Kommentti: Jalkapalloväki tyrmäsi harhalaukauksen – mutta Jari Litmanen on vain surullinen sivujuonne isommassa pelissä - Jalkapallo - Ilta-Sanomat

Kommentti: Jalkapalloväki tyrmäsi harhalaukauksen – mutta Jari Litmanen on vain surullinen sivujuonne isommassa pelissä

Jari Litmasen puheet Qatarin MM-kisoista saivat täystyrmäyksen.

Julkaistu: 30.9.2019 15:32

Edes Jari Litmanen ei voi erottaa jalkapalloa Qatarin ongelmista. Ylistetyn sankarin puheiden tyrmäys on signaali muutoksesta, kirjoittaa Saku-Pekka Sundelin.

– Kukaan ei tule pettymään Qatarin kisoihin 2022.

Lausahdus ei tullut Qatarin emiirin vaan Suomen ”Kuninkaan” suusta.

Maamme kaikkien aikojen jalkapalloilija Jari Litmanen vieraili hiljattain Qatarissa ja kommentoi tulevia jalkapallon MM-kisoja järjestelykomitean verkkosivuilla.

Hän puhui mm. pelaajien ja joukkueiden oloista, infrastruktuurista, faneista ja isäntämaan mahdollisuuksista.

Litmanen korosti myöhemmin Ilta-Sanomille, että kommentoi vain ja ainoastaan urheilun näkökulmasta, eikä matka liittynyt millään tavalla Qatarin valtioon tai mihinkään muuhun maan organisaatioon.

Nämä täsmennykset Litmanen teki sen jälkeen, kun asiasta oli noussut kohu.

Yllättyikö Litmanen, että niin moni pettyikin häneen?

Kehuessa olosuhteita kehutaan koko pakettia

Ihmisoikeuksia yksiselitteisesti polkeva Qatar on ollut suurennuslasin alla siitä lähtien, kun Kansainvälinen jalkapalloliitto myönsi vuonna 2010 maalle monien hämmästykseksi jalkapallon MM-kisat 2022.

Fifa myönsi Sepp Blatterin johdolla MM-kisat Venäjälle ja Qatariin 2010 pidetyssä kokouksessaan.

Litmanen voi kuvitella mielessään, etteivät hänen jalkapalloon liittyvät kommenttinsa ole millään tavalla liitoksissa Qatarin ihmisoikeuksien kanssa. Hän saattaa jopa ajatella, ettei politiikka kuulu urheiluun.

Ongelma on, ettei Litmanen voi sitä päättää. Fifa ja Qatarin valtio ovat liittäneet asiat yhteen Litmasen näkemyksistä ja mielihaluista huolimatta.

Kehuessaan Qatarin MM-turnauksen olosuhteita – vaikka vain urheilijan silmin – hän kehuu koko pakettia. Pakettia, jota on rakennettu täysin epäinhimillisissä oloissa, joita voi verrata jopa orjatyövoiman käyttöön.

Se on monissa raporteissa ja tutkimuksissa meille kerrottu.

Tuoreessa Amnestyn 52-sivuisessa tutkimuksessa tuodaan esille, miten Qatarin viranomaisten lupaukset puuttua itsekin myöntämiinsä epäkohtiin ovat jääneet laihoiksi, ja sadat siirtotyöläiset ovat yhä tehneet kuukausia töitä ilman palkkaa.

Urheilun näkökulmasta Qatar on erityisen ongelmallinen juuri siksi, että MM-kisojen rakennustöillä tapahtuneet rikkomukset ja useat sadat kuolemat liittyvät niin suoraan jalkapalloon.

Qatar kiittää normalisoivista lausunnoista

Ikävä kyllä Litmanen on pelkkä sivujuonne paljon isommassa pelissä.

Moni muukin urheilukenttien tarkka viimeistelijä on sortunut uran jälkeiseen hutikutiin, ja vielä Litmasta syvemmällä tasolla. Esimerkiksi Jari Kurri on tehnyt itsestään Venäjän hyväksikäyttämän narrin.

Litmasen entinen pelikaveri Xavi, jonka ”Litti” matkallaan tapasi, luo puolestaan valmennusuraa Qatarissa ja toimii virallisena MM-kisalähettiläänä.

Espanjan entinen maajoukkuepelaaja Xavi luo valmennusuraa Qatarissa ja toimii MM-kisojen lähettiläänä.

Jokainen tietää kenen lauluja espanjalainen Xavi laulaa, kun hän meni muutama viikko sitten kehumaan Qatarin yhteiskuntajärjestelmää.

– En elä demokraattisessa maassa, mutta uskon, että systeemi täällä toimii paremmin kuin Espanjassa.

Tällaiset kommentit ovat täysin vastuuttomia ja normalisoivat tilannetta erittäin ongelmallisessa maassa.

Juuri tähän Qatar pyrkii. Kyse on pehmeästä vallankäytöstä, jolla yritetään muuttaa kuvaa maasta. Siksi Qatarin kaltaiset valtiot haalivat isoja urheilutapahtumia.

Urheilujärjestöt puolestaan antavat kisoja itsevaltaisille maille tai suoranaisille diktatuureille, koska demokratiassa ei menisi ikinä läpi miljoonia nielevät valtion rahoittamat stadionprojektit, kun paljon suurempi tarve olisi sairaaloille ja kouluille.

Ilahduttavinta Litmasen lausunnoista nousseessa kohussa on se, että ihmiset älähtivät yhdessä rintamassa. Edes jalkapallojumala ei voi puhua mitä sattuu.

Litmanen vetosi sananvapauteen. Hänellä onkin täysi oikeus loata oma maineensa.

Ehkä urheilujohtajat alkavat herätä, kun urheilua seuraavat pitävät tarpeeksi ääntä. Kuluttajan mielipidettä kuuntelevat myös ne tahot, joilla on vain taloudelliset intressit mielessään.

Toivottavasti he katsovat tarkkaan Qatarin meneillään olevien yleisurheilun MM-kisojen tyhjiä tuoleja.