Vakio: Suursuosikit kelpaavat Englannin ja Ranskan johdolla

Julkaistu:

Vakioveikkaus
Englannin Kakkosliigan Carlisle on lauantain vakiokierroksen rohkea ideavarmahaku.

1: Coventry–Blackpool X2

Ykkösliiga. Valioliigan alkuperäisjoukkueisiin kuuluva Coventry on perinteikäs seura, jonka tavoitteet ovat viime vuosien heikoista ajoista huolimatta korkealla. Joukkue nousi viime kaudeksi takaisin Ykkösliigaan ja tähtäimessä on nousu Mestaruussarjaan tällä kaudella. Coventry joutui viime kierroksella tyytymään tasapeliin vieraspelin Oxfordia vastaan päättyessä 3–3. Kahden maalin johtoasema kääntyi epäonnisesti tasapeliin.

Coventryn tapaan Blackpool kuuluu perinteikkäiden brittiseurojen kaartiin. Joukkue valmistautuu kolmanteen peräkkäiseen kauteensa Ykkösliigassa ja myös rannikolla on satsattu tulevaisuuteen sarjanousu mielessä. Blackpool tasasi viimeksi pisteet isännöidessään Portsmouthia 1–1.

Kumpikin on kuuden kierroksen jälkeen tappioitta ja pisteitä on kertynyt 12. Luvassa on tasainen ja vähämaalisuuteen kallellaan oleva kamppailu. Coventry ansaitsee ottelussa marginaalisen 40 prosentin suosikkiaseman, mutta ottelun matalaksi jäävä maaliodotusarvo nostaa tasapelin todennäköisyyttä. Vakiossa isännät ovat keränneet lähes 50 pinnan kannatuksen, joten ohitus tarjoaa kohteen parhaan edun.

2: Wycombe–Lincoln X2

Ykkösliiga. Wycombe ei kilpaile resursseilla tai materiaalin laadulla sarjan kärjen kanssa, mutta kotiyleisön tuen puutteesta sen ottelut eivät Adams Parkilla koskaan jää kiinni. Seuran omistus siirtyi vuonna 2012 osakeannin kautta seuran kannattajille. Wycombe pelaa toista kauttaan peräkkäin Ykkösliigassa ja sen tavoite lienee tälläkin kaudella ainoastaan sarjapaikan säilyttäminen. Wycombe joutui viime kierroksella tyytymään maalittomaan tasapeliin Wimbledonin vieraana pelitapahtumien hallinnastaan huolimatta.

Lincoln nousi viime kauden päätteeksi Ykkösliigaan, ollen viime kauden paras joukkue Kakkosliigassa niin pelillisesti kuin tuloksellisestikin. Joukkue onnistui pitämään runkonsa kasassa sarjanoususta huolimatta, joten se pystyy pitämään puoliaan myös sarjaporrasta korkeammalla, kuten alkukaudesta on nähty. Lincoln voitti viimeksi kotonaan Fleetwoodin 2–0 ja on voittanut kaikki kolme alkukauden kotiotteluaan.

Joukkueet ovat kuuden kierroksen jälkeen tasapisteissä. Kummallakin on kasassa 12 pistettä. Lincoln on päästänyt maaleja vain kahdessa tappio-ottelussaan. Wycombe on suorittanut toistaiseksi tappioitta, mutta joutunut tyytymään kolmesti pistejakoon. Sarjanousija Lincolnin materiaalia voi pitää vähintään yhtä laadukkaana isäntien kanssa. Ottelun todennäköisyyskenttä on hyvin lähellä ”tasabuukkia” tai jopa vieraiden marginaalista suosikkiasemaa. Vakiossa peliprosentit suosivat isäntiä, joten kotivoiton ohitus kiinnostaa jälleen.

3: Fleetwood–Oxford X2

Ykkösliiga. Fleetwood on Ykkösliigan vakiokalustoa. Kuluva kausi on jo sen kuudes peräkkäinen sarjassa. Materiaaliltaan joukkue on tasainen keskikastin ryhmä ja sen valmentajana on toiminut viime kaudesta alkaen niin hyvässä kuin pahassa legendaarisen maineen omaava Joye Barton. Fleetwood hävisi viime kierroksella vieraissa Lincolnia vastaan 0–2 ja ansaitsi tappionsa myös pelitapahtumien valossa.

Oxford pelaa neljättä peräkkäistä kauttaan Ykkösliigassa. Yliopistokaupungille tyypilliseen tapaan joukkueessa riittää vaihtuvuutta kausi toisensa jälkeen. Viime kierroksella Oxford tasasi pisteet kotonaan Coventrya vastaan 3–3, mutta loppuhetkien onnekkaat maalit eivät olleet pelinkuvan kannalta odotettuja.

Fleetwood on suoriutunut alkukaudesta paremmin, mutta joukkueet ovat pelivoimaltaan samaa kaliipeeria. Isännät voittavat noin 45 prosentin todennäköisyydellä, mutta lähes 10 prosenttia liikaa peliä kerännyt kotivoitto ohjaa merkkejä jälleen pois isäntien suunnalta.

4: Tranmere–Gillingham 1

Ykkösliiga. Länsirannikolta ponnistavalla Tranmerella on ollut hurja isku päällä viime kausina. Joukkue on noussut kahtena peräkkäisenä kautena sarjaporrasta ylemmäs. Ykkösliigan vaatimustaso on toistaiseksi vaatinut totuttelua ja sarjassa säilyminen vaatii pelillisten otteiden selvää paranemista. Tranmere tasasi viime kierroksella pisteet vieraissa Rotherhamia vastaan 1–1, mutta olisi pelitapahtumien valossa ansainnut hävitä.

Gillingham oli hyvin lähellä menettää sarjapaikkansa viime kaudella, mutta pelastui lopulta muutaman pisteen turvin. Joukkue on heikentynyt viime kaudesta tuntuvasti, kun mm. 21 maalia tehnyt Tom Evans siirtyi Hulliin. Evansin lähtö vaikuttaa tuntuvasti joukkueen pelivoimaan eikä viime kierroksen 5–0-kotivoitosta Boltonia vastaan kannata vetää suuria johtopäätöksiä joukkueen todellisesta iskukyvystä.

Kummallakin on ollut alkukaudesta käynnistymisvaikeuksia, mutta Gillingham on odotetusti sarjanousija Tranmerea pykälän edellä sarjataulukossa. Gillingham rasitti itseään viikolla cupin ottelussa häviten kotona 2–3 Colchesterille. Tämä antaa isännille selkeän lepoedun lauantain kohtaamiseen. Isännät voittavat ottelun noin 40 prosentin todennäköisyydellä ja oikein pelattu kotivoitto kelpaa varmaksi.

5: Bristol R–Accrington X2

Ykkösliiga. Bristolista on pikkuhiljaa tulossa Ykkösliigan vakiokalustoa. Meneillään oleva kausi on joukkueen neljäs peräkkäinen sarjassa. Viime kaudella putoaminen oli kuitenkin vain neljän pisteen päässä, ja vähäisten joukkueessa tapahtuneiden muutosten vuoksi on helppo ennakoida sen joutuvan taistelemaan sarjapaikastaan myös tulevalla kaudella. Bristol hävisi viime kierroksen vierasottelunsa Burtonia vastaan 0–2. Vaikka maalit syntyivätkin ottelun viime hetkillä, Bristol ei peliesityksellään ansainnut ottelusta pisteitä.

Ykkösliigan pienimpiin seuroihin resurssiensa puolesta lukeutuva Accrington pelaa toista peräkkäistä kauttaan sarjassa. Tavoitteena on jälleen roikkua kynsin ja hampain kiinni sarjapaikasta. Viimeksi kaatui kotona Milton Keys 2–1 ja lukemat kuvaavat hyvin ottelun pelitapahtumia.

Bristolia voi pitää joukkueista pykälän verran laadukkaampana, mutta se ansaitsee kotonaan silti vain 45 prosenttisen suosikkiaseman sarjanousija Accringtonia vastaan. Vakiossa pelikansa on hypännyt nimeltään tutumman Bristolin kelkkaan kotivoiton kerätessä yli 60 prosenttisen kannatuksen! Jälleen kerran kotivoiton ohitus tarjoaa todella edullisen valinnan.

