Näin Jari Litmanen vastaa Qatar-kohuun - Jalkapallo - Ilta-Sanomat

Jari Litmanen vastaa Qatar-kohuun: ”Sananvapauteen kuuluu edelleen se, että saa olla jotain mieltä”

Suomen kaikkien aikojen jalkapalloilija Jari Litmanen kehui viikonloppuna Qatarissa järjestettävien jalkapallon MM-kisojen järjestelyjä.

Julkaistu: 30.9.2019 12:24

Jari Litmanen joutui myrskyn keskelle kehuttuaan Qataria. Nyt hän kertoo, mitä tarkoitti Qataria koskevilla kommenteillaan.

Suomen kaikkien aikojen jalkapalloilija Jari Litmanen taustoittaa tiedotteessa, mitä tarkoitti Qatariin liittyvillä kommenteillaan.

– Ymmärtääkseni sananvapauteen kuuluu edelleen se, että saa olla jotain mieltä. Itse olen edelleen sitä mieltä, että HUOM jalkapallo-olosuhteet – kuten fasiliteetit (hotellit, stadionit) ja etäisyydet – ovat loistavassa kunnossa ajatellen 2022 pelattavaa jalkapallon MM-lopputurnausta, Litmanen kirjoitti tiedotteessa, jonka Ilta-Sanomat sai yrittäessään tavoittaa Litmasta haastatteluun.

– Otan vain ja ainoastaan kantaa pelaajien ja joukkueen, urheilullisesta näkökulmasta, jalkapallolegenda toteaa.

– Mihinkään muuhun en ottanut Qatarissa tekemässäni haastattelussa tai muutenkaan kantaa, suuntaan tai toiseen. Enkä tee sitä nytkään.

Litmasen Qatarin-matkallaan antama haastattelu MM-kisojen 2022 järjestäjille nosti Suomessa kohun. Litmanen kehui kisat järjestävän komitean verkkosivuilla julkaistussa jutussa Qataria.

– Vierailin Qatarissa ensimmäisen kerran viisi vuotta sitten. Siellä on paljon tekemistä jalkapallon ulkopuolella. Qatarin kisoihin 2022 kukaan ei tule pettymään, Litmanen sanoi Qatarissa.

Kehuja hämmästeltiin Suomessa monissa yhteyksissä. Närkästyneet nostivat esille muun muassa Qatarin ihmisoikeustilanteen. Entisen suurpelaajan jakamien kehujen arvioitiin väheksyvän maassa vallitsevia epäkohtia.

Litmanen kertoi olleensa Qatarissa puhtaasti yksityismatkalla ja tutustuneensa jalkapallon MM-kisojen 2022 järjestelyihin pelkästään omasta mielenkiinnostaan.

– Halusin nimenomaan itse tutustua matkani aikana MM-kisavalmisteluihin, stadioneihin, sekä samalla tavata entisen pelikaverini, Qatarissa juuri valmennusuran aloittaneen Xavin, jonka vetämät harjoitukset myös seurasin. Tähän kaikkeen tarjoutui mahdollisuus. Qatarin valtio tai mikään muu qatarilainen organisaatio tai yhtiö ei ole tästä maksanut mitään, Litmanen selvitti.

Litmasen tiedote on kokonaisuudessaan tässä:

”Olin yksityismatkalla ja lomalla Qatarissa vaimoni kanssa viime viikolla. Matkan järjesti suomalainen yritys, jonka pyynnöstä lähdimme matkalle. Emme osallistuneet yhtä cocktail-tilaisuutta lukuun ottamatta yrityksen viralliseen matkaohjelmaan, vaan meillä oli oma ohjelmamme.

Koska jalkapallo kiinnostaa minua ymmärrettävistä syistä, halusin nimenomaan itse tutustua matkani aikana MM-kisavalmisteluihin, stadioneihin, sekä samalla tavata entisen pelikaverini, Qatarissa juuri valmennusuran aloittaneen Xavin, jonka vetämät harjoitukset myös seurasin. Tähän kaikkeen tarjoutui mahdollisuus.

Haluan korostaa, että tämä kaikki jalkapalloon liittynyt kanssakäyminen tapahtui täysin omasta toiveesta ja vapaasta tahdosta. Qatarin valtio tai mikään muu qatarilainen organisaatio tai yhtiö ei ole tästä maksanut mitään. Toimin täysin oman mielenkiintoni mukaan, kuten lukuisissa muissakin paikoissa ja maissa, joissa olen vieraillut.

Se, mitä julkisuuteen jalkapalloon liittyvistä asioista sanoin, perustuu vain ja ainoastaan siihen informaation, jonka itse paikan päällä sain ja jonka itse omin silmin näin. Mielipiteet ovat omiani, eivät kenenkään sanelemia. Ymmärtääkseni sananvapauteen kuuluu edelleen se, että saa olla jotain mieltä. Itse olen edelleen sitä mieltä, että HUOM jalkapallo-olosuhteet – kuten fasiliteetit (hotellit, stadionit) ja etäisyydet – ovat loistavassa kunnossa ajatellen 2022 pelattavaa jalkapallon MM-lopputurnausta. Otan vain ja ainoastaan kantaa pelaajien ja joukkueen, urheilullisesta, näkökulmasta.”

Mihinkään muuhun en ottanut Qatarissa tekemässäni haastattelussa tai muutenkaan kantaa, suuntaan tai toiseen. Enkä tee sitä nytkään.”