Vesku Loiri kohtasi Hannu Jortikan jalkapallokentällä. - Jalkapallo - Ilta-Sanomat

Vesa-Matti Loirin uutuuskirjassa on huima tarina futispelistä – kiekkolegendan väitetään joutuneen pelaamaan ”rangaistukseksi lihomisesta”

Itsepäinen toppari pilasi Vesku Loirin torjunnan Ahvenanmaalla.

Vesa-Matti Loiri HJK:n maalissa Gornikia vastaan heinäkuussa 1972.

13.9.2019 6:37

Jari Tervon kirjoittamassa Vesa-Matti Loirin tuoreessa elämäkerrassa Loiri (Otava) käsitellään myös monitoimimiehen uraa jalkapallomaalivahtina.

Nopeista reaktioistaan ja pelottomista hermoistaan tunnettu Loiri aloitti kauden 1972 HJK:n kolmosmolarina, mutta pääsi kentälle lopulta Suomen cupin otteluiden lisäksi myös kansainvälisessä harjoituspelissä puolalaista Katowicen Gornikia vastaan.

Kun Loiri siirtyi vuonna 1973 töihin Turun Kaupunginteatteriin, paikallinen II divisioonassa pelannut Turun Pallo kysyi näyttelijää maaliin. Loiri suostui lopulta valmentaja Ari Mäen ja kumppanien kosintaan.

Kirjassa kerrotaan, että vieraspelimatkalla Ahvenanmaalle Loirille ilmoitettiin, että hän saa eteensä puolustajaksi ”kaverin, joka nousee joka aamu ylös väärällä jalalla”.

Tervo kuvaa, että ”pullukka ja roteva tyyppi ei edes moikannut pelikavereitaan. Varsinaisesti mies pelasi lätkää puolustajana Turun Palloseurassa. Häntä pidettiin erittäin lupaavana, mutta huhuttiin, että pullukka oli rangaistukseksi lihomisesta käsketty kesäksi pelaamaan jalkapalloa”.

Kun TuPa marssi kentälle saarella, Loirin ja pahamaineisen uuden kaverin tiet kohtasivat. Kun maalivahti ryntäsi ulos maalistaan kuuluvan ”minä”-huudon saattelemana, jostain Loirin nyrkkien eteen ilmestyi pää – oman pelaajan – ja nikkasi pelivälineen tämän yli kohti omaa maalia.

Tervo lopettaa tarinan Ahvenanmaalta näin:

– Kai se yritti esittää, että se oli kurko myös Turun Pallon puolustuksessa. Perkeleen Jortikka.

Kyse oli Hannu Jortikasta, joka on sittemmin voittanut jääkiekkovalmentajana kuusi Suomen mestaruutta ja alle 20-vuotiaiden MM-kultaa 1987.

Hannu Jortikka vauhdissa Jokerien valmentajana 2003.

TuPa jäi putoamisviivan alle kauden 1973 päätteeksi. Joukkue päästi II divisioonan länsilohkossa 47 maalia 22 pelissä. Joukkueen paras maalintekijä oli Pallokirjan mukaan toinen kiekkolegenda, Juhani Tamminen kuudella maalillaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?