6: Grimsby–Crewe X2

Kakkosliiga. Grimsby oli viime kaudella tasainen suorittaja, mutta teki kesän aikana tuntuvasti hankintoja. Materiaalin vahvistuminen ei ole jäänyt pelkästään paperille. Alkukaudesta joukkue on esiintynyt varsinkin hyökkäyssuuntaan väkevästi häviten vain yhden ottelun. Grimsby kaatoi viimeksi vieraissa yllättäen Walsallin 3–1 ja esiintyi ottelussa jälleen edukseen.

Crewe kuuluu Kakkosliigan ylempään keskikastiin ja on pelivoimaltaan tasainen suorittaja, jonka tavoitteet ovat tälläkin kaudella sarjanousussa. Suomalaisittain Crewe lienee Kakkosliigan mielenkiintoisin ryhmä, sillä joukkueen maalilla pelaa William Jääskeläinen, joka onkin saanut torjuntavastuun toistaiseksi kaikissa joukkueen sarjapeleissä. Crewe voitti viimeksi kotonaan odotetusti Bradfordin 2–1.

Kumpikin on kuuden kierroksen jälkeen kärkikahinoissa. Crewe pelasi viikolla cupin ottelun, mikä antaa isännille lepoedun viikonlopun otteluun. Todennäköisyyskenttä on lähellä tasabuukkia tai vieraiden marginaalista suosikkiasemaa, mutta Vakiossa isännät on nostettu jälleen selkeään suosikkiasemaan. Runsas rastitus on kohteessa paikallaan.

7: Plymouth–Oldham 1

Kakkosliiga. Plymouth on tullut viime kausiksi tutuksi Ykkösliigasta, mutta viime kauden täydellinen romahdus johti putoamiseen sarjaporrasta alaspäin. Välitön nousu takaisin Ykkösliigaan ei ole poissuljettu, sillä joukkue kuuluu ainakin resurssiensa puolesta sarjan suurimpien joukkoon. Plymouth kärsi viime kierroksella kauden toisen tappionsa hävitessään vieraissa Northamptonille 1–3 eikä tappiota voi kiistää pelitapahtumienkaan valossa.

Myös Oldham putosi viime kauden päätteeksi Kakkosliigaan. Ohuella materiaalilla operoivan joukkueen nousu takaisin Ykkösliigaan näyttää epätodennäköiseltä. Oldham joutui viime kierroksella taipumaan kotonaan Colchesteria vastaan 0–1, mutta olisi ansainnut pisteen pelitapatumiin nähden.

Plymouth on joukkueista laadukkaampi ja taistelee paluusta takaisin Ykkösliigaan huomattavasti Oldhamia vahvemmin. 60 prosentin todennäköisyydellä toteutuva kotivoitto kantaa haastavalla kierroksella ylipelattunakin.

8: Carlisle–Exeter 1

Kakkosliiga. Carlisle sijoittautui viime kaudella keskikastiin, mutta kesän aikana ovi kävi kumpaankin suuntaan rajulla tahdilla, kun yli puolet joukkueen pelaajistosta on vaihtunut viime kauteen nähden. Carlisle haki viime kierroksella kauden toisen voittonsa vieraskentältä Scunthorpea vastaan lukemin 1–0.

Exeter kuuluu Kakkosliigan ylempään keskikastiin. Viime kaudella pisteen päähän jäänyt nousukarsinta paikka on tälläkin kaudella realistinen tavoite. Exeter voitti viime kierroksella kotonaan odotetusti Mansfieldin 1–0 ja olisi voinut kasvattaa voittomarginaalia suuremmaksikin.

Exeter on sarjakärjessä tappioitta, mutta joukkueiden välinen tasoero ei täysin vastaa tämän hetkisistä sarjatilannetta. Vieraat ansaitsevat ottelussa marginaalisen 39 prosentin vierassuosikkiaseman, mutta rasittivat itseään viikolla cupin ottelussa. 35 prosentin todennäköisyydellä toteutuva kotivoitto on jäämässä alipelatuksi, mikä tarjoaa rohkean mutta osuessaan hyvin tuottavan varmanvalinnan.

9: Englanti–Bulgaria 1

EM-karsinta. Englannin päävalmentaja Gareth Southgate on osoittanut päävalmentajakautensa aikana pystyvänsä tekemään pelaajavalinnat aina joukkueen sen hetkistä tilannetta parhaiten palvelevalla tavalla. Tällä kertaa hän nosti mukaan maajoukkue rinkiin ensikertalaisia kuten Tyron Mingsin ja Aaron Wan-Bissakan. Jälkimmäisen valintaa voi pitää yhtenä tekijänä sille, miksi Kyle Walker jäi joukkueen ulkopuolelle. Englanti on ehtinyt pelata vasta kaksi karsintaottelua osallistuttuaan Kansojen liigan pudotuspeleihin. Kumpikin karsintaottelu päättyi suurinumeroiseen voittoon.

Bulgarian maajoukkue käy läpi muutosvaihetta. Uuden sukupolven pelaajia ajetaan sisään eikä joukkueessa ole tällä hetkellä juuri lainkaan Euroopan huippusarjoissa pelaavia pelaajia. Bulgaria on pelannut jo neljä karsintaottelua keräten kaksi pistettä. Viimeisin ottelu päättyi kotona 2–3-tappioon Kosovoa vastaan, mikä kertoo paljon joukkueen tämän hetkisestä tilanteesta.

Englannin yli 90 prosentin todennäköisyydellä toteutuva voitto ei kärsisi edes mahdollisista uusista kokoonpanokokeiluista. Kotivoitto on jäämässä liian pienelle kannatuksella, joten kyseessä on täydellinen varma vakiokupongille.

10: Islanti–Moldova 1

EM-karsinta. Viime vuosina itsensä arvokisojen vakiokasvoksi pelannut Islanti joutui Kansojen liigassa haastavaan A-lohkoon, jossa se hävisikin kaikki ottelut itseään laadukkaampia Belgiaa ja Sveitsiä vastaan. EM-karsinnat puolestaan ovat alkaneet lupaavasti. Joukkue on voittanut neljästä ottelustaan kolme. Viimeksi Islanti onnistui mahdollisen kisapaikan kannalta ratkaisevassa ottelussa Turkkia vastaan ja voitti kotonaan 2–1. Islanti on ansainnut maineensa kovana kotijoukkueena, voittihan se muun muassa viime MM-karsinnoissa kaikki kotiottelunsa.

Moldova on pelannut karsintaottelut odotetulla tasolla häviten neljästä ottelustaan kolme ja voittaen kotonaan ainoan sitä heikommaksi rankatun joukkueen eli Andorran 1–0. Erityisesti vierasottelut ovat Moldovalle haastavia. Sen ainoat vierasvoitot viimeisen viiden vuoden ajata ovat tulleet San Marinoa ja Andorraa vastaan.

Islannin kultaisen sukupolven parasta ennen -päiväys lähestyy. Vaikka joukkue on usein parhaimmillaan altavastaaja asemassa, kotivoitto Moldovaa vastaan toteutuu silti lähes 80 prosentin todennäköisyydellä. Oikein pelatussa kohteessa kotivoitto tarjoaa turvallisen varmavalinnan.

11: Liettua–Ukraina 2

EM-karsinta. Liettua on tällä hetkellä lohkon viimeisenä ja kerännyt vain yhden pisteen kolmesta ottelusta. Kaksi näistä se on pelannut Luxemburgia vastaan. Ainoa piste ansaittiin kotona tasapelillä ja vieraissa taivuttiin 1–2. Ottelut Luxemburgia vastaan antavat osviittaa Latvian tämän hetkisestä iskukyvystä ja paikkaa lohkon jumbona voi pitää täysin ansaittuna.

Ukrainalla on neljän pelatun ottelun jälkeen kasassa kunnioitettavat 10 pistettä. Omiin on mennyt vain yksi maali. Ukrainan jalkapallo on kovassa nosteessa ja viime kesän U20 MM-kisojen mestaruusjoukkueesta tulvii talenttia myös A-maajoukkueeseen. Manchester Cityä seurajoukkuetasolla edustava Oleksandr Zintshenko pelaa seurajoukkueessaan laitapuolustajana, mutta maajoukkueessa hänellä on iso rooli hyökkäävän keskikenttäpelaajan paikalla, mikä kertoo paljon 22-vuotian pelaajan tasosta.

Pelikansa ei ole täysin kartalla voimasuhteista. Hieman päälle 70 prosentin todennäköisyydellä toteutuva vierasvoitto on jäämässä alipelatuksi. Vierasvoitto kestää kohteessa varmana, vaikka peliprosentit menisivät todennäköisyysarvion ylikin.

12: Serbia–Portugali 12

EM-karsinta. Serbialla on rosterissaan todella laadukkaita yksilöitä, mutta kollektiivinen pelaaminen jättää usein toivomisen varaa. Viimeksi kotona tuli 4–1-voitto Liettuasta, mutta sitä ennen kärsitty 0–5-tappio Ukrainaa vastaan vieraissa herättää kysymyksiä.

Portugali pääsi kesällä nostamaan ensimmäisenä maana Kansojen liigan mestaruuspokaalia. Se on pelannut vasta kaksi karsintaottelua kummankin päätyessä pistejakoon. Viimeisimmän näistä se pelasi kotonaan juurikin Serbiaa vastaan ja joutui pelitapahtumien suvereenista hallinnasta huolimatta tyytymään 1–1-tasapeliin.

Portugali ansaitsee ottelussa 45 prosentin vierassuosikin aseman ja pyrkii hakemaan revanssia ensimmäisen kohtaamisen päätyttyä epäoikeudenmukaisesti pistejakoon. Serbian kotietua ei kuitenkaan ole syytä aliarvioida, joten kupongille nousee myös serbien yllätysvoitto.

13: Ranska–Albania 1

EM-karsinta. Ranska on aloittanut karsinnat vakuuttavasti. Ainoana kauneusvirheenä on 0–2-vierastappio Turkkia vastaan. Hallitsevan maailmanmestarin rosterin laajuus on tällä hetkellä pelottavan kovalla tasolla, sillä joukkueen pelivoima ei juurikaan heikenny, vaikka tältä maajoukkuetauolta sivussa ovat nimet kuten Paul Pogba, Kylian Mbappe, Samuel Umtiti ja N’Golo Kante. Kaikki pelasivat avauskokoonpanossa toissa kesän MM-kisajoukkueessa.

Albanialla on neljän pelatun ottelun jälkeen kasassa kuusi pistettä, mutta kisapaikkaan venyminen Islannin ja Turkin takaa näyttää epätodennäköiseltä. Albanian materiaali on kelvollinen ja joukkue pelaa hyvin kollektiivina puolustussuuntaan, mutta maaleja myös vahvempia maita vastaan iskevän profiilihyökkääjän puute on joukkueen suurin ongelma.

Vasta kertaalleen EM-karsinnoissa kotonaan pelannut Ranska tarjoaa kotiyleisölle viihdettä. Kotivoiton toteutumisen todennäköisyys on noin 87 prosenttia. Runsaat Ranskan avainpelaajien poissaolotkaan eivät anna syytä luottaa Albanian venymiskykyyn ja oikein pelattu kotivoitto kelpaa tässäkin kohteessa usein osuvaksi varmavalinnaksi.


Alla oleva taulukko avautuu ja kutistuu klikkaamalla otsikkoa.

+Pelisuositus
NroOtteluTod.näk. (%)Pelisuositus
1Coventry-BlackpoolX2
2Wycombe-LincolnX2
3Fleetwood-OxfordX2
4Tranmere-Gillingham1
5Bristol R-AccringtonX2
6Grimsby-CreweX2
7Plymouth-Oldham1
8Carlisle-Exeter1
9Englanti-Bulgaria1
10Islanti-Moldova1
11Liettua-Ukraina2
12Serbia-Portugali12
13Ranska-Albania1
Järj. (6+0), 16,00 e+Pelijakauma vihjettä laadittaessa
KohdeOttelu1x2
1Coventry-Blackpool493022
2Wycombe-Lincoln413127
3Fleetwood-Oxford552520
4Tranmere-Gillingham403030
5Bristol R-Accrington632116
6Grimsby-Crewe413028
7Plymouth-Oldham681814
8Carlisle-Exeter292942
9Englanti-Bulgaria83107
10Islanti-Moldova80127
11Liettua-Ukraina142065
12Serbia-Portugali283042
13Ranska-Albania8686


Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt