Vakio: Italia ja Armenia kierroksen varmimmat

Julkaistu:

Vakioveikkaus
Englannin alasarjoista löytyy useita rivin arvoja nostavia ohipelejä.

1 Bosnia-Herts.–Suomi 1X

EM-karsinnat: Bosnian kisahaaveet kokivat viimeksi kovan kolauksen, kun se hävisi yllättäen vieraissa Armenialle 2–4. Bosnia oli Kansojen liigassa todella kovassa iskussa ja voitti oman lohkonsa. EM-karsinnoissa peli ei ole kulkenut vastaavalla tavalla ja pisteitä on tiputettu siellä sun täällä pitkin karsintoja. Kisapaikka näyttää epätodennäköiseltä, mutta mahdollisuudet ovat olemassa myös Kansojen liigan menestyksen tarjoaman takaportin kautta. Joukkueen iskukyky on huomattavasti normaalia heikompi, kun joukkueen ykköstykki Edin Dzeko mursi poskensa viimeisessä maaottelutaukoa edeltävässä ottelussaan.

Suomi hävisi viimeksi Ratinassa Italialle 1–2, mutta onnistui pitämään Italian odotettua paremmin poissa vaarallisilta maalipaikoilta. Tappio oli joka tapauksessa pelitapahtumien valossa ansaittu. Suomen menestys karsinnoissa ei ole ollut sattumaa. Joukkue pelaa parhaimmillaan todella laadukkaasti ja potentiaalinsa ylärajoilla, kuten menestyvän joukkueen kuuluukin. Kisapaikka on todennäköisempi kuin ikinä ja se on mahdollista varmistaa jo tämän maajoukkuetauon aikana.

Bosnia on Dzekon poissaolosta ja Huuhkajien hurjasta vireestä huolimatta laadukkaampi joukkue ja ansaitsee kotonaan noin 45 prosentin suosikkiaseman. Ottelu on lähtökohdiltaan todella vähämaalinen, sillä odotettu pelin kuva, Dzekon poissaolo ja Suomelle hyvin kelpaava tasapeli luovat otollisen maaperän maalittomalle tasapelille. Alipelattu isäntien voitto tarjoaa parhaan edun, mutta myös aavistuksen alipelatuksi jäänyt tasapeli mahdutetaan mukaan.

2 Tanska–Sveitsi X2

EM-karsinnat: Tanska joutui viimeksi tyytymän pelitapahtumien suvereenista hallinasta huolimatta pisteeseen maalittomaan tasapeliin päättyneessä ottelussa Georgiaa vastaan. Kokonaisuudessaan Tanskan karsinnat ovat sujuneet vakuuttavasti, ja joukkue on viiden pelatun ottelun jälkeen edelleen tappioitta.

Sveitsi voitti viimeksi kotonaan odotetun suvereenisti Gibraltarin 4–0. Sveitsi on viime MM-kisoista asti ollut hyvässä nosteessa ja joukkueessa on saatu toteutettua matillista nuorennusleikkausta. Kuluvat EM-karsinnat ovat sujuneet erinomaisesti, kun joukkue on neljän ottelun jälkeen tappioitta ja omissa on kolissut vain neljästi. Neljästä päästetystä maalista peräti kolme syntyi viime ottelussa joukkueen kohdattua juuri Tanskan. Sveitsi menetti 3–0-johtoasemansa viimeisen viiden minuutin aikana.

Kumpikin joukkue on tappioitta ja kisapaikat lohkossa vielä täysin jakamatta. Tanska ansaitsee kotiedun turvin hieman yli 40 pinnan suosikkiaseman, mutta aavistuksen ylipelattu kotivoitto pakottaa kääntämään katseet tasapelin ja vieraiden menetyksen puoleen. Kummallekin joukkueelle elintärkeä ottelu, jota ei ainakaan saa hävitä. Runsas rastitus paikallana.

3 Italia–Kreikka 1

EM-karsinnat: Italia on ollut odotetusti omassa kastissaan J-lohkossa, vaikka viimeisin 2–1-voitto Suomesta herättikin keskustelua etenkin voittomaaliin johtaneen rangaistuspotkun osalta. Roberto Mancinin ”Azzurri” näyttää jälleen elinvoimaiselta joukkueelta hänen edeltäjänsä Giampiero Venturan katastrofaalisesti MM-kisoistakin ulosjääneeseen joukkueeseen verrattuna. Joukkueen nuorennusleikkaus näyttää edistyvän onnistuneesti ja useat nuoret pelaajat alkavat vakiinnuttaa paikkaansa joukkueessa ennen kesän EM-kisoja.

Kreikka on alisuorittanut rajusti läpi karsintojen. Viimeisimpänä 1–1-tasapeli kotona Liechtensteinin kanssa kertoo paljon joukkueen tämän hetkisestä tasosta. Kreikan tutuksi tullutta laadukasta puolustusta ei näissä karsinnoissa ole nähty, vaikka joukkueesta löytyy laadukasta toppariosaamista useamman pelaajan verran. Kreikan kisapaikan karattua käsistä joukkueen hollantilainen päävalmentaja John van ’t Schip päätti jättää useita kokeneita pelaajia ulos joukkueesta antaakseen nuorille pelaajille ja joukkueen kehitykselle tärkeitä kilpailullisia pelejä. Ulos Italiaa ja Bosnia-Hertsegovinaa vastaan pelattavista otteluista jäivät vakiokasvot, kuten Kostas Manolas, Sokratis Papastathopoulos ja Andreas Samaris.

Kotivoitto toteutuu hieman yli 80 prosentin todennäköisyydellä ja kotiyleisönsä edessä pelaava Azzurri saattaa innostua paukuttumaan rumatkin lukemat nuoria pelaajiaan sisään ajavaa Kreikkaa vastaan. Ykkönen on ehdoton varmavalinta.

4 Norja–Espanja 2

EM-karsinnat: Norja otti viimeksi tärkeän vieraspisteen Ruotsia vastaan 1–1-päättyneessä ottelusta. Norjan jalkapallo menee tällä hetkellä kovaa vauhtia eteenpäin ja useampi joukkueen avainpelaajista pelaa Euroopan pääsarjoissa isoissa rooleissa. Muutaman vuoden takaisena ”teinisensaationa” pidetty Martin Odegaard on aloittanut kautensa Espanjassa Real Sociedadissa todella vahvasti ja hänestä voi odottaa Norjan jalkapallon nousun ruumiillistumaa tulevina vuosina.

Espanja on ollut lohkossa odotetun suvereeni ja voittanut kaikki pelaamansa kuusi ottelua. Viimeksi käteltiin 4–0-voitto kotona Färsaarista. Roberto Moreno otti joukkueen vetovastuun Luis Enriquen vetäydyttyä tehtävästään perheessään tapahtuneen tragedian takia. Morenolla on käytössään yksi maailman parhaista ja laajimmista rostereista ja muutoksia edelliseen Färsaaret-otteluun nähdään varmasti Norjaa vastaan.

F-lohkossa tilanne on Espanjan takana äärimmäisen tasainen, eikä Espanjalla ole varaa aliarvioida motivoitunutta Norjaa. Noin 65 prosentin todennäköisyydellä toteutuva vierasvoitto on vakiossa oikein pelattu merkki ja kohteessa on tyytyminen Espanjan korkean suoritustason ylläpitoon myös vieraskentällä motivoituneempaa Norjaa vastaan.

5 Liechtenstein–Armenia 2

EM-karsinnat: Liechtensteinin ylsi viime kierroksella toistaiseksi näiden EM-karsintojen maksimisuoritukseensa saadessaan Kreikalta vieraspisteen 1–1-päättyneestä ottelusta. Liechtensteinin kilpailullisissa otteluissa pisteiden saaminen on todella harvinaista, ja vastustajat ovat tällöin usein saman kaliiberin joukkueita kuten Gibraltar. Kansojen liigassa vuosi sitten Liechtensteinin vastaava ottelu Armenian kotistadionilla päättyi kuitenkin 2–2-tasapeliin, josta isännät ammentavat varmasti motivaatiota lauantain kohtaamiseen.

Armenia ilmoittautui vielä mukaan taisteluun kisapaikasta voitettuaan kotona Bosnia-Hertsegovinan 4–2. Armenian kannalta paha takaisku tämän maajoukkuetauon karsintapelejä ajatellen on maan kaikkien aikojen parhaan pelaajan Henrik Mkhitaryanin poissaolo. Kuten saattaa olettaa, Armenian joukkue ja pelitapa on rakennettu hyvin pitkälti palvelemaan Mkhitaryanin vahvuuksia. Kuluvissa EM-karsinnoissa joukkue on pystynyt kuitenkin nostamaan tasoaan ja myös puolustuspelaaminen on ollut aikaisempaa paremmalla tasolla.

Mkhitaryanin poissaolosta huolimatta tasoeron on vieraiden hyväksi selvä. Kun huomioidaan, että Armenialla on teoreettiset mahdollisuudet kisapaikkaan, ei asennetta tule vierailta ottelusta puuttumaan. Armenia ei myöskään todennäköisesti pääsee pelaamaan vahvuuksillaan vastahyökkäysten kautta, mutta vierasvoiton todennäköisyys on silti lähellä 80 prosenttia. Vieraat ovat kymmen pinnaa alipelattuina varmavalinnan arvoisia.

6 Southend U–AFC Wimbledon 1

Ykkösliiga: Southend kärsi toisen peräkkäisen tappionsa hävitessään ansaitusti Gillinghamin vieraana 1–3. Southend säilyi kuin säilyikin sarjassa viime kaudella, eikä joukkue uusiutunut kesän aikana juuri lainkaan. Viime kaudelta tuttu rämpiminen näyttää jatkuvan myös kuluvalla sesongilla, ja varsinkin puolustuspelaaminen on ollut alkukaudesta hälyttävällä tasolla.

Wimbledon otti kauden ensimmäisen voittonsa kaadettuaan kotonaan Rochdalen 3–1, mutta ei ollut ottelussa merkittävästi parempi osapuoli. Kauden ensimmäinen voitto raavittiin hyvällä onnella pelin kuvan vastaisesti. Viime kaudella maalieron turvin sarjassa säilyneen Wimbledonin taso on laskenut viime kaudesta entisestään, ja sarjassa säilyminen tekee todella tiukkaa.

Sarjan heikoimpiin kuuluvien joukkueiden kohtaaminen, jossa isännät ovat vaivoin 40 prosentin suosikkeja. Southendille ei paljon parempaa paikkaa kauden ensimmäisen voiton nappaamiseksi voisi tarjota, joten kahden heikon joukkueen kohtaamisessa luotetaan kotijoukkueen taistelutahdon kantavan pidemmälle.

7 Bristol R–MK Dons X2

Ykkösliiga: Anssi Jaakkolan edustama Bristol on hyvässä vireessä. Viimeksi kaatui kotona Rotherham vakuuttavan peliesityksen siivittämänä 1–0. Joukkue vältti viime kaudella putoamisen noikasto, mutta mukana oli myös epäsuotuisaa varianssia. Tällä kaudella joukkue näyttää löytäneen kenttätasapainon viime kautta paremmin, ja Jaakkolan johtama puolustus on ollut alkukaudesta täyttä rautaa.

MK Donsilla on meneillään synkkä neljän peräkkäisen tappion jakso. Viimeksi takkiin tuli kotona Burtonia vastaan 0–3. Vaikka isännät olivat ottelussa mukana loppulukemia paremmin, ei tappiota voinut pitää vääränä. Muutoksia kokeneen joukkueen peli ei ole toistaiseksi loksahtanut kohdalleen, mutta materiaalin pitää riittää putoamisen välttämiseksi.

Vieraiden huonosta tuloskunnosta huolimatta ei joukkueiden välinen tasoero ole kovin suuri. Kotivoitto toteutuu noin 47 prosentin todennäköisyydellä, mutta vakiossa pelikansa on arvostanut isännät lähes 70 prosenttiseen suosikkiasemaan. Viime aikaisia tuloksia vastaan meneminen kannattaa, ja Bristolin ohitus on kierroksen parhaita ideahakuja.

8 Portsmouth–Gillingham FC 1

Ykkösliiga: Portsmouth otti toisen peräkkäisen voiton kaadettuaan viime kierroksella vieraissa Doncasterin 2–1. Voitto oli kuitenkin pelin kuvan vastainen, eikä kolmen pisteen potti missään nimessä täysin ansaittu. Portsmouth oli viime kaudella lähellä nousua ja tavoite oli selkeä myös tähän kauteen lähdettäessä. Pompeyn alkukausi on kuitenkin jättänyt pelillisesti runsaasti toivomisen varaa, ja joukkueen tekeminen on vielä toistaiseksi kaukana viime kauden parhaista otteista.

Gillingham palasi kotonaan voittojen tielle kaadettuaan viimeksi Southendin 3–1. Gillingham oli pelillisesti melko lailla loppulukemia vastaavalla tavalla vieraita edellä. Kesällä tuntuvasti heikentynyt Gillingham on kerännyt alkukaudesta hieman liikaa pisteitä suhteessa peliesityksiinsä ja kuuluu tälläkin kaudella putoamista vastaan taistelevien joukkueiden ryhmään.

Isännät ovat useamman luokan laadukkaampi ryhmä, vaikka alkukauden peliesitykset eivät parasta Pompeyta ole toistaiseksi tarjonnetkaan. Noin 60 prosentin todennäköisyydellä toteutuva kotivoitto kuuluu oikein pelattuna kierroksen ehdottomiin runkomerkkeihin.

9 Oxford U–Doncaster 1

Ykkösliiga: Oxford on äitynyt kovaan lyöntiin ja edellinen tappio on jo yli kuukauden takaa. Viimeksi joukkue tasasi pisteet vieraissa Accringtonin kanssa 2–2. Vaikka pisteitä on kertynyt peliesityksiin nähden aavistuksen liikaa, on Oxford viime kautta laadukkaampi ja etenkin hyökkäyspelaaminen on ottanut kaivattuja kehitysaskelia.

Doncaster oli viimeksi epäonninen hävittyään selkeästä hallinnasta huolimatta kotonaan Portsmouthille 1–2. Rovers oli viime kaudella lähellä nousua Championshipiin, mutta tie nousi lopulta pystyyn karsinnoissa Charltonia vastaan. Valioliigassakin nimeään itselle tehnyt Darren Moore on muuttanut Doncasterin pelitapaa syvemmältä puolustavammaksi, mikä on alkukaudesta näkynyt joukkueen otteluiden maalimäärien selvänä laskuna.

Oxford on nostanut tasoaan tällä kaudella, ja joukkueet kuuluvat rankingissa samaan tasaiseen ryhmään. Kotivoitto toteutuu hieman alle 50 prosentin todennäköisyydellä ja kelpaa aavistuksen alipelattuna varmaksi asti.

10 Blackpool FC–Rotherham X2

Ykkösliiga: Blackpool voitti viimeksi kotonaan Lincolnin 2–1 ja ansaitsi niukan voittonsa myös pelitapahtumien valossa. Kesällä muutoksia kokeneen Blackpoolin alkukausi on ollut pelillisesti raikas. Joukkueen alkukaudesta keräämät 20 pistettä ovat linjassa peliesitysten kanssa.

Rotherham jyräsi viime kierroksella kotonaan Coventryn peräti 4–0 ja ansaitsi myös pelitapahtumien valossa murskavoiton. Rotherham on saanut viime kausina tavaramerkikseen hissijoukkueen maineen ja pelannut hyvän kauden Ykkösliigassa vain tullakseen seuraavalla kaudella rytinällä alas Championshipista. Alkukaudesta puolustuspelaaminen on ollut sarjan parhaiden tasolla, mutta hyökkäys kaipaa tasaisuutta ja vastuunkantajia tasaisissa otteluissa.

Kurinalaisesti puolustavia vieraita voi pitää hieman laadukkaampana joukkueena, mutta kotiedun turvin isännät ansaitsevat noin 40 prosentin suosikkiaseman. Kotivoitto on kerännyt viisi pinnaa liikaa peliä, ja etu löytyy kohteessa isäntien ohituksesta.

11 Rochdale–Accrington S 1

Ykkösliiga: Rochdale kärsi kolmannen peräkkäisen tappionsa hävittyään viime kierroksella Wimbledonin vieraana 2–3. Joukkkue olisi silti ansainnut pelitapahtumien valossa pisteen. Rochdalen alkukausi on sujunut melko lailla odotusten mukaisesti. Vain sarjataulukossa alapuolella olevien joukkueiden alisuorittaminen pitää joukkueen tällä hetkellä ohuesti putoamisviivan yläpuolella.

Accrington pelasi jo neljännen tappiottoman ottelun tasattuaan pisteet kotonaan Oxfordin kanssa 2–2. Joukkue ei kesän siirtoikkunassa kokenut suuria muutoksia, eikä alkukauden peliesityksistä kertovat tunnusluvut poikkea viime kauden vastaavista. Accrington kuuluu sarjan alemman keskikastin puurtajiin, jolta ei kannata odottaa pelillisesti liikoja.

Joukkueet ovat peräkkäisillä sijoilla sarjataulukossa, mutta Accrington on joukkueista laadukkaampi ja todennäköisempi kandidaatti säilyttämään sarjapaikansa. Rochdale lähtee otteluun kotiedun turvin marginaalisena 39 pinnan suosikkina, mutta pisteiden menettämisen pelko suoraa kilpakumppania vastaan voi näkyä ottelun luonteessa ja nostaa tasapelin todennäköisyyttä. Oikein pelatussa kohteessa joudutaan kuitenkin tyytymään isäntien voittoon varman muodossa.

12 Peterborough U–Lincoln C 1X

Ykkösliiga: Peterborough tasasi viime kierroksella pisteet Wycomben vieraana 3–3. Pistejako oli isäntien rangaistuspotkusta ja Peterborough omasta maalista huolimatta oikeudenmukainen lopputulos. Peterborough pelaa seitsemättä kautta peräkkäin Ykkösliigassa ja on lähestynyt kausi kaudelta nousukarsintapaikkaa ja sitä myöten nousua Championship-kentille. Tällä kaudella joukkue ottaa todennäköisesti paikkansa karsinnoissa, mutta nousuun rahkeet eivät välttämättä vieläkään riitä.

Lincoln voitti viimeksi kotonaan Sunderlandin 2–0, mutta ottelu oli huomattavasti loppulukemia tasaisempi. Pistejako olisi kuvannut paremmin pelitapahtumisa. Lincolnin pitkäjänteinen työ tuotti viime kaudella tulosta, kun joukkue voitti Kakkosliigan ja nousi ansaitustiYkkösliigaan. Kausi ylhäällä on alkanut lupaavasti, vaikka pistepotti ei täysin peliesityksien vastaamalla tasolla olekaan.

Peterborough on joukkueista selvästi laadukkaampi, vaikka myös vierailijat ovat osoittaneet, etteivät ole tulleet Ykkösliigaan pisteautomaatin rooliin. Kotivoitto toteutuu noin 55 prosentin todennäköisyydellä, mutta vakiossa kotivoitto on kerännyt peliä jo yli 70 prosenttia! Tasoero on isäntien hyväksi selvä, mutta hurjasti ylipelattua kotivoiton ohitus ei haastavalla kierroksella houkuttele. Vaihtomerkki kannattaa kuitenkin käyttää kohteen alipelattuun tasapeliin.

13 Swindon T–Plymouth A X2

Kakkosliiga: Swindon kärsi viime kierroksella toisen peräkkäisen tappion hävittyään Bradfordin vieraana 1–2. Joukkue oli myös pelillisesti selvästi heikompi osapuoli. Swindonin organisaatiossa on ollut viime vuosina nostetta, josta kielivät myös kesällä tehdyt investoinnit siirtomarkkinoilla. Kausi lähti uuden managerin alaisuudessa vakuuttavasti käyntiin, mutta pisteitä kertyi pelitapahtumiin nähden runsaalla tahdilla ja viime kierroksilla varianssi on kääntynyt The Robinsin kannalta epäsuotuisaksi. Kahdessa edellisessä kotiottelussaan joukkue on jäänyt maaleitta vastustajien luovuttaessa aloitteiden teon isännille.

Plymouth tasasi viimeksi pisteet kotonaan Scunthorpen kanssa 2–2. Pistejako kuvasi melko tarkasti myös pelitapahtumia. Plymouthin visiitti Ykkösliigassa jäi kahden kauden mittaiseksi, kun joukkue putosi viime kauden päätteeksi hieman yllättäenkin takaisin Kakkosliigaan. Joukkue on materiaaliltaan Kakkosliigan keskitasoa, mutta täksi kaudeksi manageriksi hankittu Ryan Lowe vaikuttaa lyhyestä valmentajauransa otannasta huolimatta kykenevän maksimoimaan joukkueensa potentiaalin.

Plymouthia voi pitää alkukauden heikoimmista otteistaan huolimatta materiaaliltaan aavistuksen laadukkaampana, mutta suurta tasoeroa joukkueiden välillä ei ole. Swindonin kotietu on viime vuosina valunut keskimääräistä alemmas ja viikonlopun ottelussa isännät ovat vain hieman alle 50 prosentin suosikkeja. Vakiossa isännät on rastitettu jo lähes 60 prosenttiseen kannatukseen, joten ainoa looginen valinta on kotivoiton ohitus.


Alla oleva taulukko avautuu ja kutistuu klikkaamalla otsikkoa.

+Pelisuositus
NroOtteluTod.näk. (%)Pelisuositus
1Bosnia-Herts. - Suomi1X
2Tanska - SveitsiX2
3Italia - Kreikka1
4Norja - Espanja2
5Liechtenstein - Armenia2
6Southend U - AFC Wimbledon1
7Bristol R - MK DonsX2
8Portsmouth - Gillingham FC1
9Oxford U - Doncaster1
10Blackpool FC - RotherhamX2
11Rochdale - Accrington S1
12Peterborough U - Lincoln C1X
13Swindon T - Plymouth AX2
Järj. (6+0), 16,00 e


+Pelijakauma vihjettä laadittaessa
KohdeOttelu1x2
1Bosnia-Herts. - Suomi393031
2Tanska - Sveitsi463321
3Italia - Kreikka8686
4Norja - Espanja142066
5Liechtenstein - Armenia131572
6Southend U - AFC Wimbledon422830
7Bristol R - MK Dons691714
8Portsmouth - Gillingham FC612316
9Oxford U - Doncaster512723
10Blackpool FC - Rotherham452827
11Rochdale - Accrington S373230
12Peterborough U - Lincoln C741512
13Swindon T - Plymouth A562321