harry Kane vei Englannin johtoon pilkulta jo viidennellä peliminuutilla. Jakub Brabec tasoitti vain neljä minuuttia myöhemmin. Vaihtomies Zdenek Ondrasek teki Tshekin voittomaalin 85. minuutilla.

Ondrasek, 30, pelasi ensimmäisen maaottelunsa.

– Suorituksemme ei tänään vain ollut tarpeeksi hyvä, niin yksinkertaista se on. Meidän olisi luultavasti pitänyt pystyä tasapeliin, mutta lopussa päästämämme maali tuli juuri sellaisesta paikasta, joita tänään annoimme, Englannin päävalmentaja Gareth Southgate sanoi.

– Koimme alussa valtavan iskun, mutta emme panikoineet ja saimme tasoituksen pian. Ensimmäisellä puoliajalla olimme parempi joukkue. Tauon jälkeen olimme paineen alla, mutta voitontahtomme johti voittomaaliin, Tshekin päävalmentaja Jaroslav Silhavy analysoi Uefa.comin mukaan.

Lohkon toisessa ottelussa Montenegro ja Bulgaria pelasivat maalittoman tasapelin, mikä vei molempien joukkueiden saumat päästä kisoihin lohkovaiheen kautta.

Turkki voitti viime hetken maalilla

H-lohkossa Turkki ja Ranska tarrautuivat tiukasti kisapaikkoihin. Tähän asti Islanti on ollut hyvin mukana taistelussa EM-paikasta, mutta nyt Turkki ja Ranska repäisivät kuuden pisteen etumatkan pohjoismaalaisiin.

Maailmanmestari Ranska haki Reykjavikista tärkeän 1–0-voiton Islannista. Ottelun ainoan maalin teki Olivier Giroud tunnin pelin jälkeen vihelletystä rangaistuspotkusta. Ratkaisevan pilkun aiheutti Antoine Griezmannin rikkominen rangaistusalueella.

– Tämä oli todella vaikea, kova ottelu. Me tarvitsimme kolme pistettä ja nyt meillä on tärkeä kotiottelu edessä, sanoi Griezmann viitaten maanantain Turkki-otteluun.Turkki oli lähellä jäädä Istanbulissa tasapeliin Albaniaa vastaan, mutta Cenk Tosun pelasti isännät iskemällä ottelun ainoan maalin 90. minuutilla.

Andorralle vihdoin voitto

H-lohkon ilta oli ikimuistoinen myös kääpiövaltio Andorralle, joka vältti ensimmäistä kertaa EM-karsintojen historiassa tappion. Andorra otti kotikentällään 1–0-voiton Moldovasta.

Andorra oli ensimmäistä kertaa mukana vuoden 2000 EM-kisojen karsinnoissa ja oli siitä lähtien hävinnyt 56 ottelua perättäin. Nyt putki katkesi ja joukkue otti saman tien kolme pistettä.

MM-karsinnoissa Andorra on pärjännyt hiukan paremmin, niistä sillä on tilillään kaksi voittoa ja kolme tasapeliä. Yhden niistä antoi sille Suomi, joka jäi 0–0-tasapeliin Andorra la Vellassa vuonna 2005.

B-lohkossa Ukraina on lähellä kisapaikkaa voitettuaan Liettuan 2–0 Ruslan Malinovskyin kahden maalin turvin. Seuraavassa ottelussa sille riittää tasapeli Portugalia vastaan kisapaikan varmistamiseen.

Portugali on lohkossa toisena, viiden pisteen päässä Ukrainasta. Portugali jyräsi perjantaina kotonaan 3–0-rutiinivoittoon Luxemburgista.

Cristiano Ronaldo teki yhden Portugalin maaleista. Osuma oli supertähdelle jo maajoukkueuran 94:s.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt