29-vuotiaan naisen tragedia: kävi jalkapallopelissä ja joutui oikeuden eteen – sytytti protestiksi itsensä tuleen

Julkaistu:

jalkapallo
Iranilainen nainen sytytti itsensä tuleen. Hänelle oltiin langettamassa vankeusrangaistusta jalkapallo-ottelussa käymisestä.
Sahar Khodayari kuoli traagisesti. Hän oli 29-vuotias.

Iranilainen Khodayari oli käynyt useita kertoja katsomassa kotimaassaan jalkapallo-otteluja mieheksi pukeutuneena. Hänen oli ollut pakko naamioitua stadionille päästäkseen, sillä Iran on kieltänyt naisilta pääsyn jalkapallokatsomoihin vuonna 1981.

Khodayari jäi kiinni yrityksestä päästä stadionille Teheranissa mieheksi pukeutuneena, ja hänelle oltiin langettamassa puolen vuoden vankeustuomiota viime viikolla olleen kuulemisen jälkeen. Khodayari oli pyytänyt kuulemisessa tuomarilta oikeudenkäynnin lykkäystä.

Oikeudenistunnon jälkeen Khodayari sytytti itsensä tuleen. Khodayarilla oli palovammoja 90-prosentissa kehostaan. Aftonbladetin mukaan nainen sytytti itsensä tuleen tuomioistuinrakennuksen edustalla.

Khodayari oli noin viikon ajan sairaalahoidossa. Alkuviikosta iranilaistoimittaja Sina Saemian kertoi Twitterissä hänen kuolleen. Khodayarin kannattama Esteghlal julkaisi Twitterissä pysäyttävän kuvan sairaalasängyllä makaavasta Khodayarista.

Sen saatteeksi oli kirjoitettu puhutteleva viesti:

– Rakkaamme Sahar poltti itsensä hengiltä, kun hän oli joutumassa kuudeksi kuukaudeksi vankilaan... siitä, että hän kävi stadionilla kannustamassa suosikkijoukkuettaan. Hän kannatti meitä, vaikka politiikan takia se oli laitonta hänelle. Mutta mitä pystyimme tekemään tukeaksemme häntä? Emme mitään. Olemme pelkureita.

Koyadarin teko sai monet, kuten jalkapalloilun ruotsalaisen supertähden Kosovare Asslanin vaatimaan toimia Kansainväliseltä jalkapalloliitolta Fifalta.

– Tämä on tragedia, eikä näin voi jatkua enää.

– Fifa – nyt on aika toimia, eikä vaieta. Meidän on pakko auttaa iranilaisia naisia taistelussa sukupuoliapartheidia vastaan. Tässä on kyse ihmisoikeuksista, Asslani kirjoitti Twitterissä.


Iranin uskonnolliset johtajat ovat perustelleet naisten stadioneillepääsykiellon sillä, että heitä pitää suojella muun muassa miehiseltä ilmapiiriltä. Kieltoa ei ole kirjattu lakiin, mutta ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan sitä ”valvotaan ankarasti”, ja se on ”selkeästi ristiriidassa Fifan sääntöjen kanssa”.

Fifa aikoo lähettää ”piakkoin” delegaation Iraniin tutkimaan naisten mahdollisuutta päästä katsojiksi jalkapallo-otteluihin. Fifa ilmoitti asiasta viikko Iranissa tapahtuneen tragedian jälkeen.

Fifa on painostanut Irania päästämään naiset katsomoihin vuoden 2022 MM-turnaukseen tähtäävissä karsinnoissa ja antoi jo kertaalleen takarajaksi elokuun lopun. Iranin urheiluasioista vastaava ministeri kertoi elokuussa, että naiset pääsevät lehtereille karsintojen seuraavassa kotiottelussa, ja samaan pyrkii nyt myös Fifa. Iran isännöi MM-karsinnoissa Kambodzhaa 10. lokakuuta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt